…a to je velká pravda, která se nám aktuálně potvrzuje, díky ve všech pádech skloňované „koroně“. To, jak jsme se dokázali semknout a táhnout za jeden provaz, je úžasné. Opět můžeme vidět hrdiny, kteří mezi námi vždy byli, ale my je možná neviděli, protože jsme je již brali jako samozřejmost. A přesto, že se jedná o velmi nemilou situaci, pojďme se na ni podívat z jiného úhlu! Co nám ta „korona“ dala?


Facebookem se šíří nejrůznější fotky a statusy toho, jak lidé vytahují šicí stroje a šijí pro své rodiny, přátele, ale i neznámé lidi roušky. Šijí jak maminky, tak téměř stoleté babičky, pánové, kteří jsou zručnější než jejich polovičky :), hasiči, lidé, kteří roušky nikdy dřív nešili (to je asi většina) a dokonce i lidé, kteří ani šít neumí. Někteří dávají roušky zcela zdarma, jiní posílají za poštovné nebo nějaký materiál na šití, další prodávají za peníze. Všechny varianty jsou myslím zcela v pořádku.

 

Já osobně jsem ani nestihla začít přemýšlet, kde roušku seženu a už mi psala kamarádka LUZ ze Zlína, že pro mě a přítele ušije roušky a pošle nám je. Druhý den mi psala skvělá sousedka Terka od nás ze Slavkova dotaz, zda chci roušku. Než jsem je stačila vůbec požádat, už bylo téměř ušito a to je přece úžasné :). U obou kamarádek, maminek malých dětí, šlo všechno ostatní stranou a veškerou pozornost a energii věnovaly tomu, aby mohly šít a pomáhat. Holky, děkuji ❤.

 

šití roušek 

S nástupem karantény se začaly objevovat nabídky pomoci na hlídání dětí, venčení psů či nákupy. Byť v počáteční panice myslela spousta lidí hlavně na sebe a své přežití, jakmile úzkost lehce opadla, přišel na řadu altruismus. Lidé začali nabízet druhým svou pomoc. Někteří se ani neptají a rovnou činí dobré skutky a na zastávkách rozdávají roušky anebo je dávají druhým lidem rovnou do schránek. Jak vidno, lidé chtějí být nápomocni, když můžou.

 

Z důvodu „korony“ se nyní zdržujeme především v našich domovech. Fitka a jiná zábavní zařízení jsou zavřená. Slovy jednoho pána, kterého jsem zaslechla: „Online prodejci to vyhráli.“ Pro spoustu lidí jsou právě nyní online produkty možná velkou záchranou. Můžeme cvičit, vařit nebo se vzdělávat přímo z našich obýváků. Ano, tohle všechno můžeme dělat i bez online produktů, ale ruku na srdce – kdo se k tomu doopravdy sám, bez pomoci/asistence druhých doopravdy „dokope“ :)? Já ne! Někteří dokonce poskytují své online lekce tance či jógy zcela zdarma.

 

Kolem sebe, ale i na sociálních sítích vidíme spoustu lidí, kteří se snaží usnadnit druhým realitu dnešních dnů. Vidíme vyčerpaný zdravotnický personál, odvážné pokladní a kurýry, kteří jsou tu pro nás, majitele firem, kteří se snaží na vzniklou situaci co nejlépe reagovat... Všem bez rozdílu patří velký dík.

 

šití roušek a koronavirus 

Poděkujme ale i sami sobě, že děláme maximum pro to, abychom se nenakazili a nepřenesli nemoc na druhé. Jestliže si máme opravdu něčeho vážit, pak zdraví naše i našich bližních se tyčí na prvním místě tak jako již dlouho ne. Ano, mnozí lidé mohou být zasaženi i finančně, ale bez zdraví a chuti do života se žije možná mnohem hůř. Byť se to může zdát tvrdé, otevírá se nám možnost začít myslet a dělat věci jinak. Je to šance být kreativní a řešit stávající problémy/výzvy jinými způsoby.

 

Aktuální dění nás také nutí k zamyšlení, proč k tomu došlo. Co nám koronavirus vzal? A co nám naopak dal? Má to všechno nějaký smysl? Co bude dál? Jaký vliv to má na přírodu? Nemáme náhodou každý z nás něco změnit? Žijeme opravdu to, co žít chceme? Nezapomněli jsme být pokorní a vděční?

 

Na to si už musíme odpovědět upřímně každý sám. Možná že je ten nejvyšší čas, abychom něco pochopili a dle toho se do budoucna zařídili ;).

 

Přeji nám všem klidnou mysl, pevné zdraví a pořádnou dávku optimismu a humoru.