Strávit pár let studiem v zahraničí je jistě skvělou zkušeností. Někteří ovšem mají příležitost se podívat i do takových zemí, kam ostatní ne. Naprosto odlišná kultura, náboženství, celý život. To je Saudská Arábie. A právě tam studovala Barbora z Prahy. 


Jak ses vlastně dostala ke studiu v tak vzdálené a odlišné zemi? 

V Saudi jsem studovala část střední školy. Dostala jsem tu možnost od táty - v SA pracoval již asi 3 roky v IT a nabídl mi to jako skvělou zkušenost do života a taky jako možnost naučit se jazyk. 

Je možné se do země dostat i např. přes nějaký výměnný program? 

Na střední školu se člověk určitě přes výměnné programy nedostane - do země můžete získat pouze family nebo work visa, takže turismus zde v podstatě neexistuje. Na středních školách tak studují buď místní, nebo děti těch, co přijedou za prací.

 

S vysokými školami je to jinak - nevím, jak je to se školami čistě v arabštině, každopádně mám osobní zkušenost s univerzitou KAUST - King Abdullah University of Science and Technology. Zde se setkávají studenti magisterského a vyššího stupně různých národností, jak muži, tak ženy - mnoho z nich zde má možnost pracovat na praxi v rámci post-doc atd. Je to v Saudi vlastně přelomová univerzita - nikdy předtím se obě pohlaví nemohla pohybovat a spolupracovat na stejném studijním poli. 

Jak dlouho jsi v Saudské Arábii studovala? 

Dva roky. V letech 2007-2009. Byly to poslední dva roky střední školy. 

Byla škola moc odlišná oproti té v ČR? 

Tak na úvod - chodila jsem na americkou střední školu - DHS - Dhahran High School. Určitě se nejedná o typickou americkou střední, už kvůli tomu, že se nachází na území Saudské Arábie. Arabské kultuře se uzpůsobilo oblékání, třídy, strava, výuka atd.

 

K oblékání - každý student se musí oblékat podle DHS dress code - polo trička, jednobarevná, kalhoty - ne jeansy, sukně – min. ke kolenům, samozřejmě toto neplatí pro muslimské dívky. Ty do školy chodily vždy zahalené. Takovou zvláštní výjimkou je, nebo alespoň býval poslední den v týdnu, kdy si poslední ročníky mohly obléct i jeansy nebo xbarevná trička :) 

 

Strava - kromě amerických burgerů si studenti mohou vybrat i z arabského salátu tabullah nebo hummusu, kebabu a dalších. Výuka je uzpůsobena zemi tím, že se povinně vyučuje arabská kultura a základy arabštiny. Ze zkušenosti vím, že se vyučující často vyhýbali ožehavým tématům, jako je např. homosexualita (v Saudi je homosexualita nelegální, trestná). 

Zažila jsi kulturní šok při příjezdu? 

Kulturní šok jsem zažila, ale asi ne v nějak výrazné míře. Samozřejmě mi trvalo zvyknout si na spousty žen v černém a na zvuk mešit během motliteb. Rozléhají se po celé zemi, i během plavání v bazénu vás to nemine. Zvyknout jsem si musela na černou i já sama. Abayu – černý hábit – musí nosit každá žena, která v Saudi pobývá. Samozřejmě to se vztahuje na všechna veřejná místa mimo právě školní areál nebo kampusy.

Měla jsi jako dívka nějaké problémy kvůli místnímu náboženství? 

S náboženstvím jsem já osobně žádné problémy neměla. Naprosto tuto víru respektuji, každopádně se člověk velice jednoduše dostane do sporu s místní náboženskou policií – mutawou. Pokud se žena střetne s mutawou a nemá zahalené vlasy, což je dnes velmi časté, tak se ocitne v poměrně nepříjemné situaci, kdy příslušník mutaci křičí a domáhá se ženy, aby si vlasy okamžitě zakryla. Pro ilustraci – náboženská policie je velice ortodoxně založená a již svým vzhledem vzbuzuje v člověku respekt. Mutawin má většinou dlouhou bradku, krátkou róbu a vysoké ponožky. Kdo se chce takovýmto situacím vyhnout, se prostě musí chovat podle místních pravidel.

 

Jaké jsou ty největší rozdíly v zemi oproti ČR? 

Jsou to dvě naprosto odlišné věci. Přijedete do SA a musíte se chovat jinak. Nebo alespoň na veřejnosti. Podle arabského zákona žena nesmí na veřejnosti mluvit s cizím mužem, musí být samozřejmě zahalená, nesmí řídit auto. Donedávna ženy nepracovaly (kromě žen v nemocnicích a školách). Dnes však získávají místa v obchodech se spodním prádlem, s doplňky nebo v kancelářích. Každopádně i tento, dejme tomu, liberálnější postup má své mouchy. Ženy se dostávají do kontaktu se zákazníky mužského pohlaví nebo naopak nechtějí na postu prodavaček pracovat – moc nevydělávají a nejsou nijak motivované. Samozřejmě výrazným rozdílem je i ten český alkoholismus. V SA je alkohol nelegální, takže tam se alkoholismu jen tak nevypěstuje.

 

Výrazný rozdíl je i v otevírací době obchodů a všech společností. Zavírají se v době každé motlitby. Prodavač obchod zavře, dojde se do nejbližší mešity nebo modlitební místnosti pomodlit a pak opět obchod otevře. V nákupních centrech jsou umístěny vždy velké modlitební místnosti pro muže, ženy se musí odchýlit do místnosti situované na dámských toaletách, případně je máte šanci vidět modlit se i v prostoru před zavřenými obchody. Zvláštností jsou i samotné obchody a nákupní chování žen. Nakupují ve velkém, díky absenci fitting rooms oblečení nezkoušejí a většinou jej ani nevracejí. Pokud kus oblečení ženě nesedí, většinou ho udá v okruhu příbuzných. 

Skamarádila ses s místními studenty? Jste stále v kontaktu? 

Za ty dva roky jsem si našla spousty přátel a určitě jsou mezi nimi lidé, se kterými jsem stále v kontaktu. Na škole byli lidé z nejrůznějších koutů světa, nejrůznějších vyznání a názorů. Byla to hell of an experience. 

Je Saudská Arábie drahou zemí? 

Saudi v porovnání s ČR není drahou zemí. V určitých aspektech je levnější, někde je to naopak. Fashion i jídlo je asi na stejné úrovni, možná že kosmetiku seženete někde levněji. Nevím, jak je to s bydlením, každopádně pokud člověk vezme v úvahu vyšší výši platu, tak samozřejmě si toho jídla a všeho možného může potom zakoupit i více. Drahou ale velice oblíbenou zábavou je v Saudi potápění. A vzhledem k tomu, že si žena nemůže jen tak dojet na nejbližší pláž (nemůže řídit) a plavat v bikinách (musí být zahalená), tak je v Saudi přístupno mnoho privátních pláží. Vstupné však není vždy úplně levné, ale z vlastní zkušenosti a zkušenosti mých známých – stojí za to si připlatit. 

Mohla jsi normálně vycházet a bavit se s kamarády? 

Ano mohla, ale to „normální“ bavení probíhalo v areálech kampusu. Zde žena nemusí být zahalená. Jsou to jakési mini-nearabská města. Tam jsme se s kamarády schylovali a snažili se užít života jako jiní teens kdekoli jinde. 

Máš z pobytu nějakou vtipnou příhodu? 

Vtipný byl celý můj začátek saudského života – s gymnazijní angličtinou jsem moc neuspěla a tak ty první dva měsíce byly dosti náročné. Fotky z té doby snad ani nemám, přibrala jsem pár kil a často jsem brečela. Každopádně dva měsíce se překlenuly a nová éra mohla začít. J Asi největším průserem a dnes už story k zasmání je moment, kdy jsem se se svým „přítelem“ líbala pod jedním stromem v parku v rámci kampusu a nejednou na nás rozsvítila světla auta místní policie. Z výhružky přesunutí se na policejní stanici se nakonec vyvrbilo doporučení policisty, že pokud chceme v akci pokračovat, máme se uchýlit do parku o pár bloků dál. Ten den jsme byli vážně lucky. 

Jsi ráda, že jsi strávila část střední školy mimo ČR? 

Jsem. Bylo to  nej rozhodnutí, co jsem v těch teens letech mohla udělat. 

 

 

Autor: Huňová