Zaměstnavatelé nám potvrdili, že už první reakce na brigádu má rozhodující vliv, zda si vyberou Vás či jiného zájemce. Typické je to převážně u nabídky brigád, protože zde nejsou většinou žádné zvláštní požadavky na uchazeče. Zaměstnavatel primárně řeší, který z kandidátů vypadá spolehlivě a skutečně přijde.  


Na každou volnou brigádu reaguje velký počet zájemců, proto je potřeba se již při první odpovědi odlišit a zaujmout. Mrkněte na 5 tipů, jak správně reagovat na nabídky a získejte vysněnou brigádu.

Telefon či e-mail?

Obojí! Pokud je v detailu inzerátu uvedeno také telefonní číslo na zadavatele inzerátu, doporučujeme prvně zavolat. Hned se můžete domluvit na podrobnostech brigády a často předběhnete i uchazeče, kteří odpovídali již dříve (ale inzerent se k e-mailu ještě nemusel dostat). Telefon bývá většinou uveden v detailu inzerátu v informacích o inzerentovi jako odkaz: zobrazit kontakt. Pokud není uveden, inzerent chce odpověď přímo na e-mail. I v případě kontaktování po telefonu je lepší odpovědět současně i přes kontaktní formulář, ať o Vás inzerent skutečně ví a utvrdíte ho o svém zájmu. Navíc se díky němu dá také poslat životopis, čímž zvýšíte své šance brigádu získat, viz info níže.

Jak správně telefonovat

Jakmile se dovoláte, uveďte své jméno a příjmení, dále zdroj, kde jste inzerát našli a také zda je nabídka ještě aktuální. Poté se zeptejte na podrobnosti práce, které Vás zajímají, uveďte případné zkušenosti s podobnými brigádami nebo nějaké výhody, které Vás můžou odlišit od ostatních. 


Např. Dobrý den, jmenuji se Petr Nový, na portálu Fajn brigády jsem našel, že máte volnou pozici na brigádu stěhování nábytku. Chci se zeptat, zda je pozice stále aktuální?
Také mě zajímá, kdy mohu začít a zda jsou potřeba nějaké pracovní pomůcky.
Dříve jsem pracoval na podobné pozici ve firmě X, tato práce mě velmi baví.
Kdy můžu očekávat, že se mi ozvete, jestli mám na brigádu dorazit?
 

Odpověď e-mailem - přes kontaktní formulář

Většina inzerentů však upřednostňuje odpověď na e-mail. Proto se teď podíváme, v jakém stylu na brigádu odpovídat. K odpovídání přes e-mail slouží kontaktní formulář, na který se dostanete po kliknutí na tlačítko ODPOVĚDĚT a to se nachází pod popisem každého inzerátu.


Úvod - Vaši odpověď vždy začínejte slovy: „Dobrý den“ či jiným představením. Odpověď ve stylu „mám zájem“ rozhodně nestačí a často Vás již vyřadí ze hry.
Samotná odpověď - zde je potřeba se představit, uvést, proč by si měl zaměstnavatel vybrat právě Vás. Vždy je vhodné napsat, že Vás zaujala daná nabídka a dále vypsat, proč jste vhodným kandidátem (např. že máte zkušenosti s podobnou prací, jste komunikativní, pracovití, rádi se učíte novým věcem, hledáte pracovní příležitost apod.). Také se můžete zeptat na podrobnosti, které Vás zajímají.
Závěr - na konec je vždy potřeba uvést Vaše jméno a příjmení a správné kontaktní údaje (email a telefon). Jméno, e-mail a telefon se zadávají přímo do kontaktního formuláře.


Např.  Dobrý den, zaujala mě Vaše nabídka: stěhování nábytku a měl bych o tuto brigádu zájem. Na obdobné pozice jsem již pracoval. Jsem manuálně zručný a časově flexibilní. Přikládám také svůj životopis. Chtěl bych se ještě zeptat, v kolik hodin brigáda začíná. Prosím o Vaše vyjádření, Děkuji Petr Nový. 

Musím posílat i životopis?

Posílat jej sice nemusíte, ale pokud brigádu chcete získat, tak jej posílejte :-). Většina „solidních“ zaměstnavatelů životopis přímo vyžadují. Díky životopisu se velmi dobře představíte. Když zaměstnavatel uvidí, že jste např. pracovali již v mnoha firmách, může z toho vyvodit, že jste aktivní a pracovití, a vybrat si právě Vás.

Důležité doplnění :-)

Když už svou účast potvrdíte, tak na brigádu skutečně dojděte. Jestliže se nemůžete dostavit, co nejdříve to zaměstnavateli oznamte. SMS zpráva s tím, že nedorazíte asi půl hodiny před začátkem brigády, Vám moc nepomůže. Když na brigádu již dorazíte, máte velkou šanci, že Vás zaměstnavatel bude potřebovat i v budoucnu, protože vždy je snažší sáhnout po někom ověřeném než stále hledat lidi nové. Pokud se kvůli závažnému důvodu omluvíte alespoň dopředu, stále ještě existuje šance, že se můžete se zaměstnavatelem domluvit na pozdější termín či další brigádě. 

Váš nejčastější dotaz

Odpověděl(a) jsem přes kontaktní formulář pod popisem brigády, ale nikdo mi už nenapsal nazpět.

Ihned po vyplnění kontaktního formuláře je Vaše zpráva zaslána inzerentovi. Bohužel někdy na brigádu napíše zájemců mnoho a může se stát, že si inzerent vybere vhodné zájemce a dalším už nenapíše, že je místo obsazené. I když inzerenty stále informujeme, že mají povinnosti vždy napsat vyjádření, i tak se to někdy stane (i díky velkému počtu odpovědí). Pokud je u inzerátu uvedený telefon, tak raději volejte, protože budete mít ihned vyjádření. A pokud holt vyjádření nedostanete, tak nezoufejte a vyberte si jinou brigádu. Kdo hledá, vždycky najde :).