Máte čerstvě po škole a práce není v dohledu? I když se to mnoha lidem nelíbí, další kroky by měly směřovat právě na Úřad práce.


 

Doby, kdy po ukončení střední nebo vysoké školy, získal absolvent okamžitě uplatnění, jsou už dávno pryč. Nyní se musíte pořádně otáčet, abyste získali odpovídající místo. U některých oborů to platí dvojnásob.

 

Úřad práce je tady od toho, aby poskytoval informace z oblasti pracovního trhu, evidoval uchazeče o zaměstnání a také volná pracovní místa. Na úřadu práce v místě vašeho bydliště můžete hledat nabídky volných pracovních pozic. Velmi důležitou součástí zaevidování se na Úřadě práce je také možnost komunikovat s příslušným pracovním referentem (úředníkem), který by vám měl pomoci vytvořit odpovídající kariérní profil.

 

Přes „pracák“ se také můžete přihlásit na rekvalifikační kurzy, které vám mohou být velmi prospěšné při hledání nového zaměstnání. Rozhodně se nemusíte stydět se na pracák zapsat. Vždyť právě on vám může pomoct s vaším prvním zaměstnáním. Proč do toho tedy nejít? Navíc ušetříte na zdravotním pojištění, a pokud splníte podmínky, můžete mít i nárok na podporu v nezaměstnanosti. Určitě ale také musíte počítat s tím, že na ÚP budete muset pravidelně docházet na schůzky s vaším referentem. 

 

Pokud vám už Úřad práce nabídne nějakou práci, měli byste ji přijmout. V opačném případě, bez uvedení závažných důvodů, by vás mohl referent vyřadit z celé evidence úřadu. 

Konec studia

Pokud patříte ještě mezi středoškoláky, končí vaše studium posledním dnem letních prázdnin, tedy 31. srpna. Vysokoškoláci jsou na tom trochu „hůř“. Studium jim totiž končí přesně měsíc po termínu dokončení studia, v tomto případě po složení státní závěrečné zkoušky. Pro vysokoškoláky je tedy nejlepší si začít hledat práci již během letního semestru posledního ročníku. 

 

A co z toho vlastně plyne? To je jednoduché, pokud si nenajdete ihned po ukončení studia práci a nezaregistrujete se do 3 dnů na pracovním úřadě, budete muset platit také zdravotní pojištění. Pokud tedy např. měsíc po ukončení studia stále nepracujete a nejste zaregistrovaní na pracáku, berou vás úřady jako klasicky nezaměstnaného a musíte plnit také určité povinnosti, do kterých spadají právě např. placení zdravotního pojištění. Stanete se osobou bez zdanitelných příjmů. Pro rok 2013 činí tato částka minimálně 1 148Kč. Povinnost platit si sociální pojištění se na vás vztahovat nebude. 

Registrace na pracáku a souběžná práce

Pokud chcete pobírat podporu v nezaměstnanosti a zároveň si občas přivydělat, máte smůlu. Při pobírání podpory v nezaměstnanosti totiž nemůžete vykonávat žádnou výdělečnou činnost. To platí i pro jednorázové brigády, stejně jako sezónní práce.

 

Jinak je tomu v případě, že podporu v nezaměstnanosti nepobíráte. Přivydělávat si můžete, ovšem i toto má svá omezení. Váš celkový měsíční příjem nesmí překročit poloviny výše minimální mzdy, která je stanovena v tomto roce na částce 8 500 Kč. Jednoduše řečeno to znamená, že měsíčně si nesmíte přijít na více než  4 250 Kč. Tyto podmínky ovšem platí pro práce, které si seženete sami. Pokud vám přímo Úřad práce sežene krátkodobé zaměstnání (které nesmí přesáhnout 3 měsíce), není výše vašeho výdělku nijak omezována. 

 

 

Autor: Huňová