Slunce, pláže, teplo a příjemná práce. Tak by si představovalo své letní prázdniny nejspíš velká část české populace. Markétě z Kutné Hory se to podařilo. Našla si skvělou práci na řeckém ostrově Rhodos, kde kromě práce zažila i spoustu nádherných chvil! Jak její pobyt probíhal, si přečtěte v následujícím rozhovoru. 


Ahoj Markéto, proč ses rozhodla pro práci v Řecku?

To, že jsem tam jela, byla opravdu haluz. Našla jsem na internetu nabídku práce od známé české restaurace SaSaZu pracovat tři měsíce na Rhodosu, tak jsem tam zkusila napsat. Pozvali si mě na pohovor, až na místě jsem zjistila, že se koná v angličtině. A pak mi za pět dní volali, že mám přijít na druhé kolo a najednou to byl rychlý kolotoč, tři dny se zaučit v Praze, dodělat zkoušky a odlet. 27. května jsem ještě měla poslední zkoušku ve Zlíně, stěhovala se z kolejí a 1. června jsem odlétala vstříc neznámu. Byla to pro mě dost záchrana ze situace, v které jsem se zrovna nacházela. 

Byla to tvoje první pracovní zkušenost v zahraničí?

Ne, ještě jsem byla rok předtím v Anglii přes léto. 

Práci jsi tedy měla zařízenou ještě před odjezdem bez agentury, je to tak?

Ano, vše bylo zařízené dopředu. Jen tak na blind bych se asi neodvážila někam jet. Přes agenturu to nebylo. Berou si hodně peněz pro sebe a člověk si pak tolik nevydělá. Navíc, co jsem se bavila s lidmi, kteří jeli přes agenturu, tak většinou moc spokojení nebyli. Dřeli od rána do večera za minimální peníze. Takže jsem byla spokojená, že jsem natrefila na super nabídku přímo od zmíněné restaurace. 

Co doprava a ubytování?

Letěli jsme z Prahy na Rhodos letadlem a z letiště jsme jeli taxíkem. Bydleli jsme všichni v takovém čistém pěkném hotelu v pokojích po dvou. Měli jsme takový malý pokojíček, balkón a koupelnu se záchodem. Tento hotel byl od místa, kde jsme pracovali, vzdálen asi 10 minut chůze. Vše nám bylo hrazeno. Doprava i ubytování, což bylo naprosto super.

 

Co bylo náplní tvé práce?

Pracovala jsem jako servírka – takže jsme objednávala jídlo a pití. Nosila jsem jídlo z kuchyně na stoly, starala jsem se o hosty, leštila příbory, uklízela stoly. Vše co patří k práci servírky. Párkrát jsem byla pomáhat i na baru u bazénu a jednou jsme obsluhovali i na obrovské řecké svatbě. 

Jak probíhal tvůj pracovní den?

Většinou jsem pracovala až od pěti večer do dvou do noci. Když jsem tedy nešla přes den pomáhat na bazén. 

Kolik sis vydělala?

Vydělala jsem si opravdu hodně – bylo to cca 1000 euro za měsíc, plus tak 300 euro na dýškách a poté nám ještě poslali asi 700 euro za to, že jsme si nevybrali dovolenou, což stejně nešlo a na Vánoce okolo 500 euro prémie. Navíc jsme mohli jíst v práci a vlastně i ubytování i cestu jsme měli zdarma.

 

Zaujala Vás možnost práce v Řecku? Podívejte se na aktuálně nabízené pozice v této lokalitě.

Měla jsi čas i na zábavu?

Pracovala jsem většinou pět dní v týdnu – takže dva dny volno. A někdy se to sešlo i čtyři dny volna za sebou. Většinou jsme končili ve dvě, tak jsme sem tam zašli po cestě domů na drink nebo někam zatancovat. Další den jsme nemuseli vstávat. O zábavu nouze nebyla. A párty na pláži pod otevřeným nebem… 

Cestovala jsi? Poznala jsi i jiné části Řecka?

Rhodos je docela malý ostrov. Ale samozřejmě jsme se byli podívat po okolí. Půjčili jsme si auto a jeli se podívat po celém ostrově. Navštívili jsme i skvělý obří venkovní aquapark. Byli jsme se podívat i na různé památky a do nádherných zátok.

 

Bylo něco, co by tě po příjezdu překvapilo?

Po příjezdu do Řecka? Ani nevím. Spíš všichni se mi smáli, že je v Řecku krize, ale na Rhodose nebylo po krizi ani památky. 

Co ostatní lidé?

Řekové jsou přátelští, i když občas dost vlezlí a nedají se moc odmítnout. Pracovali jsme i s Izraelci a ti jsou teda choleričtí, ale jinak báječní lidé se smyslem pro humor.

Jaké jsou tvé zážitky?

Pro mě to bylo nejlepší léto v životě. Prostě Bomba! To byla napůl dovolená. Skvělí lidé. Zábava! 

Co se ti v Řecku nejvíc líbilo?

Mě se nejvíc líbilo to prostředí a ta atmosféra. Přímořské státy žijí celkově takový méně hektický život. 

Doporučila bys práci i jiným lidem?

Tuhle práci bych doporučila všem, ale pochybuji, že se někomu takhle zadaří. Málo kdy se bohužel objeví taková parádní nabídka! 

Vyrazila bys znovu do zahraničí? Ať už za prací nebo za studiem?

Tak snad vyjde teď Thajsko, kam se chystám studovat.

 

 

Autor: Huňová