Tento rozhovor je docela dost našláplý, protože se týká někdy tolik diskutovaného MLM neboli síťového marketingu.

 

Abyste si nědělali žádné domněnky o tomto systému práce, ale měli správné informace, vyzpovídali jsme úspěšnou ženu tohoto typu podnikání - Danielu Němčákovou. A to bez jakýchkoliv omalovánek! Děkujeme Danielo :-)


1) Danielo, jak by si vlastními slovy popsala, co je MLM?

• Víceúrovňový marketing je nejmodernější systém obchodu, který umožňuje tok zboží od výrobce k zákazníkovi přes nejmenší možný počet míst. Eliminují se tak náklady na dopravu, skladování, provoz a reklamu, což se pak příznivě odráží na ceně produktu. Sám distributor by měl výrobky používat, protože jedině tak dokáže klientovi předat vlastní zkušenost. Tato konkrétní osoba by měla být chodící reklamou přípravků, které nabízí. Pokud to tak není, jeho cesta k úspěchu v takové firmě skončí dříve, než začala, protože prostě není důvěryhodný, pokud obchoduje s něčím, čemu sám nevěří. Čím více je reklamy v televizi, tím více nabývá na váze osobní doporučení. Skvělé pro klienty je to, že mohou zboží reklamovat u konkrétní osoby a ne u nějakého gigantu, kde se často nemusí dovolat svých práv. Systém MLM je spravedlivý a otevřený pro všechny. Všichni lidé mají stejné šance uspět a záleží pouze na schopnostech a nasazení každého jednotlivce, jakých výsledků dosáhne.


MLM funguje tak, že distributor je oceňován za osobní prodej produktů, a pak také za týmový obrat, který se svou obchodní skupinou vytvoří. Je to skvělý systém, protože tento člověk je motivován rozvíjet lidi ve svém týmu, aby byli co nejúspěšnější, protože jeho úspěch je spojen s tím jejich. Mnoho lidí si mylně myslí, že leader je placen z peněz svých lidí v týmu. Je to velký omyl! Tyto peníze, tzv. provize, pochází ze systému – vyplácí je firma, ne lidé v týmu! Provize jsou v podstatě plat, který firma posílá leaderovi za to, že bezplatně školí, učí a vede k úspěchu další obchodníky. Ne všichni noví distributoři uspějí, jenže to se na začátku hned nepozná. Správný leader skupiny se věnuje všem stejně, což stojí dost času a úsilí, a on neví, zda jeho nový kolega uspěje či ne. Přirovnala bych to k výchově dětí. Rodič se maximálně snaží, aby děti v životě uspěly, ale ne vždy se to ideálně vydaří.

2) Pro koho je tento systém převážně vhodný?

• Pro všechny! Obecně tento systém dává šanci lidem i s nízkými příjmy, aby si rozjeli své vlastní svobodné podnikání, aniž by měli velký vstupní kapitál či nutně středoškolské či vysokoškolské vzdělání. MLM není strašák, ale příležitost! Dává obyčejným lidem neobyčejnou šanci na změnu životního stylu a životní úrovně. Každý může uspět, pokud je ochoten učit se nové věci, poskytovat špičkovou službu svým klientům a členům týmu a zároveň růst jako člověk. Líbí se mi, že v tomto systému jsou lidé placeni spravedlivě od odvedeného výkonu, kdy nikdo jiný, než sám distributor, nerozhoduje o výši svého příjmu. Stát se opravdu špičkovým profesionálním obchodníkem se spokojenou klientelou je možné pouze tehdy, když je člověk upřímně přesvědčen o kvalitě produktu a slouží svým klientům tím, že pro ně hledá nejvhodnější možné řešení. To znamená, že neprodává jen proto, aby prodal. Tito lidé pak ničí pověst své firmy, protože lidé si jejich jméno spojují s danou společností. To je pak katastrofa. Já se těmto typům lidí, kteří vidí jen sebe, vyhýbám opravdu obloukem. Dlouhodobý úspěch v síťovém marketingu závisí na schopnosti budovat dobré kvalitní přátelské vztahy jak s klienty, tak se svými kolegy v týmu. 

3) Někdy bývá síťový marketing také označován jako letadlo nebo pyramida. Je v tom nějaký rozdíl?

• Ano a velký.

 

• Systém „letadlo neboli pyramidová hra“ je nelegální, podvodný, dlouhodobě neudržitelný obchodní model, v němž je výdělek závislý na přivedení dalších účastníků do schématu. Ti platí relativně vysoké vstupní poplatky, aniž by za ně cokoliv dostali. Typické pro letadlo je, že nemá produkt, či má produkt velmi pochybné kvality. Z poplatků nových členů se vyplácí lidé v liniích nad nimi. Nový člen dostává příslib exponenciálně rostoucího příjmu jako odměnu za získání dalších účastníků do systému. Za poplatek dostane osoba možnost nabízet stejný příslib jiným. Způsob toku peněz v takovém systému a vyplácení bonusů či provizí je velice neprůhledný. Lidé často musí platit desetitisícové částky za školení, aby se dozvěděli, jaké další bonusy na ně čekají.

 

• Síťový marketing neboli MLM je legální, moderní a dlouhodobě udržitelný systém. Má jasně definovaný marketingový plán, lidé od začátku vědí, za co jsou placeni, jaké odměny, bonusy a kariérní postup mohou získat. Obchoduje se s konkrétními produkty, které jsou většinou velmi dobré kvality, protože distributor s nimi jde s „vlastní kůží na trh“. Nemůže v tomto systému dělat dlouhodobě neetickou práci a podvody na své klienty, protože pak logicky nemá žádnou klientelu a nemá z čeho budovat svůj tým. Lidé v MLM systému jsou placeni za svůj osobní obchodní obrat a obrat své obchodní skupiny. To znamená, že v tomto systému není podstatná kvantita lidí v týmu, ale jejich kvalita! Leader v MLM systému je profesionální obchodník a vede svůj tým tak, že pomáhá lidem ve své skupině ke splnění jejich vlastních cílů skrze skvělou férovou službu zákazníkům. Osobně velmi doporučuji všem, kteří chtějí rozjet své podnikání ve víceúrovňovém marketingu, aby se pečlivě seznámili s produkty dané společnosti, marketingovým plánem a také tím, jak dlouho už je daná firma na trhu. 

4) Můžeš prosím říct, v jaké firmě pracuješ, na jak vysoké pozici a za co jsi placená?

• Pracuji jako nezávislá kosmetická poradkyně společnosti Mary Kay® na pozici FutureExecutive Senior Sales Director. Za co jsem placená? Definovala bych to tak, že jsem placená za to, že pomáhám ostatním ženám k většímu sebevědomí a také za to, že je učím stát na vlastních nohách. Jsem placená za to, že umím najít a rozvíjet individuální talent lidí.  

5) Kdo je tvůj zákazník a jak se o tobě dozví?

• Mými klienty mohou být všichni, kdo mají pleť, chtějí vypadat ještě lépe
a ocení profesionální rady v péči o pleť a novou inspiraci v líčení. Mí klienti se o mně většinou dozvídají především přes doporučení mých spokojených zákaznic a také skrz webových stránek společnosti.

6) Proč jsi se sama rozhodla pracovat jako kosmetická poradkyně v MLM?

• Upřímně…na začátku mne nadchlo, že z mé pleti plné červených skvrn, šupin a lišejů se stal za necelé 3 měsíce zdravý obličej. Ani ve snu by mne v této fázi nenapadlo, že bych vůbec chtěla něco někomu prodávat! Já jsem se chtěla jen krášlit od hlavy k patě za výhodnějších podmínek a naučit se, jak sama sebe hezky nalíčit. Byla jsem v té době na mateřské a moc se mi líbilo, že se mohu zdarma učit nové věci, které zajímají každou ženu. Cítila jsem se na všech akcích velmi dobře, viděla jsem kolem sebe příjemné přející pozitivně myslící ženy (což jsem chvíli přemýšlela, zda je vůbec možné :-) ). Pak mne zaujaly bonusy, možnosti osobnostního růstu, cestování, kariéra, respekt a uznání, které nám firma dává, ale hlavně jsem se také ztotožnila naprosto s hodnotami, na kterých je naše společnost založená. Našla jsem zde své sebevědomí, svůj talent a nadchlo mne, že si mohu být sama sobě šéfem a vytvořit si své pracovní místo, ze kterého se mohu vyhodit jen já sama. Mohu pracovat, jak chci, s kým chci, a ještě jsem se mohla učit od nejlepších zdarma.

7) Někdy může působit, že lidé to s prezentací přípravků firmy, pro kterou pracují, přehání a může to působit možná trochu "fanaticky". Co si o tom myslíš?

• Tomu rozumím. Sama jsem racionální člověk, který je nohama na zemi a 1000 superlativ za minutu o produktu je moc i na mne. Musím, ale přiznat, že když začnu sama mluvit o našich přípravcích, určitě o nich sama také mluvím s láskou a respektem, protože je prostě miluji, což na posluchače může působit zvláštně, protože typický český člověk není zvyklý na to, že se něco či někdo chválí. Jsme postižení syndromem stěžování si a snažíme se již dopředu pochybovat o slovech toho druhého. Jsem přesvědčena, že nadšení je opravdu zásadní pro úspěch v jakémkoliv oboru a nadšení není ani americké ani české… Je to prostě upřímný zápal pro věc, kterou dělám.

8) Jaké jsou výhody a nevýhody podnikání v MLM?

• Výhod je mnoho, již jsem je popisovala výše. Pro mne je nejdůležitější svoboda rozhodování, při dvou dětech určitě časová flexibilita a to, že si mohu dát výplatu každý den, kolikrát chci. Jen na mně záleží, kolik schůzek si domluvím a jak budu úspěšná. Miluji to, že svou prací mohu pomáhat druhým na cestě k úspěchu. Mám ráda motivační podporující prostředí společnosti a mého týmu. Jako geniální mi připadá to, že už tisíce žen přede mnou došlo k cíli, ke kterému chci dojít i já. To totiž znamená, že pokud zkopíruji přesně činnosti člověka, který došel k úspěchu přede mnou, tak uspěji.


• Nevýhoda? Objektivně žádnou nevidím. Každý pracuje sám za sebe, ale nikdy není sám, vždy se může někoho zkušenějšího zeptat. Nejčastější důvod neúspěchu tkví v tom, že se lidé bojí převzít odpovědnost sami za sebe a stále čekají na to, až je někdo zaúkoluje a zmotivuje k práci. Když se jim věci nedaří, neustále hledají chybu v systému, v klientech, v leaderovi… prostě všude, jen ne sami v sobě. Nemají odvahu na to, aby si přiznali, že něco neumí, že se něco potřebují naučit a pochopit.

9) Jak vypadá tvůj běžný pracovní den? A vzpomeneš si také, jak vypadal, když si začínala?

• Je to jednoduché. Můj pracovní den začíná tím, že se ráno i večer krásně namažu od hlavy k patě. Tím jsem se stala produktem svých vlastních produktů a svoje vlastní chodící reklama. Pak udělám činnosti, které jsem si večer naplánovala. Obvolám si své klientky v rámci klientského servisu, udělám naplánovaná kosmetická poradenství, domluvím si další schůzky. Tohle dělám stále od samého začátku. Dnes k tomu také přibývá práce s novými poradkyněmi, jsem pro ně v podstatě trenér, který jim radí, jak a co dělat, aby jim jejich podnikání fungovalo. Společně sledujeme a kontrolujeme průběžně jejich výsledky a pracujeme na jednotlivých činnostech, které mohou zlepšit.

10) Některým lidem může připadat práce v multilevelu náročná, už kvůli tomu, že spousta lidí se bojí být svým vlastním pánem, rozhodovat, kolik si vydělají, organizovat si čas apod. Mají strach, že jim to nepůjde. Jaký je tvůj názor?

• Rozumím tomu velmi dobře. Když si myslí, že jim to nepůjde, tak mají pravdu. Když si budou myslet, že jim to půjde, tak mají taky pravdu. Je třeba se soustředit na cíl a ne na překážky!


• Já vlastně nedělám 7 let nic jiného, než pracuji se strachy a předsudky, a to napřed s těmi svými, pak s předsudky druhých lidí. Žijeme dle vzorců chování, které nám dali naši předci, škola, společnost. Už v pohádkách jsou ti „zlí“ bohatí a ti „hodní“ jsou ti chudí. Z toho logicky vyplývá, že kdo je bohatý, tak je nutně zlý, a každý chudý člověk je vždy čestný a hodný a žádný kriminální čin nikdy nebyl proveden kvůli chudobě. Absurdní, že? Ale tohle je vzorec ve většině mozků naší společnosti! Být úspěšný, bohatý a spokojený je sen každého, ale jen malinké procento lidí je ochotných pro to skutečně něco udělat. Ti druzí se toho podvědomě bojí. Bojí se, co by tomu řekli lidi!


• Je to tak, že pokud chceme mít více peněz a jinou životní úroveň, musíme dělat věci, které jsme nikdy nedělali, což s sebou přirozeně přináší strach ze změny a strach vykročit ze své zóny komfortu. Ale ten pocit, když to dokážete! Vždyť co se Vám nejhoršího stane? Nic! Hlava nikomu ještě neupadla jen pro to, že zkusil a naučil se něco nového! Pravda je taková, že pokud si nedokážete zajistit svou práci sami a pracovat pro sebe, tak se určitě najde někdo, kdo Vám tu práci zajistí a budete pracovat pro něj.


• Ať jste kdokoliv, ať jste kdekoliv… je jedno, kým jste byli a co se Vám v životě stalo. Důležité je pouze to, kým se chcete stát! Držím Vám palce!

 

 

 Láká Tě práce v MLM? Napiš do diskuze níže :-)

 

 

Tým Daniely Němčákové