Přemýšlíte nad tím, že strávíte nějakou dobu v zahraničí, a to prací? Určitě se jedná o dobrou zkušenost do života. Někteří lidé jezdí na vlastní pěst, někteří se obrací na specializované agentury. Co vám agentury zajistí a proč zvolit právě je?


 

Samozřejmě, že se můžete vydat do zahraničí na vlastní pěst, ovšem v tomto případě je zde velké riziko, že přijedete do země a práci si prostě nenajdete. Dalším možným problémem je to, že budete muset vykonávat práci, která se vám nelíbí jenom proto, abyste se vydělali na letenku zpět domů.

 

Většina těch, kteří se do zahraničí vrací, už jedou na vlastní pěst. Po méně odvážné a zkušené je právě agentura tou jistotou, která vám může pomoci.

Co agentury nabízejí?

Hlavní činností těchto agentur je zprostředkování legální práce v zahraničí a ubytování v zahraničí. Většina z nich zprostředkovává práci přímo z České republiky. Výhodou tedy je, že člověk už při opuštění České republiky odjíždí s tím, že má sehnanou práci.

 

Samozřejmě můžete vybírat i z agentur, které vám práci přímo nezajistí, ale pomohou vám s hledáním. Jak? Poskytnou vám tipy a kontakty potřebné k získání práce. Od způsobu hledání práce (tedy jestli vám práci kompletně zajistí agentura, nebo zda poskytne pouze rady atd.) se odvíjí také cena. Programy, kde je hledání práce více na vás, bývají samozřejmě levnější. V tomto případě platíte agentuře za ubytování, dopravu, víza, a další potřebné dokumenty. Některé agentury nabízejí přímý servis v zahraničí, některé naopak formou spřátelených agentur. Agentury pomáhají nejen během vašeho pracovního pobytu, ale také po návratu do České republiky. A jak? Např. při problémech s vrácením daní.

 

Pracovní pozice bývají velmi často nabízeny v hotelech, restauracích, továrnách, na stavbách, v zábavních parcích nebo např. jako plavčíci u bazénů. Agentury mají bezesporu jednu obrovskou výhodu. V Evropě si sice můžete hledat práci a nepotřebujete k tomu žádné speciální pracovní povolení. Právě přes agenturu se ale můžete dostat do takových zemí, jako je USA, kam byste se bez agentury jen těžko za prací podívali. Pracovní víza byste nemuseli dostat. 

Jak vybírat agenturu

Pokud se rozhodnete vycestovat přes agenturu, rozhodně si tu vámi zvolenou pečlivě prověřte. Na internetu se dá nalézt opravdu obrovská spousta agentur. Ne všechny jsou ovšem prověřené a poskytnou vám takové služby, které na začátku deklarují. Mnoho negativních zkušeností je toho ukázkou. Rozhodně se vyplatí si nějakou tu korunu přidat, než naletět neznámé agentuře, a přijít o peníze.

 

V současnosti můžete vyjet bez agentury už i např. jako au-pair. Internet je plný takových nabídek. Máte svoji volnost ve výběru. Na druhou stranu je zde také obrovské riziko, že rodina se vám nebude líbit, nebude vám platit a váš pobyt se promění na noční můru.

Při výběru agentury byste měli věnovat pozornost následujícím bodům:

  • Má agentura dobré reference?
  • Je na internetu mnoho negativních hodnocení?
  • Má agentura kvalitně zpracované internetové stránky? Má je vůbec?
  • Dostáváte od všeho doklady?
  • Má agentura pevné zázemí – kancelář?
  • Jsou zástupci agentury ochotní se s vámi sejít osobně?
  • Je cena pobytu přiměřená? Není přemrštěná nebo naopak podezřele nízká?

 

Rozhodně byste neměli zavrhovat agentury zprostředkující práci v zahraničí jen proto, že vás to bude stát něco navíc. Ušetří vám mnoho starostí a času, které můžete věnovat jiným, příjemnějším věcem! :-)

 

Osobní zkušenost máme např. s agenturou Czech us

 

Zde je výpis nabídek brigád ze zahraničí >>

 

 

Autor: Huňová