Studium v zahraničí bývá pro mnohé zážitkem na celý život. Ne jinak tomu bylo u Dominiky ze Zlína, která se rozhodla pro Portugalsko. Jaké jsou její zkušenosti, jaké trable zažívala a co se jí líbilo? Čtěte a dozvíte se víc! 


Ahoj Dominiko. Jedna rozehřívací do začátku. ;-) Proč studium v Portugalsku?

Z nabízených zemí mě nejvíce zaujalo Portugalsko a Finsko. Protože jsem měla v plánu odjet v jarním semestru, rozhodly převážně klimatické podmínky. Strávené jaro a léto v Portugalsku je nezapomenutelné. Plné sluníčka, pláží a surfování. Jsem spíše letní typ, takže jsem se rozhodla právě pro Portugalsko. 

Bylo těžké se na tento pobyt dostat?

Mám pocit, že mnoho studentů se obává studijních pobytů v zahraničí, především u humanitních oborů. Konkurence ve výběrovém řízení je hlavně v souvislosti s nejžádanějšími destinacemi, proto doporučuji přípravu na test z cizího jazyka a motivační pohovor nepodceňovat. Pokud si vyberete méně žádanou destinaci, máte větší šanci se na pobyt dostat, i tak ale musíte projít přijímacím testem a pohovorem. Takže určitě nic nepodceňovat!  

Jak moc dopředu jsi musela vše zařizovat?

Přibližně rok před pobytem jsem podávala přihlášku a poté jsem pokračovala se zařizováním potřebných dokumentů.

Bylo něco, co tě po příjezdu překvapilo? Ať už mile, nebo nemile.;-)

Zpětně se prvnímu dojmu z Portugalska směju, ale během prvního týdne ve škole jsem si chtěla balit kufry a letět zpět domů. Překvapená jsem byla z neuvěřitelné ochoty a vstřícnosti Portugalců. Je zde zavedeno školné a studenti byli v hodinách aktivnější než u nás, navíc své studium berou zodpovědněji, pozorovala jsem velký zájem a ochotu studovat. Portugalsko má nejvyšší negramotnost v Evropě a dosažené vzdělání zde nese určitou prestiž. Bohužel se ve škole vyskytlo hned několik problémů. Před odletem z domácí univerzity jsem měla v podmínkách studium v angličtině, v Portugalsku mi bylo oznámeno na studijním oddělení, že podmínkou studia je perfektní znalost Portugalštiny, což vedlo k radikální změně v learning agreement, protože bohužel ne všichni profesoři a studenti ovládají anglický jazyk. Celkově je ale úroveň vysokého školství v Portugalsku nižší. Výuku všech předmětů jsem tedy absolvovala v portugalštině, zakončení některých předmětů bylo po dohodě s vyučujícím v angličtině. Byla to velká výzva a zkušenost.

Jak jsi na tom byla finančně? Kolik dělalo stipendium od školy?

Stipendium od školy bylo stanoveno ve výši 368 eur. Částkou lze pokrýt ubytování a část stravy. Celkem vyšel šestiměsíční studijní pobyt v Portugalsku na 50 až 60 tisíc korun, včetně stipendia. 

Kde jsi bydlela a kolik jsi za ubytování platila?

Dva dny po příletu jsem byla ubytovaná v hostelu a společně s mojí buddy jsme našly byt v centru, ve kterém jsem bydlela pouze měsíc, byl hodně starý a zanedbaný. Potom jsem se přestěhovala do bytu, který byl od centra vzdálený 10 minut jízdy autobusem nebo metrem. V pokoji jsem měla spolubydlící a nájem byl 150 eur, obvykle platili studenti okolo 250 eur za samostatný pokoj. 

Co škola? Říkala jsi, že škola byla nakonec v Portugalštině a jenom část v angličtině.

Přesně tak.  Musela jsem tedy navštěvovat intenzivní večerní kurz portugalštiny, který mi studium velmi ulehčil. Bez něj by to více méně vůbec nešlo. 

Daly se zvládnout zkoušky?

Zkoušky jsem kromě jednoho předmětu absolvovala úspěšně. Naštěstí jsem měla zapsáno o předmět navíc, takže konečný počet ECTS byl v pořádku.

Měla jsi po návratu nějaké problémy, např. s uznáním předmětů?

Po návratu nastal problém s dodáním potřebných dokumentů z Portugalska k uznání semestru v České republice. Bohužel mi potřebné dokumenty nebyly vystaveny při odjezdu. Řešila jsem tyto problémy ještě půl roku po návratu s pomocí domácího mezinárodního oddělení. Postupně byly všechny dokumenty zaslány. 

Měla jsi čas i na nějaké výlety atd.?

Během svého pobytu jsem navštívila významné města Portugalska a procestovala jsem jižní pobřeží. Dále jsem navštívila Valencii ve Španělsku a Marrákeš, město ve vnitrozemí Maroka. 

Jací jsou Portugalci, našla sis i kamarády, se kterými jsi třeba i teď v kontaktu?

Portugalci jsou velmi přátelští. Během svého pobytu, jsem se nejvíce stýkala, s ostatními ERASMUS studenty. S některými jsem v kontaktu dodnes, pouze prostřednictvím sociální sítě. 

Jak bys zhodnotila svůj pobyt?

Nezapomenutelný, zatím moje nejvíce obohacující životní zkušenost. 

Doporučila bys ho i ostatním?

Portugalsko bych určitě doporučila kvůli krásnému západnímu a jižnímu pobřeží, které omývá Atlantský oceán a těm, kteří touží vyzkoušet surfování nebo skvělé víno. 

Máš v plánu se ještě někam do zahraničí vydat?

Mám v plánu zařídit si pracovní stáž. Opět v rámci programu ERASMUS.

 

 

Autor: Huňová