To si tak jednou hledáte brigádu, přemýšlíte o manuální, administrativě anebo prodeji, ale buď je málo peněz, moc lidí anebo vám to nesedí časově...

 

A najednou se objeví naprosto dokonalá nabídka - z domova, takže vám nesebere žádný čas navíc a můžete si k ní pouštět oblíbené seriály :-). Skvěle placená a nenáročná - jen zakládání dokumentů do obálek. Navíc je samozřejmě flexibilní, pracovat můžete kdykoliv budete chtít.


Jediná drobnost je, že chtějí poslat předem peníze, ale ty se přece brzy vrátí zpět... Anebo ne? 

 

Tak si to přebereme logicky a podíváme se hned na několik varovných bodů klasických podvodů - kompletace obálek z domova:

 

1. Práce z domova

Zakládání dokumentů do obálek. Proč by se to vlastně dělalo z domova? Nebylo by pro firmy mnohem lepší, kdyby nemuseli platit neustálé poštovné, když balík musí doručit k vám a pak zpět od vás? Kdyby tyto společnosti nabídli brigádu přímo u nich ve firmě, kam by pravidelně docházel určitý počet brigádníků, odpadla by jim spousta práce. Obálky a papíry by nemuseli balit, posílat poštou, vyzvedávat na poště, platit za dopravu a balné.

 

2. Nadhodnocený plat

Na internetové stránce jedné podvodné firmy jsme našli nabídku 7,50 Kč za jedinou obálku. Dokážete si představit, že vám opravdu nějaká firma nabídne téměř 8 korun za to, že vsunete papír do obálky? Když si to spočítáte, jedna obálka vám zabere 1 minutu maximálně. To znamená 450 Kč/hod, ve výsledku plat 79.000 Kč měsíčně, asi tak stejně jako má ředitel banky. Pokud by to byla pravda, 95% Čechů by kompletovalo obálky. Tuto mzdu dostáváte za to, že vkládáte papíry do obálek... Trošku nesmysl :-).

 

3. Platba předem za materiály

Zní to tak logicky, že. Zaplatíte jim "malý" vstupní poplatek (např. 500 - 1 000 Kč) za registraci do systému, související administrativu, za materiály a poštovné... Poplatek se vám prý vrátí s první výplatou (abyste o peníze neměli strach a poslali je). V praxi to ale funguje tak, že tyto podvodné firmy žijí přímo z vašich vstupních poplatků. Žádné firmy si je nenajímají, nepošlou vám nikdy žádné obálky a peníze vám nevrátí. Telefon vám nezvednou, na email neodpoví. Pravidlem je: pokud firmu nemáte opravdu prověřenou, NIKDY NEPOSÍLEJTE PŘEDEM ŽÁDNÉ PLATBY.

 

4. Žádné kontaktní údaje

Pokud firma fyzicky existuje, musí mít uvedené:


• adresu (a tím nemyslíme P.O.Box, ale název a číslo ulice, město, PSČ)
• pevný telefon
• IČO, DIČ
• jméno a příjmení zodpovědné osoby

 

 

 

Narazili jste na nějakou podobnou nabídku a zdá se vám skvělá? Neříkáme, že nikdy nemáte nic zkusit, jen doporučujeme, vše si důkladně prověřte. Zkuste si najít firmu v obchodním rejstříku, zkontrolujte jejich kontaktní údaje, najděte si firmu na Facebooku, prohledejte diskuzní fóra na internetu. Poptejte se známých, jestli s tím má někdo zkušenosti. A počítejte - pokud je mzda nesmyslně nadhodnocená, buďte velmi ostražití, jedná se nejspíše o podvod, s cílem vylákat z vás peníze.

 

Přejeme spoustu skvělých, ale solidních a seriózních zaměstnavatelů :-)!