Je ti méně než 18 let, ale chtěl bys nějakou fajn brigádu, se kterou si měsíčně přilepšíš? V tom případě musíš počítat s tím, že pro tebe platí jiná pravidla, než jaká jsou u plnoletých. Od kolika let, za jakých podmínek a kde všude si můžeš začít brigádu hledat? Mrkni na naše rady a tipy, které ti mohou pomoci získat vysněný přivýdělek i před dovršením osmnáctin!


Podmínky dané zákonem – co můžeš očekávat?

V České republice je v současné době legální podepsat pracovní smlouvu, dohodu o provedení práce nebo třeba dohodu o pracovní činnosti teprve po dovršení 15 let a se souhlasem zákonného zástupce. Nastoupit však do zaměstnání můžeš až po ukončení povinné školní docházky, dříve to není možné.

 

Další důležitou informací pro tebe je, že nesmíš podepsat dohodu o hmotné odpovědnosti nebo dohodu o odpovědnosti za svěřené předměty. Je to z důvodu, že kdyby se náhodou při výkonu tvé brigády něco ztratilo nebo poškodilo, musel bys zaplatit vše v plné výši – a to není u nezletilých povoleno. Bohužel s tím souvisí i skutečnost, že dokud ti nebude 18 let, dá ti jen minimum zaměstnavatelů šanci pracovat s penězi nebo na pozici, u které by mohlo dojít k nechtěným ztrátám.

 

A jak to je s prací na směny, pauzami nebo třeba odpracovanými hodinami? Opět se na tebe budou vztahovat trochu odlišné podmínky. Délka směny u tebe nesmí být delší než 8 hodin denně a dohromady nesmíš pracovat více než 40 hodin měsíčně. Nárok na pauzu máš oproti plnoletým už po 4 a půl hodině práce. Přesčasy nebo třeba i noční směny jsou u tebe nepovolené, tak se ani na podobné přivýdělky hlásit nemusíš, protože by to nebylo v souladu se současným zněním zákona.

 

Jak hledat a na co si máš dát pozor?

Možností pro hledání brigády máš hned několik. Pod 18 let se shání přivýdělek hůře, ale není to nemožné, na to pamatuj! Jaké jsou naše tipy?

 

1.   Zjisti si o místě, kde bys chtěl/a na brigádu, nějaké bližší informace. Ať jde už od první chvíle vidět, že máš o podnik skutečný zájem.

 

2.   Neboj se v případě odpovídání na nabídku brigády připojit i motivační dopis, i když ho zaměstnavatel nevyžaduje. Dokážeš tím opět, že ti na získání daného místa skutečně záleží.

 

3.   Velmi často se vyplácí, pokud se ukážeš vybraným zaměstnavatelům tzv. „naživo“. Díky tomu si o tvé osobě udělají sami nějakou představu podle prvního kontaktu a nebudou vybírat jen podle životopisu, ve kterém stejně ve svém věku pravděpodobně nebudeš mít příliš pracovních zkušeností.

 

4.   Neboj se využívat sezónních prací, jako jsou třeba nejrůznější sběry ovoce, sezónní úklidy a další.

 

5.   Super možností pro přivýdělek nezletilých je např. roznos letáků, doplňování zboží nebo práce v call centru, kde často bývá i výhoda v plánování doby, kdy můžeš brigádu vykonávat.

 

6.   Dej si pozor na podvodné nabídky! Více v našich článcích (Nenaleťte na podvodné nabídky brigád a práce Jak si najít bezpečně brigádu přes internet )

 

7.   Nezapomeň, že máš právo na stejně vysokou minimální mzdu jako plnoletí pracovníci.

 

8.   Jakmile nějakou brigádu získáš, neboj se zeptat na slevu na dani (tzv. „růžový papír“), kterou jako student můžeš uplatnit. Penízků budeš mít díky tomu měsíčně opět o něco více.

 

 

I když jsi nezletilý/á, tak šance na získání brigády jsou reálné ještě před dovršením 18 let. Když máš chuť pracovat, zaměstnavatelé to ocení. Šikovných lidí totiž není nikdy dost. Držíme ti palce!