Někdo se vydá studovat do Evropy, někdo trochu dál. Markéta studující UTB ve Zlíně se rozhodla vydat opravdu hodně daleko. Kam? Do Thajska. Přečtěte si, co všechno je potřeba pro takový pobyt zařídit.


Ahoj Markéto, co tě vedlo k tomu, aby sis podala přihlášku zrovna do Thajska?

Chtěla jsem někam jet. Získat zkušenosti. Chtěla jsem získat něco navíc, abych při hledání práce měla nějaký ten plusový bod, který nemá jen tak někdo.  

Říkala jsem si, že je to jedna z posledních možností, abych někam mohla na tak dlouhou dobu vyjet, a že by to mělo stát za to. Navíc mě inspirovala kamarádka, která našla odvahu a vyrazila do ještě vzdálenější země, jakou je Jižní Korea. 

Předpokládám, že jedeš přes studijní program Freemover. Co všechno bylo potřeba zařídit? Jak moc dopředu bylo potřeba začít vše zařizovat?

Dost nesnáším takovou tu administrativu, takže pro mě to bylo dost náročné. Musely jsme (s Káťou – spolužačkou, která jede se mnou - sama bych se neodhodlala vyrazit tak daleko) vyřídit dokumenty mezi školami – přihlašovací formulář naší školy, formulář univerzity   Bangkoku, potvrzení od anglického učitele. Dále potvrzení od zástupce školy, že jsem vhodná kandidátka. Vyřizovala jsem si i nový pas, kopii diplomu, výpis předmětů.  Možná ještě něco, nepamatuji si to přesně. Bylo toho opravdu hodně.

 

Pak jsme musely spárovat předměty – vybíraly jsme si předměty v Thajsku, párovaly je s našimi předměty a dále jsme potřebovaly potvrzení od zástupců naší i thajské univerzity.

 

Dále jsme si vyřizovaly ubytování, kupovaly letenku a vyřizovaly víza (potřebovaly jsme kopii letenky, vyplnit žádost, kopii pasu, vysílací dopis od české školy, dopis o přijetí z thajské univerzity a také dokument o tom, že je thajská univerzita uznávána mezinárodně).

 

Ještě nám zbývá vyřešit pojištění a taky očkování. Jedeme na několik měsíců, takže nám bylo doporučeno, že bez základních očkování nemáme nikam jezdit. Do Thajska je doporučeno mít očkování na žloutenku A i B, dále proti vzteklině. Na tu se ještě chystám – jsou to tři vakcíny. Ještě se nechám přeočkovat na tetanus. Povinná očkování do Thajska nejsou. Pouze doporučená. Na týdenní pobyt to asi není tak nezbytné, pro delší pobyt už ano. 

Jaké dostaneš stipendium?

10 tisíc Kč za měsíc a 10 tisíc Kč jako příspěvek na letenku. 

Máš už teď představu, jestli ti to vystačí?

Máme levné ubytování a i jídlo je tam prý levné. Nepočítám s tím, že mi to vystačí, protože když už budu v Thajsku, chci jezdit na výlety a poznávat tamní kulturu. Možná se pojedeme podívat i do sousedních států. Takže rozhodně si už teď šetřím peníze, abych si to tam mohla pořádně užít. 

Kolik stojí letenky do Thajska?

V jednu chvíli byly letenky i za 15 tisíc Kč. Poté jsme se rozhodovaly mezi letenkami za 16 000 Kč (od ČSA), kde nebyla možnost storna (zavazadlo do 23 kg), a letenkami za 17 000 Kč (od Emirates), kde máme možnost letenku za poplatek stornovat a zavazadlo může mít až 30 kg. Takže společnost Emirates jednoznačně vyhrála. :-) 

Jedeš jako první od vás ze školy, nebo už v Thajsku na studijním pobytu někdo byl?

Od nás ze školy v Thajsku, pokud mám správné informace, ještě nikdo nebyl. 

Máš tedy nějakou představu, co si vlastně vzít s sebou?

Letíme na konci října, takže by tam mělo být celou dobu teplo, takže beru jenom letní věci. :-) 

Kde budeš bydlet a za kolik? Říkala jsi, že ubytování budete mít levné.

Budeme bydlet v kampusu od školy. Vzaly jsme si nejmenší pokoj (30m2) s vlastní koupelnou, v přepočtu 1400 Kč měsíc/osoba, což je skvělá cena. Kamarádky, co byly třeba na Erasmu v některých zemích v Evropě, platily i 7000 Kč za měsíc na osobu.

 

Jinak v Thajsku není levné jenom ubytování. Ceny jsem si teda nikde nehledala, spíš jsem se vyptávala lidí, co už tam někdy byli. Potvrdili, že je to tam levné a že se tam dá najíst třeba i za 30 Kč.

Nemáš strach z Bangkoku?

Docela mám. Kdo by neměl? :-) 

Co škola, jak bude probíhat? Máš info o rozvrhu?

Představu o rozvrhu mám jen přibližnou. Předměty si budeme zapisovat až v období, kdy už budeme v Thajsku.

Na jak dlouho vlastně jedeš?

Necelé 4 měsíce, ale budu pryč na Vánoce. To jediné mě na tom mrzí. Na druhou stranu Silvestr v Bangkoku bude určitě stát za to.;-)

 

 

Autor: Huňová, dne 25. října 2013