Lákají Vás ke studiu severské země? Inspirujte se rozhovorem s Evou, která je na tom podobně. Severské země ji učarovaly, a proto se rozhodla vydat na Erasmus do Norska.


Ahoj Evo, proč Norsko?

Byla jsem o prázdninách na dovolené ve Švédsku a severní země mě naprosto uchvátily svým klidem, přírodou, mentalitou místních lidí… Dala jsem si tenkrát do application na Erasmus Finsko, Norsko a Dánsko. A Norsko na mě vyšlo. :-) 

Bylo zařizování pobytu náročné? Třeba časově?

Téměř vůbec. Vyběhala jsem si všechny potřebné náležitosti, jako podpisy na jednotlivé dokumenty. Poslala jsem je a bylo hotovo. V Norsku jsou ohledně administrativy velmi pečliví, proto vše proběhlo hladce. Všechno si hlídali a nemusela na nic dlouho čekat. Škola, kam jsem jela studovat, nám i zařizovala ubytování, takže jsem si pouze sbalila kufr.  To byla podle mě nejnáročnější činnost. :-)

 

Co škola? Je velký rozdíl mezi českou školou a školou v Norsku?

Docela ano. V Norsku se hodně dá na domácí přípravu. Měla jsem tam dva předměty, každý po 15 kreditech, což je oproti škole u nás velký rozdíl. V ČR jsem mívala třeba i 15 předmětů po 2 kreditech. Do školy jsme chodili dva dny v týdnu, jeden den vždy jeden z předmětů. Vyučování trvalo cca 4 hodiny v kuse. Tato časová nenáročnost byla však vyvážena rozsáhlou prací na doma a plnění úkolů na každou z hodin. Škola se také snaží, aby studenti opravdu měli všechny znalosti, které budou v praxi potřebovat. Proto jsme pracovali na sice fiktivních marketingových projektech, ale vše muselo být 100% pravdivé. Takže pokud jsme si například v projektu naplánovali zveřejnit něco v tisku, museli jsme jim zavolat a ověřit si, že by to opravdu otiskli apod. 

Měla jsi i přes náročnost domácí přípravy čas na nějaké výlety?

Tak to každopádně. Výlety byly skvělé. Hned za kolejema hory, lesy, jezera… Kolejní správa nám dokonce za dost směšnou cenu pronajímala chatičku v horách a taky lodičku na ryby. Byli jsme pořád někde. :-) 

Kolik jsi měla stipendium?

571 eur na měsíc. 

Kde jsi bydlela a kolik jsi musela platit?

Bydleli jsme na kolejích, krásně vybavených, pokoj sami pro sebe. Platilo se za ně 2500 NOK měsíčně, což je v přepočtu na české asi 7 500 korun.

Jak to bylo celkově s financemi? Je Norsko drahou zemí?

Docela ano. Věci cenově vypadají stejně. Chleba 25 korun, mléko 20 korun atd… Ale 1 NOK (norská koruna) jsou 3 české. Takže vše se násobí krát 3, chleba teda sice stojí 25 NOK, ale na české je to 75.

 

Naštěstí pro chudé české studentíky myslí a prodávají zde produkty pod značkou First price, které jsou obdoba českých Euroshoper apod. Tyto produkty jsou úplně stejně dobré jako všechny ostatní!!! A jedna věc je v Norsku fakt levná – ryby. Speciálně upozorňuji na 1, 5 kg (1500g) uzeného lososa First price za 100 NOK (v Čechách se prodává po 100 gramech za skoro stejnou cenu). 

 

Co místní kuchyně? Mají Norové nějakou specialitku?

Norové mají podobný styl jak Američani. Ve škole měli ty klasické jídelny. Naberou si vždy saláty, oběd je spíš menší. Hlavní jídlo v Norsku není oběd, ale večeře. Pořád jí vafle a hotdogy, při každé příležitosti rozbalili u školy stánek s hotdogama a s vaflema. Byla jsem tam zrovna před Vánoci, takže jsem mohla ochutnat co se tradičně jí. Na Vánoce Norové jedí dušené jehněčí se zelím a bramborama a jako dezert takovou sladkou mléčnou kaši.

Norové mají svůj vlastní druh alkoholu, který se jmenuje Aquevit. Pije se tradičně (kromě jiného) právě po štedrovečerní večeři na slehnutí. Zvláštním druhem je Aquevit Line, který se po vypálení dá do sudu a pak s ním norské lodi objíždí zemi na zámořských plavbách, poté se teprve prodává. Každá láhev má na své etiketě mapku, kde všude byla.  

Jací jsou místní. Dá se s nimi vyjít?

Norové jsou hodně nacionální. Byli dlouho chudí a tak si teď své země váží, jsou na ni moc hrdí. Cizince si mezi sebe moc nepouští, a i když se člověk chce do Norska přestěhovat, má to velmi těžké. Jinak většina Norů jsou milí, ochotní pomoci. Všichni umí anglicky. 

Našla sis nějaké kamarády i mezi místními nebo jste byli v kontaktu jenom v okruhu Erasmus studentů?

Jak říkám, moc si mezi sebe lidi nepouští, takže jsem se spíš bavila s „erasmáky“. 

Co se ti na Norsku nejvíce líbilo?

Příroda. První týden jsem si pořád říkala, že jsem se narodila ve špatné zemi. :-) 

Měla jsi po návratu nějaké problémy, např. s uznáním kreditů?

Vůbec ne, vše jsem si zařídila dopředu, pouze jeden předmět jsem musela dodělávat. V té době se to ještě u nás ve škole dalo řešit dobře. Vím ale, že ročník po nás už to tak lehké neměl. 

Jsi zpětně ráda, že ses na studijní pobyt vydala?

Nejraději. Nechci psát ty klišé, že jsem si zkusila žít na vlastní pěst atd. To nebylo tak horké vzhledem k tomu, že jsem již 3 roky bydlela sama na VŠ. Ale poznala jsem tam pár lidí, kteří mě životně hodně obohatili a opravdu i díky nim jsem dnes taková, jaká jsem. Přála bych každému, kdo jede na Erasmus, aby se tam seznámil s někým jako jsem měla šanci já. 

Doporučila bys ho i ostatním studentům?

Určitě doporučuji. Každý si v něm najde to svoje, někdo párty, někdo přátele, někdo cestování. Určitě je to ale životní moment, který si zapamatujete, ať už z jakéhokoliv důvodu.

 

 

Autor: Huňová