Hurááá, konečně výplata! To je radosti! Přejde ale pár dní a na účtu ani v peněžence už není ani korunka. Určitě jste se s tím každý aspoň jednou setkali.

 

Někdo možná bohužel i pravidelně. Ať už jste student, brigádník, pracující na HPP nebo na MD, výplata vždy potěší. Ale na jak dlouho? Mít hluboko do kapsy není v této době nic neobvyklého, zvedají se ceny snad všeho, jenom ty platy zůstávají stejné, ne-li nižší. 


 

Přinášíme vám pár tipů, co dělat, abyste nemuseli před výplatou živořit, neprosili kamaráda o cigáro nebo nebyli 5 dní před výplatou odsouzení jenom k „výživným“ čínským polévkám :-). Možná se budete divit, jak vyžijete, pokud to vyzkoušíte,

a možná vám zůstane i něco navíc :-).

1. Základ je odkládat si alespoň 10 % z platu.

Nečekané výdaje můžou nastat kdykoliv. Pokažená pračka, pokuta za jízdu "načerno", náhle nepojízdné auto, potřebná rekonstrukce. Nebo v horším případě ztráta zaměstnání, dlouhodobější nemoc ... Odborníci říkají, že odkládat jde i z nízkého platu. Není to o malé výplatě, ale o tom, jak umíte s financemi hospodařit, jakou máte disciplínu. A jak na to? Jednoduše. Můžete si ihned po výplatě nastavit trvalý příkaz, který vám část peněz odešle na „nedotknutelný“ účet nebo si vyberete určitou hotovost a dáte do obálky, prasátka, čehokoliv. Ale hlavně s vědomím, že je to pro případ nouze (a nouze neznamená: mám chuť ještě na jedno pivo ;-)). A když se vám zadaří a vyděláte něco navíc, potěšte se, ale odložte i z toho kousek bokem. Rezerva není nikdy dostatečná.

2. Zkontrolujte si bankovní účty.

Některé banky mají nehorázné poplatky i za totální nesmysly.

3. Zrušte kreditní karty.

Snažte se zbavit všech bankovních i nebankovních karet od pofidérních společností, kromě nebezpečných dluhů vám nic dobrého nepřinesou. A platí - ne zahodit, ale odhlásit a pak navždy zlikvidovat.

4. Stop kontokorentu!

Není nic horšího, než povolit bance jít do mínusu.

5. Udělejte si analýzu a rozpočítejte peníze.

Zkuste si jeden měsíc nebo i déle (klidně rok) zapisovat přesně všechno, za co

a kolik utrácíte. Existují na to zdarma online programy. Nebo si veďte toto účetnictví alespoň na papíře, hodně pomůže i odkládaní všech bločků z nákupu. Nájmy, energie, hypotéky, pojištění, kosmetika, jídlo, auto, telefon, zábava, závislosti atd. To budete koukat! Můžete si pak přesně říct, co ovlivnit nemůžete a co ano. Jednoduše si tak rozpočítáte, kolik peněz za měsíc na jistou položku můžete maximálně dát.

6. Přehodnocení telefonního paušálu.

Stačí se podívat, za co kolik platíte, jestli není neomezený paušál zbytečný nebo naopak, jestli by nebyl nejvýhodnější. Taky se zamyslete nad tím, že existuje Skype, FB messenger, WhatsApp apod. Mnohdy je možné jimi telefonní hovory i smsky zcela nahradit.

7. Zrušte si pevnou linku.

Na co vám v této internetovo – mobilní době bude?

8. Vytáhněte elektrospotřebiče ze zásuvky + zhasínejte.

Kolikrát se vám stalo, že jste nechali nabíječku na mobil v zásuvce, aniž by na ni byl mobil napojený? Kolikrát jste omylem nezhasli světlo a nechali svítit třeba celou noc, i když jenom malou lampičkou. I takto ale zbytečně utíkají korunky.

9. Projděte se pěšky, nebo jezděte na kole!

Ušetříte tak peníze za benzín a uděláte něco pro svoje zdraví. S autem mnoho lidí extrémně zpohodlní. Ani si neuvědomí, že pěšky pomalu neujdou 100 metrů do krámku. Tyto krátké pojížďky přitom stojí nejvíc peněz.

10. Přestaňte chlastat a kouřit.

Lehce se to říká, ale když si sečteme kolik někteří utratíme za „drogy“, může nás polít studený pot. Někdy to může být dokonce i víc peněz než na jídlo, zejména na studentských kolejích :-). Když to nejde úplně, alespoň to zkuste zredukovat a nehledejte pořád za každou cenu (oslavy, víkend, párty, udělaná zkouška) důvod, proč se závislosti poddat. Všechno je jenom v hlavě :-).

11. Dělejte větší nákup jídla a kosmetiky podle seznamu a nenakupujte nikdy hladoví ani s dětmi!

Velké procento potravin se dá koupit dopředu na delší dobu. Máme přece chladničky, mrazáky, špajzky. Napište si přesný seznam nápojů, jídla, kosmetiky a utraťte jenom za to, co je v seznamu. Kašlete na akce, pak koupíte i to, co je vám k ničemu, hlavně kouzelné slevy 2 + 1 zdarma. Denně kupujte jenom pečivo nebo např. zeleninu, která rychle podléhá zkáze. A co je pravidlo - hladový člověk v obchodu s potravinami nemá co dělat. Je možné, že utratíte nehoráznou částku a ještě vás bude bolet břicho, protože máte prostě chuť na úplně všechno. To samé hrozí i vašim dětem, pokud děláte velké nákupy s nimi :-).

12. Pijte vodu z vodovodu.

Kašlete na balené vody, jejich kvalita není o nic lepší než ta, co vám teče doma. A pokud vám nechutná, udělejte si čaj :-)

13. Nemusíte mít ani kabelovou TV.

V této době jde všechno zhlédnout přes internet.

14. Skříň by nemusela praskat ve švech.

Opravdu potřebujete mít každou módní novinku, kterou použijete jednou - dvakrát na akci? Pak se vám stejně sepere a je z toho leda tak další kus hadry, kterou je vám jenom líto vyhodit. A samozřejmě vyhozené peníze.

15. Pozor na hazard.

Tolik lidí se už dostalo na dno jenom proto, že podlehlo automatům, kasínům,

ale i proto, že moc vsázelo různé číselné hry či jim podobné.

16. Prodávejte!

Máte doma zbytečnosti, které jsou vám k ničemu? Možná ještě někomu poslouží

a vy si přijdete na pár kaček (v závislosti na tom, co prodáváte). Všechno vám to umožní jednoduchý online bazar, je toho celý internet.


 

Možností, jak a kde ušetřit, je ještě spousta, stačí se nad nimi jenom zamyslet

a chtít. Každý je svého štěstí strůjce. Když se vám ani jeden z bodů nezamlouvá,

je tu ještě jedna možnost. Vymyslet, jak vydělávat víc :-).