Přečtěte si zajímavý rozhovor s Tomášem Pelikánem, který ještě při studiu založil svůj vlastní úspěšný podnik, který je blízký mnoha mladým lidem - Alkoholové želé.


 

1. Kdo to vlastně je, Tomáš Pelikán?

Jsem obyčejný 23letý kluk, který studuje vysokou školu a plní si svůj sen v podobě založení společnosti, která vyrábí absolutní novinku na českém trhu. Jsem pracovitý, ambiciózní a plný elánu a energie. Podnikám již od 18 let a každý nápad vidím jako obrovskou příležitost. Ve volném čase se věnuji aktivně fotbalu a nejvíce volného času trávím se svojí rodinou a kamarády.

 

 

2. O čem je tvé podnikání? Co děláš?

Moje podnikání je o rozdávání radosti v podobě Alkoholového želé. Našel jsem mezeru na trhu, musím se tedy pořádně snažit ji zaplnit, než to udělá někdo jiný. Je to hodně o schůzkách, prezentování produktu a vytváření image Alkoholového želé na českém trhu. Tohle všechno bych sám nezvládl, proto jsem rád za svého společníka Michala Doubka, s kterým se dokonale doplňujeme a pracujeme v parádní symbióze.

 

 

3. Jak tě napadlo, alkoholové želé? Existuje už někde v zahraničí nebo jsme v ČR unikátní výjimkou?

Ano, Alkoholové želé již existuje v zahraničí a několik let je hitem v USA, v Anglii a ve Španělsku. Alkoholového želé jsem si poprvé všiml v seriálu Přátelé. V tu dobu mi bylo 19 let a já věděl, že musím nasbírat zkušenosti, snažit se zlepšit v komunikaci a sebrat odvahu. Během 4 let to byl stále můj cíl a sen, mít firmu a podnikat touto formou. Když jsem se cítil být přípraven uchopit tuto příležitost, zkontroloval jsem, zda mne nikdo nepředběhl a vrhnul jsem se do podnikání.

 

 

4. Jak dlouho podnikáš?

Jak jsem již psal, v podstatě od 18 let "podnikám", protože pár dnů po 18. narozeninách jsem si založil živnostenský  list. Začínal jsem jako pojišťovací agent, obchodní zástupce pro vzdělávací firmu a poté jako obchodní manažer pro reklamní agenturu, kde jsem se staral převážně o obchod.

 Aktuálně se již půl roku věnuji Alkoholovému želé a hledám další podnikatelské příležitosti, kde mohu využít moje zkušenosti.

 

 

5. Studuješ při podnikání? Co ti přinesla škola užitečného do tvého podnikání? Dá se skloubit studium a byznys?

Věřím, že můj obor – personální řízení - mi může pomoci k tomu, abych byl lepší leader, dokázal být více empatický a pochopil potřeby budoucích zaměstnanců a spolupracovníků. Vybral jsem si obor, ve kterém i pracuju, a díky tomu jde dobře skloubit škola a podnikání. Nicméně bez dobrého time managementu bych se neobešel. Diář mám naplánovaný na týden dopředu. Jsem toho názoru, že pokud člověk doopravdy chce, tak zvládne všechno. Člověk to musí brát jako svůj životní styl a tehdy si myslím, že jde skloubit škola a byznys.

 

 

6. Co jsi dělal před podnikáním? Účastnil ses i nějakých brigád?

Brigád jsem měl hodně, již od 15 let v podstatě pracuji, proto jsem měl možnost vyzkoušet různé druhy práce a najít si to, co mě baví. Začínal jsem na stavbě, dělal jsem ochranku, zkusil jsem i hostesing a obsluhu na rautech. Rozhodně považuji brigády za velice důležité během studia a doporučuji všem začít pracovat, co nejdříve. Já nasbíral nejen praktické dovednosti a naučil se něco nového, ale také mám nyní mnoho kontaktů a z toho dobré přátelé.

 

 

7. Jak jsi začínal v podnikání? Byly začátky těžké? Prožil jsi už i nějaké krize, kdy jsi chtěl skončit?

Začátky bývají vždy těžké, to vám potvrdí každý úspěšný člověk. První investor slíbil pomoc, ale před podpisem smlouvy ucuknul a řekl ne. Do firmy jsem vložil všechny své peníze, ale nestačilo to. V tu chvíli jsem spadl na opravdové dno, byla to krutá srážka s realitou. Procházel jsem životní krizí a chtěl jsem doopravdy skončit. Po několika dnech jsem si řekl, že buď můžu nadávat na nespravedlivý svět, anebo vstát z té postele a hledat řešení. Když to shrnu, tak jsem svoji největší krizi překonal díky svému společníkovi Michalu Doubkovi a neziskové organizaci Lepší vyhlídky, kterou bych rád doporučil mladým lidem, kteří chtějí podnikat.

 

 

8. Baví tě tvá práce?

Moje práce mě neskutečně baví, miluju ji!!! Je to můj životní styl, plním si svůj "dětský" sen. Je to opravdu krásný pocit vstát a jít do své společnosti, pracovat na něčem co jste založili Vy a mít svůj osud ve svých rukou. Přál bych všem, aby zažili ten pocit, když se radujete z jakékoliv maličkosti. Shrnul bych to do oblíbeného citátu: „Vyber si práci, kterou miluješ a již nikdy ve svém životě nebudeš muset pracovat."

 

 

9.Jak vypadá tvůj běžný den?

Snažím se mít každý den jiný, abych nespadl do stereotypu. Po snídani odjíždím do školy nebo do kanceláře. Přes den mám schůzky s klienty, obchodními partnery a DJ, se kterým pořádáme party Alkoholového želé. Celý den přemýšlím jak zlepšit výrobu a distribuci našich výrobků.

 

Večer v klidu řeším administrativní záležitosti a kolem 22. hodiny dojíždím domů, kde si čtu knížky nebo novinky na internetu. Před spaním si vždy zkontroluji diář a udělám zpětnou vazbu na celý den.

 

 

 

10.  Tvůj podnik je založen na zábavě a párty, takže se účastníš často mejdanů a diskoték :-)?

Je to jedna z mnoha pozitivních věcí v mé práci. Zábava a párty k mé práci patří. Je super, když jdete na párty bavíte se s lidmi a přitom i pracujete a propagujete svůj byznys zajímavým lidem a potenciálním klientům.

Je to příjemná výhoda být zván na akce, kam bych se normálně nepodíval.

 

 
11.  Co potřebuje člověk, aby mohl začít podnikat? Může začít podnikat každý, kdo má dobrý nápad?

    V dnešní době je krásné to, že může podnikat kdokoli, kdo má dobrý nápad.

 

Podnikání je životní styl a třeba mě přináší hlavně svobodu. Studenti mají často představu, že podnikání je o tom vstát v poledne, jít na oběd, udělat dvě schůzky, pak na tenis a večer zakončí ve vířivce. Doporučuji začít podnikat co nejdřív, dokud nemáte rodinu. Člověk se podnikáním hodně naučí. Příležitostí kolem nás je plno, jen máme klapky na očích. Mnohdy to nejjednodušší kolem nás, může být nejúspěšnější business.

 

 

12.  Co by si vzkázal mladým lidem, kteří mají nápad na rozjetí podniku, ale nejsou si jistí, jestli do toho mají jít? Vyplatí se udělat si z koníčku živobytí?

 

Pokud máte dobrý nápad, zrealizujte ho.  

 

Váš první nápad nemusí vyjít, ale mnoho se naučíte, a když vytrváte, čeká vás odměna. Rozhodně bych se nenechal ovlivnit negativistickým okolím, které vás bude odrazovat. Raději se obklopte lidmi, kteří vás budou podporovat. Pracujte na sobě každý den. A jestli se vyplatí udělat si z koníčku živobytí? Řekl bych, že ten kdo to dokáže, bude ten nejšťastnější člověk na světě.

 

Více se dozvíte na alkoholovezele.cz

© Tým Fajn brigády