Jedete za prací do zahraničí, a nevíte, co se zdravotním pojištěním? Rozhodně v tom nejste sami. Řeší to všichni a málokdo ví, co je vlastně potřeba s pojištěním udělat. Zrušit, ponechat, převést?


 

Je samozřejmé, že při běžném vycestování do zahraničí, jste stále českým pojištěncem. Maximálně si vyřídíte nějaké to cestovní pojištění. Na tom není nic složitého. Buď si člověk zajde přímo do pojišťovny, kde vám vyřídí kartičku cestovního pojištění za pár minut, nebo  můžete využít přímo internetových stránek pojišťoven, kde je tento „pojišťovací proces“ ještě rychlejší. Navíc ani nemusíte vstát z postele. 

Odhlášení

Co ale dělat, když vycestujeme a najdeme si v zahraničí práci? Měli byste vědět, že i když jste v zahraničí a hledáte si práci, pořád jste pojištěncem v ČR. To platí až do doby, než si v zahraničí práci najdete a nastoupíte. Do té doby můžete bez problémů čerpat české pojištění na základě Evropského průkazu zdravotního pojištění. Po nástupu v zahraničí do práce, tedy jakmile začnete vydělávat, začnete podléhat zákonům daného státu. Začnete tedy spadat i do jeho zdravotnického systému, přestanete být pojištěncem ČR. V tuto chvíli již nemáte nárok na čerpání z Evropského průkazu zdravotního pojištění vystaveného v České republice.

 

Do 8 dnů od začátku nástupu do práce jste povinni informovat o této skutečnosti vaši domácí zdravotní pojišťovnu. Pokud takto neučiníte, vystavujete se riziku, že budete sankciováni. A to velmi nepříjemnou a hlavně vysokou pokutou. Po ukončení práce v zahraničí opět nahlásíte na pojišťovně, že se vracíte, dodáte všechny dokumenty o pojištění v jiném státě. Bez těchto dokumentů by po vás totiž domácí pojišťovna mohla vyžadovat doplacení pojištění.

 

Pokud již dopředu budete vědět, od jakého data budete v zahraničí pracovat, dejte si tu práci a stavte se na pojišťovnu ještě před vaším
 odjezdem. Zde odevzdáte váš průkaz pojištění. Místo něj si můžete zažádat o vystavení potvrzení, které ho dočasně nahrazuje. Evropský průkaz pojištění se v těchto případech odevzdat prostě musí. 

Souběžná práce

Pracujete v ČR a zároveň chcete pracovat i v jiném státě Evropské Unie? Pokud stále bydlíte v České republice, zažádejte si na okresní správě sociálního zabezpečení o formulář E101. Po předložení tohoto formuláře v druhé zemi již nebudete muset platit sociální odvody.

 

Pokud se chystáte pracovat v zahraničí, určitě si detailně přečtěte podmínky právě vaší zdravotní pojišťovny. Každá pojišťovna může mít stanoveny ještě další podmínky, které musíte splnit před vycestováním za prací. Rozhodně se vyplatí nad tím strávit pár chvil. Vždyť penále nechce platit přece nikdo.