Každý máme svůj sen a já vždycky chtěla jet do Kanady - zažít na vlastní pocit tu opěvovanou kanadskou přírodu. Už teď mám víc zážitků, než v kolik jsem doufala. Mým plánem bylo naučit se angličtinu, vydělat si pár korun a procestovat nádhernou Kanadu.


 

Kamarádka mi doporučila agenturu, s níž byla na Maltě a moc se jí tam líbilo.

 

Přemýšlela jsem, že si před odjezdem vezmu nějaký kurz angličtiny u nás, abych se trochu rozmluvila a neztratila se hned na letišti. Všechno ale změnila moje návštěva agentury… 

 

Rozhodla jsem se, že se v CZECH-US zkusím zastavit a poptat se. V agentuře se mne po příchodu ujala jedna milá slečna a po probrání mých cestovních plánů a finančních možností mi navrhla několik variant. Při krátkém pohovoru se mnou zjistila, že má angličtina je na komunikativní, avšak nedostatečné úrovni – jazykový kurz v Čechách mi spíše nedoporučila jako zbytečnou investici.Trochu jsem se divila, ala dala jsem na její zkušenosti. Zaregistrovala jsem se tedy do programu, pomohla mi vyřídit pracovní víza a další kolegyně zajistila možnost práce. Nakonec jsem se rozhodla odletět o měsíc dřív a nastoupit na jazykový kurz, ve škole přímo v centru Vancouveru. 

MĚKKÉ PŘISTÁNÍ V KANADĚ

Po příletu jsem měla na celý měsíc dohodnuté ubytování u místní rodiny. Z letiště mne i s kufry odvezl taxík přímo k „mé“ rodině. Bylo to příjemné, měkké přistání v Kanadě. Po dlouhém letu jsem v sobotu večer padla do postele a spala jak mimino. Neděli jsem věnovala prozkoumání města a už se nemohla dočkat pondělního rána. Mísila se ve mne radost z nástupu do jazykovky a strach z toho, jak budu působit ve třídě s tou svou angličtinou. Jazykovka ILAC mě dost překvapila. Už když jsem vešla, tak jsem chvíli jen ohromeně zírala. Celý interiér byl moderní, barevný a čišela z něj taková pohoda – vůbec to tam nevypadalo jako ve škole. Slečna na recepci, s úsměvem od ucha k uchu, mi dala rozřazovací test. Po testu nás provedli školou, abychom věděli, co kde je. S výsledky testu v ruce jsem vklouzla do třídy, kde už byli další nováčci toho týdne – moji noví spolužáci.

 

 

krajina v Kanadě

MĚLA JSEM PROBLÉM MLUVIT ČESKY

Moje první hodina, které jsem se tak bála, úplně rozbila všechny mé obavy a strachy. Nepamatuji si, kdy jsem naposledy odcházela z vyučování se smutkem, že už dneska končíme a tak to bylo po celou dobu. Po škole jsem vždy vyrazila s částí mé třídy do města, do přírody, vše je ve Vancouveru tak blízko a všude jezdí MHD. K tomu to neskutečně levné místní sushi a další dobroty z celého světa. A všude jsem používala angličtinu. Dnes už mám za sebou 3 týdny studia a pomalu se blíží konec. Příští týden mě čeká závěrečný test, ale už teď vím, že jsem se tu za ten jeden měsíc naučila víc, než za celé ty roky doma. Kombinace 30 hodin týdně, společných odpoledních večerů se spolužáky a bydlení v kanadské rodině mne nutila neustále mluvit anglicky – když jsem volala rodičům po SKYPE domů, měla jsem problém mluvit česky, často jsem hledala to správné české slovo. Už teď je přede mnou ale moje práce v Kanadě, kterou mám zajištěnou ve Whistleru, dvě hoďky od Vancouveru. To je tady pro Kanaďany kousek! Budu pracovat v restauraci, na což se moc těším. Dýška jsou prý v Kanadě normálně 15 procent z útraty.

 

Přemýšlím, že se po návratu začnu učit francouzsky, protože jsem v Kanadě narazila na místní francouzsky hovořící komunitu. Navíc jsem se ve škole seznámila s Jacqueline a od ní jsem další léto pozvaná na dámskou jízdu po Provence.

 

 

Vyjádření CZECH-US, Kláry Palečkové, manažerky jazykových kurzů v zahraničí:

 

„Andrea za námi přišla s tím, že by měla zájem o práci v Kanadě. Jelikož její angličtina nebyla na dostatečné úrovni, domluvily jsme se, že bude lepší jet dříve a vzít si kurz ve Vancouveru, protože resort kde bude pracovat, je v blízkosti tohoto města. S takovýmto postupem, který nazýváme „měkkým přistáním - soft landing“ v kanadské hostitelské rodině spolu s jazykovým kurzem, máme ty nejlepší zkušenosti. Student je po příletu nucen komunikovat anglicky i v běžných situacích v podstatě celý den a pokrok v jazyce je několikanásobně rychlejší. Obecně panuje přesvědčení, že agentury vám účtují plno poplatků za své služby, ale opak je pravdou. Ať už si zařídíte jazykový kurz přes agenturu, nebo sami, cena bude stejná. Výjimkou není ani situace, kdy my, jako agentura, máme domluvené pro české účastníky v řadě programů ceny ještě nižší – školy tak lákají české studenty, kterých je vždy v celé škole jen několik. Spíše se dá říci, že v případě spoléhání se jen na vlastní um a náhodu můžete prodělat. Variant je mnoho – od špatného výběru školy, řešení případných problémů po nutnost zasílání zálohy a doplatku zvlášť, přičemž každá platba do zahraničí není levnou záležitostí. Od nás máte záruku, že škola, kam jedete, bude kvalitní, jelikož se každoročně účastníme meetingů se zástupci jednotlivých jazykových škol.Školy navštěvujeme osobně, potkáme se tak běžně s našimi studenty přímo v době konání kurzu. Andrea se svými zkušenostmi tak jen potvrdila naše motto: Studujte, bavte se, pracujte, cestujte, žijte…

 

 

Zaujalo Vás studium v Kanadě spojené s prací v turistickém resortu nebo ve městě? Pro konzultaci programu prosím kontaktujte Kláru Palečkovou na k.paleckova@czech-us.cz nebo na telefonním čísle 773 919 501. Více informací najdete na www.czech-us.cz