Přemýšlíte, kde si vydělat? Ne a ne najít práci? Když to nejde u nás, proč to nezkusit u sousedů, konkrétně třeba v Rakousku? V tomto článku vás stručně provedu takovým základním manuálem, jak a proč si v této zemi práci hledat a jaké můžete očekávat finanční ohodnocení.


Proč jít pracovat do zahraničí?

Důvodů může být hned několik, ale většinou lidé odcházejí za vidinou většího platového ohodnocení, vylepšení jazykových dovedností, získání nových zkušeností a kontaktů, ale také proto, že si tímto krokem mohou vylepšit svůj životopis a budou mít oproti ostatním uchazečům o zaměstnání určitou konkurenční výhodu. Navíc na trhu práce je jedním ze stěžejních požadavků cizí jazyk. Angličtina se již v dnešní době bere jako samozřejmost, a proto člověk musí hledat další alternativu, díky které bude o krok napřed. Proč tedy nevyužít možnosti pracovat zrovna v Rakousku, kde si člověk může vypilovat němčinu

Jak si práci v Rakousku najít?

Úplně stejně jako v České republice. Člověk musí sledovat inzeráty na webu, posílat své životopisy a nevzdávat to po prvním neúspěchu. Pakliže si vás nějaká firma pozve na pohovor, musíte počítat s tím, že bude na 99,9 % v němčině, takže nějaké znalosti byste zřejmě měli mít již předtím. Pak už stačí pouze podepsat pracovní smlouvu, a hurá pracovat. 

Finance!!!

Otázka, která je zřejmě alfou a omegou celého rozhodování. Jeden můj známý, který v Rakousku pracoval jako PR asistent, tam za nájem platil 400 Euro měsíčně + zálohy na energie ve výši 50 Euro také za měsíc. Je dobré vědět, že o výši platu, konkrétně v hlavním městě Vídni, vůbec nerozhoduje národnost. Minimální platy jsou zde spravedlivě stanovovány kolektivními smlouvami. Pokud má člověk potřebnou kvalifikace, dostane také adekvátní plat. Ve Vídni se platy pohybují zhruba od 1 100 Euro a více. 

A co zdejší kultura?

Nutno podotknout, že ze zkušeností mnoha lidí vím, že Rakušané jsou k cizincům mnohem přívětivější než Češi a mají také větší smysl pro kolektiv. Je také fakt, že stále panuje částečná nevraživost mezi našimi obyvateli a Rakušany, jež pramení z minulosti. Ta se ale postupem času ztrácí díky nové mladší generaci, která si utváří vlastní pohled na současný svět i lidi v něm. Zkušenost, kterou vám může pracovní pobyt v Rakousku dát, je nezapomenutelná. Určitě vám změní pohled na svět, získáte mnoho nových zážitků a také přátel.

Rada na závěr

Nebát se cizího prostředí ani jazyka. Během pár týdnů se člověk adaptuje a poté vám ani nepřijde, že je pro vás němčina cizí řečí. Takže směle do toho!

 

 

Autor: Monika Peterková