Máte doma nudícího se puberťáka? Nebo prostě jsi puberťák a potřebuješ korunky na letní fesťáky a jiné zábavy? Bez práce nejsou koláče a je potřeba si to uvědomit už ve věku "bouřlivého mládí".


Sehnat brigádu už v 15 letech ovšem není zcela snadné, má to spoustu omezení... Ale pořád platí, že stačí pouze chtít, popřípadě se trochu uskromnit a myslet na to, že začít se nějak musí...

 

Mladý člověk má všechno před sebou a už první "meeting" s prací jakéhokoliv druhu mu do života něco dá. Jak to tedy vypadá s brigádami od 15 let?

Trocha nudných právnických keců, od kterých se ale všechno odvíjí...

Fyzické osoby do 15 let, nebo starší 15 let do skončení povinné školní docházky mají ze zákona pracovat zakázáno. Skončením povinné školní docházky je myšleno datum 31. srpna, nikoliv formální datum 30. června. Tyto osoby můžou vykonávat alespoň uměleckou, kulturní, reklamní nebo sportovní činnost za zvláštních podmínek stanovených zákonem č. 435/2004 Sb.

 

 

Fyzické osoby od 15 – 18 let smí být zaměstnavatelem zaměstnány, pouze ale pracemi, které jsou přiměřené jejich fyzickému a psychickému rozvoji. A taky jim musí být poskytovaná při práci zvýšená péče.


Tito mladiství nesmí pracovat pod zemí při těžbě tunelů, štol a nerostů. Dále nesmí být zaměstnáváni pracemi, které by byly pro ně nepřiměřené, nebezpečné, škodlivé jejich zdraví, nebo je při nich vysoké riziko způsobení úrazu (sobě nebo ostatním zaměstnancům). A aby toho nebylo málo, nesmí pracovat ani v noci, ani přesčas. Délka směny nesmí být delší než 8 hodin, a i když mají více pracovněprávních vztahů, týdně nesmí dělat více než 40 hodin.


Pracovní poměr s mladistvým může vzniknout až po souhlasu zákonného zástupce, a pokud má pracovat déle než 1 měsíc, zaměstnavatel mu zařídí lékařské vyšetření.


Pokud dostane mladistvý výpověď, musí být o tom informovaný i zákonný zástupce. A naopak, pokud chce rozvázat pracovní poměr zaměstnaný mladistvý, zaměstnavatel je povinný si vyžádat vyjádření zákonného zástupce. Výška minimální mzdy je stejná pro mladistvé jako pro ostatní zaměstnance.

 

 

 

Studenti – smí vykonávat práci na základě pracovního poměru nebo na základě dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti. Studenti jsou osoby připravující se na budoucí povolání na střední, vyšší odborné nebo vysoké škole, nejdéle ale do 26 let věku.

 

Dohoda o provedení práce – se uzavírá s libovolným počtem zaměstnavatelů, pracovní doba nesmí ale překročit 300 hodin v roce (pro každého z nich).

Na Dohodu se vztahuje, stejně jako na pracovní poměr, ustanovení o minimální mzdě. Uzavírá se písemně. V dohodě může být cokoliv, na čem se student se zaměstnavatelem domluví. Neexistuje zde zkušební lhůta, a pokud příjem nepřesáhne víc než 10 000 Kč/měsíc, neodvádí se sociální a zdravotní pojištění. Pokud ale součet příjmů u všech zaměstnavatelů 10 000Kč/měsíc překročí, tak se zdravotní a sociální pojištění odvede.

 

Dohoda o pracovní činnosti – uzavírá se v případě, že bude mít pracovní činnost dlouhotrvající charakter. Uzavírá se písemně a musí obsahovat druh práce, rozsah pracovní doby (nesmí být víc než 20 hodin týdně) a dobu trvání dohody.

Nevzniká zde nárok na dovolenou, na náhradu cestovních dokladů (lze to ale v dohodě upravit na základě návrhu). Z dohody o pracovní činnosti se odvádí zdravotní i sociální pojištění, pokud je měsíční příjem alespoň 400 Kč. Výpovědní lhůta trvá většinou 15 dnů a výpověď může dát jedna nebo druhá strana bez udání důvodů.

 

Zdaňování příjmů – pokud student NEpodepíše růžový papír (Prohlášení k dani)

a příjem nepřekročí 5000 Kč/měsíc, je příjem zdaňován srážkovou daní 15%.

U příjmů nad 5000 Kč/měsíc je zálohová daň vypočtena ve výši 15 % ze superhrubé mzdy a po konci roku se podává daňové přiznání. Pokud ale student prohlášení k dani podepíše, vypočítá se mu záloha na daň a uplatní se sleva na poplatníka i na studenta. Může se ovšem v 1 roku podepsat jen s jedním zaměstnavatelem.

 

 

Průzkum z praktického života

Trochu jsme se porozhlédli mezi mladými brigádníky a zeptali se, kde se jim podařilo brigádničit už brzo po základce a na škole.

 

Janča, 16: „ Dělám u známého mé maminky v jeho firmě, nemusela jsem tedy nic nikde hledat. Pomáhám mu v kanceláři třídit dokumenty, zajdu na poštu, když potřebuje. Jsem tam moc spokojená a jsem ráda, že budu mít základní administrativní znalosti. Jsem u něho 4 hodiny denně, nenadřu se. Koruny si odkládám, protože si chci koupit lepší kolo.“

 

Zuzka, 17: „Loni i letos si přivydělávám při studiu v callcentru. Jsem ukecaná

a sehnat tuto brigádu nebyl vůbec problém. Udělala jsem menší test na pohovoru, pak si mě poslechli, jak mluvím s lidmi a byla jsem přijata. Chodím tam na 4 hodiny dvakrát do týdne. Bydlím u rodičů, kteří mi taky dávají kapesné, a na brigádu chodím spíš proto, aby viděli, že si umím vydělat i něco sama, navíc mě to opravdu baví.“

 

Standa, 17: „Už v 15 letech po prázdninách jsem si chtěl přivydělávat na stavbě, bohužel jsem takovou brigádu nenašel. Nechtěli, abych tak mladý už tahal těžké břemena, takže jsem hledal jinde. Chtěl jsem dělat něco manuálně. Našel jsem pak inzerát na pomocného zahradníka pro jednu knihovnu, kde jsem zašel jednou do týdne, zalil zahradu, vytrhal plevel a zametl schody. V zimě jsem tam odhrnoval sníh. Měl jsem tam 100 Kč/hodinu a zdržel se tam většinou 3 hodiny. Odreagoval jsem se od školy a koruny si šetřil na léto, které jsem si pak náramně užil. “

 

Mirek, 19: „Po vychození strojírenského učiliště jsem se nechal zaměstnat na hlavní pracovní poměr ve firmě, kam jsme chodili na praxi. Jsem tady spokojený a hlavně jsem rád, že jsem nemusel sedět hodiny na internetu a hledat. S platem jsem spokojený, bydlím ještě u rodičů, a tak mamce přispívám na bydlení i jídlo, i když to po mně nechtěla.“

 

Radka, 20: „Na brigády jsem začala chodit, až když mě přijali na VŠ, našla jsem si agenturu, kde jsem se registrovala. Vždy, když tam zajdu, řeknu představu a oni mi nabídnou možnosti brigád. Ve volnější dny si domlouvám práci ve skladu s obuví, kde jsem 8 hodin, někdy i v noci. Nedělá mi to problém. Pokud je času méně, chodím uklízet třeba jen na 3 hodiny. Peníze pak utratím na studentských pařbách :-).“

 

Katka, 16: „Každá koruna dobrá a já jsem se rozhodla že budu hledat brigádu hned po ukončení 9. ročníku základní školy. Nechtěla jsem nic náročného a štěstí jsem zkusila v supermarketu, kde jsem se šla normálně zeptat, jestli by mě vzali za pokladnu brigádně. Měli na prodejně vylepený plakáty s nabídkou této brigády. Bohužel jsem neuspěla, nechtěli nechat dělat tak mladou holku s penězi. Řekli mi ovšem, že můžu jít doplňovat zboží, což se mi nakonec líbilo ještě víc než ta pokladna. Vystřídala jsem různé úseky s potravinami, nesedřela jsem se a chodím tam už přes půl roku. Můžu si sama zvolit směny a chodím tam většinou o víkendu.“

 

Milan, 23: „Po nástupu na VŠ jsem potřeboval peníze navíc, protože mi rodiče nemohli platit koleje. Dřív, než jsem začal někde hledat, mi padla ale nabídka brigády sama. Koleje mají svou studentskou hospodu, kam jsem chodíval často na pivo. A u piva slovo dalo slovo a byl ze mě barman. Je super, že to mám po ruce, dělám to i se spolužákem, poznal jsem spoustu lidí a vypadá to, že tady budu až do konce studia.“

 

Tadeáš, 16: „Bydlím ve městě, kam chodím i na gymnázium. Třikrát týdně roznáším po schránkách letáky, dělám to ráno před školou a pak mám volno a čas na svoje koníčky. Brigáda vskutku jednoduchá, stačilo odepsat na inzerát.“

 

 


Doufáme, že vám tento článek pomůže a inspiruje vás v pracovním životě, který klidně může začít už od 15 let.

Nyní už víte kolik, za kolik, jaké dohody, co a jak :-).

 

A pokud náhodou nevíte KDE hledat, ZKUSTE TO U NÁS >>

Není nic jednoduššího, než si na našich stránkách dát do pokročilého vyhledávání věk 15-18 let a uvidíte, kolik nabídek na vás vyletí. A o věku 18-26 let ani nemluvě.

  

Přejeme vám hodně štěstí!