Nejen při hledání práce, ale i při hledání brigády bývá často klíčové, abys měl/a správně sepsaný životopis, který zaujme zaměstnavatele a posune tě dále k pohovoru. Co tedy patří do životopisu nejen studenta a jak ho napsat? A píší se do životopisu vůbec letní nebo i celoroční brigády? Vše shrnuto v našem článku, tak se do něj pusť.

V podstatě se to zdá jako snadný úkol, ale správně vyplnit jednoduchý formulář nemusí být vždy tak jednoduché, jak se na první pohled zdá. Spousta lidí si neví rady s tím, co napsat do životopisu nebo jak jej vůbec sestavit, když nemají žádnou předchozí praxi. A přece jen, životopis na brigádu má trochu jinou strukturu než uchazeče, který hledá trvalý pracovní poměr.

Strukturovaný životopis na brigádu je ideální psát v bodech v rozsahu maximálně na jednu stranu formátu A4. Ať už tvůj životopis čte personalista nebo ředitel, tak ani jeden z nich nemá čas na dlouhé vyprávění ve formě slohu, takže opravdu se řiďte pravidla – stručně a jasně.

Životopis na brigádu by měl mít tedy chronologicky seřazené informace ve formě bodů, viz vzor ve spodní části stránky.

Osobní a kontaktní údaje

Na začátek životopisu patří osobní údaje, jako jsou jméno, datum narození (někteří zaměstnavatelé přijímají např. až od 16 let) a kontaktní informace – telefonní číslo a e-mailová adresa.

Vzdělání

Další část věnujte informacím o vašem vzdělání. Pamatujte na jedno základní a důležité pravidlo – do životopisu nepatří základní škola. Vymezte počet let strávených na střední škole (např. 2005-2009) a napište její celý oficiální název spolu s adresou (např. Obchodní akademie, Brno).

Studujete-li například třetí ročník střední školy, je vhodné pod tyto body dopsat zaměření vašeho oboru spolu s informací, zda školu zakončujete maturitní zkouškou nebo výučním listem (např. Ekonomické lyceum, maturitní zkouška).

Co napsat do životopisu, když předchozí praxe a vzdělání chybí?

Každý zaměstnavatel hledající brigádníka počítá s tím, že uchazeči mohou mít menší zkušenosti, proto od nich nebude neočekávat několikastránkový výčet praxí a absolvovaných oborů. Zvláště pokud máte životopis a jste student, kterého čeká první brigáda. Pokud ale máte co nabídnout, nebojte se to ukázat.

Pracovní zkušenosti

Jste-li student a máte absolvováno již nějakou brigádu nebo jednorázové výpomoci, nebojte se je do životopisu napsat. Vyjmenujte všechny pozice, na kterých jste pracovali. Nestačí uvést pouze název pracoviště, ale také je vhodné popsat vaši pracovní náplň v bodech. Pokud se ucházíte o svou první brigádu, tento krok samozřejmě přeskočte.

Jazykové a jiné dovednosti

Do životopisu patří jen ty jazyky, se kterými jste schopni se dorozumět. Ať už se ucházíte o jakoukoliv brigádu, výčtem vašich jazykových dovedností nikdy nic nezkazíte. Vlastníte-li diplom z nějaké mezinárodní zkoušky, uveďte jej. Dále můžete dopsat i své dovednosti v oblasti IT a práce s počítačem (MS Office, Windows, grafické programy, internet, sociální sítě apod.). Máte-li řidičské oprávnění, také doporučujeme tuto informaci přidat.

Nebojte se ukázat své záliby

Především pokud nemáte co napsat do svého životopisu na brigádu, tak se ve vašem poloprázdném životopise tato kolonka osvědčí. Stačí v bodech uvést, čím se zabýváte ve volném čase a co vás baví.

Fotka – ano či ne?

Fotografie není nutná, záleží ovšem na požadavcích pro dané zaměstnání. Pokud se v inzerátu objevuje žádost o životopis s přiloženou fotografií, je vhodné ji svého CV umístit. Vybírejte fotografii, na které budete působit seriózně, takže ne žádné selfie, fotografie z dovolené nebo různě vyretušované fotografie, kde nepůjdete poznat.

Je lepší barevnější a kreativnější životopis?

Přijde vám váš životopis takový prázdný a uvažujete, že ho oživíte alespoň nějakými barvami? Zvažte, na jakou pozici se hlásíte a do jaké firmy. Podle toho pak svůj životopis přizpůsobte.

Vzor životopisu nejen pro studenta na brigádu


Osobní data:

Jméno a příjmení, titul: Bc. Ema Studentka
Datum narození: 17. 07. XXXX
E-mail: ema-studentka@email.cz
Adresa: Koleje Studentská, Studijní 53, Praha
Mobilní telefon: +420 111 222 333

Dosažené vzdělání:

Gymnázium Brno
(všeobecné gymnázium)
1996–2003
maturitní zkouška: český jazyk, německý jazyk, ekonomie, základy společenských věd

Jazyková škola SCHOOL, Brno
pomaturitní studium anglického jazyka

2003–2004
CAE Certificate in Advanced English

Univerzita Karlova
Fakulta sociálních věd UK – obor Komunikační studia
titul bakalář

2004–2007
Bakalářská práce na téma Marketingová komunikace
SZZ: Žurnalistika, Mediální studia, Marketingová komunikace a PR

roční studijní pobyt v Německu
2007–2008
studium němčiny, brigády v oblasti gastronomie a pohostinství

Univerzita Karlova
Fakulta sociálních věd UK – obor Komunikační studia
navazující magisterské studium

2009 - současnost
předpokládaný rok ukončení studia – rok 2011

Dosavadní pracovní zkušenosti:

semestrální zahraniční stáž v USA
únor 2015–červen 2015
absolvování pěti předmětů z oblasti marketingu a reklamy

povinná praxe v reklamní agentuře
září 2014–listopad 2014
grafické práce, marketingové plány, obsahové plány

od roku 2005 sezónní brigády + brigády při studiu (většinou zaměření na gastronomii a pohostinství, manuální brigády)

Ostatní znalosti a zkušenosti:

Práce s PC: Windows 7, XP, Vista, Microsoft Office, internet
Řidičský průkaz skupiny B

Jazyky:
Anglický jazyk – pokročilý certifikace FCE
Německý jazyk – středně pokročilý

Záliby a koníčky:
Kultura a umění, sport (plavání, tenis), fotografování, turistika

Vzor životopisu nejenom pro letní brigádu už máš. Teď ho stačí jen vyplnit a máš připraveno na rozesílání. Přejeme hodně štěstí a hlavně Fajn brigádu!