Úspěch a štěstí jsou pravděpodobně nejčastější témata, která každý z nás řeší. Často se za něčím honíme, snažíme se a ono to nejde a něco nám naopak jde docela lehce. Dá se i takto snadno získat práce snů? A jak si udržet pozitivní nastavení, aby nás práce a život bavil a dosáhli jsme "skutečného úspěchu"? Více v rozhovoru.


1) Věděla jste už jako teenagerka, čemu se chcete v životě věnovat?

Ako tínedžerka som veľmi nevedela, čo chcem robiť, ale rada som sa hrala na vysielanie rozhlasu. Nahrávala som si na kazety vymyslené relácie a rozhovory s kamarátkami. Podľa mňa som si touto hrou moju prácu do života pritiahla.

2) Vzpomenete si na své první brigády? Stal se vám při práci i nějaký „trapas“?

Robila som upratovačku a čašníčku. Jediný „trapas“ bol ten, keď som hosťom uvarila čaj v rýchlovarnej kanvici, v ktorej bol naliaty ešte nejaký čistiaci prášok z predchádzajúceho dňa. A keď im ten čaj zvláštne chutil, ešte som sa s nimi hádala.

3) Jak vypadá váš běžný pracovní den?

Žiadny deň nie je bežný. Každý je iný. Niekedy celý deň natáčam, niekedy cestujem za akciou do iného mesta alebo do Čiech. Niekedy nahrávam rozhovory v rádiu alebo mam kopec stretnutí, pripadne porady, e-maily, telefonáty a podobné doplnkové veci. Často bývam rada, keď stihnem ísť cvičiť do „fitka“.

 

Adela Banášová

Foto: Daniela Matušková

4) Co vás na práci baví a co nebaví?

Baví ma skoro všetko a nebaví ma skoro nič, keď je toho už veľa. Takže to si musím strážiť. No strážim si aj to, že keď aj je toho všetkého priveľa a prídem na „plac“, tak zmením postoj a nevnímam to ako nutnosť a utrpenie. A potom sa aj z takej práce viem tešiť.

5) Stíháte skloubit práci s volným časem? Jak dobíjíte energii?

Energiu dobíjam spánkom, „fitkom“, kozmetickým salónom, výletmi, divadlom, seriálmi a hlavne prítomnosťou môjho priateľa.

6) Jak vnímáte výrok: „Dobře se uč, potom budeš mít dobrou práci“?

Že aj tak sa dá pozerať na život. Ale nie vždy to tak je.

7) Myslíte si, že je vhodné čekat na vysněnou práci, nebo začít tím, co se nabízí?

Dôležité je vo všetkom si nájsť nejakú radosť. A potom príde všetko čo má.

 

Adela Banášová

Foto: Daniela Matušková

8) Existuje přímá úměra mezi úspěšnou kariérou a šťastným životem?

Skutočný úspech je šťastie. Ostatné pre mňa nie je úspech.

9) Kdybyste si musela vybrat nějakou běžnou profesi, co by to bylo?

Učiteľka, manažérka, organizátorka, asistentka, novinárka, kozmetička, to všetko by som vedela robiť, podľa mňa, celkom dobre.

10) Co chcete v životě ještě dosáhnout?

Byť spokojná čoraz častejšie.

11) Co byste doporučila návštěvníkům Fajn brigád, kteří chtějí najít vysněnou práci, ale neví jak?

Aby možno svoju vysnívanú prácu nepreceňovali, aby si vážili každú prácu a robili ju s radosťou. Ostatné príde. A vždy príde, čo má. Netreba na ničom lipnúť. Skôr nechať život, aby sa vyvíjal.

 

Fajn brigády a Adela Banášová

 

Fajn brigády a Adela Banášová na vzdělávací akci „Myšlení první ligy“ v Bratislavě :-).