Chcete zvýšit své šance na získání brigády? Připravte si kromě životopisu také motivační dopis brigádníka, ve kterém krátce popíšete, proč by si potenciální zaměstnavatel měl vybrat na danou pozici právě vás. Máme pro vás několik návrhů, jak by mohl vypadat, protože vzor se vždy vyplatí mít.


Struktura motivačního dopisu

Když se pustíte do psaní motivačního dopisu, je důležité držet se základní struktury. Jsou 3 hlavní části:

1) Pozdrav.

a) Pravidla pro oslovení:
U všech oficiálních dopisů nebo e-mailů je vhodné využívat úvodní oslovení: Vážený pane / Vážená paní + příjmení nebo titul, např. Vážená paní inženýrko, Vážený pane Nováku.
Rozšířené je i familiární „Dobrý den“, které se však ideálně má využívat jen při osobním a telefonickém styku.

b) Pravidla pro tituly:
Pokud znáte titul osoby, které píšete, je vhodné se jím řídit i při jejím oslovení. Jaké jsou nejčastější tituly, s nimiž se můžete setkat?

Ing. – pane/paní inženýre/inženýrko
Mgr. – pane/paní magistře/magistro
PhDr., JUDr.,RNDr., ThDr., MUDr., Ph.D., Th.D. – pane/paní doktore/doktorko
doc. – pane/paní docente/docentko
prof. – pane/paní profesore/profesorko

2) Informace, na jakou pozici reaguji.

3) Vlastní text – informace o vaší motivaci získat pozici, zkušenosti, osobnostní vlastnosti, proč by si personalista měl vybrat právě vás.

4) Rozloučení, poděkování, podpis, kontaktní údaje.

Co nezapomenout zmínit v motivačním dopise?

Jeden motivační dopis nelze použít pro všechny případy. Je potřeba ho individualizovat podle vašich zkušeností, nabízené pozice a společnosti, do které se hlásíte. Připravili jsme pro vás několik vzorů, od kterých se můžete při psaní vlastního odrazit.



Vzor motivačního dopisu pro studenty/ku

Vážený pane/paní,

na základě Vaší nabídky, zveřejněné na webové stránce Fajn-brigady.cz, bych se rád/a ucházel/a o brigádu na pozici POKLADNÍ v Praze.

Váš inzerát mě zaujal z důvodu, že jste stabilní společnost, která působí na českém trhu už přes XX let. Velmi také oceňuji, že umožňujete volbu směn, což se mi jako studentovi prezenčního oboru hodí.

Považuji se za spolehlivého člověka, který umí dodržovat nastavená pravidla a zvládám se rychle učit. Plynule se domluvím anglickým jazykem, což by mohlo být velkým přínosem pro Vaše zahraniční zákazníky.

Pokud Vás zaujala moje žádost o Vámi nabízenou pozici, budu velmi rád/a za odpověď a obratem doplním případné další informace, které byste ode mě potřebovali.

Děkuji Vám za posouzení a odpověď.

Přeji pěkný den,

Jméno Příjmení
Telefon
E-mail


Vzor motivačního dopisu pro seniory/ky

Vážený pane/paní,

na webové stránce Fajn-brigady.cz byl Vaší společností zveřejněný inzerát na brigádní pozici PRODAVAČ/KA v Brně, o který bych se rád/a ucházel/a.

Ve svém věku velmi oceňuji především přátelské pracovní prostředí, kde mi dovolí využít mé zkušenosti v komunikací s lidmi. Na Vašich zaměstnancích, se kterými jsem měl/a možnost jednat, jde vidět zájem a radost z práce, i proto bych se k nim chtěl/a připojit.

Jsem velmi komunikativní člověk, který se nebojí práce a celý život jsem působil/a v oboru. Vzhledem k důchodovému věku se umím přizpůsobit směnám, které potřebujete vykrýt, což pokládám za velkou výhodu.

Děkuji Vám za posouzení mé žádosti o nabízenou pozici a Vaši odpověď.

S pozdravem,

Jméno Příjmení
Telefon
E-mail


pohovor


Vzor motivačního dopisu pro uchazeče/ky na rodičovské dovolené

Vážený pane/paní,

rád/a bych projevil/a zájem o Vaši nabídku, zveřejněnou na webové stránce Fajn-brigady.cz, ve které sháníte uchazeče na pozici ROZNOS LETÁKŮ v Ostravě.

Váš inzerát mě oslovil z důvodu, že patříte ke společnostem s dlouhou historií a umožňujete roznos letáků kdykoliv během domluveného dne. Jako matka/otec na rodičovské dovolené volbu hodiny práce velmi oceňuji, protože péče o dítě bývá občas nepředvídatelná s časem a díky takové pracovní době zvládnu bez problémů obojí.

Patřím ke spolehlivým lidem, kteří se nebojí práce a už mám s podobným typem brigád zkušenosti z let, kdy jsem studoval/a.

Budu velmi vděčná/ý za odpověď a obratem doplním v případě zájmu potřebné další informace o mé osobě.

Děkuji Vám za posouzení a odpověď.

Přeji hezký den,

Jméno Příjmení
Telefon
E-mail


Vhodně napsaný motivační dopis vám může pomoci v získání vysněné brigády. Určitě jeho přípravu nepodceňte, protože je to další plusový bod pro vás jako žadatele/ky.



Vzory motivačního dopisu už máte přečtené a nasbírali jste inspiraci pro svůj vlastní? Tak hurá na to a my vám přejeme hodně úspěchů.