Fiktivní zákazník alias mystery shopper. Název této pozice je tak tajemný, jako náplň práce sama... Mnoho lidí nemá představu, jak tato brigáda přesně vypadá v reálu a ti, kteří znají – vědí, že je to prostě super... A to všechno nejen pro peníze a nenáročnost brigády, ale i pro dobrou věc. Odhalovat kvalitu poskytovaných služeb je přece zásadní i pro spokojenost nás – zákazníků.

 

Objevili jsme pro vás brigádnici, kterou tento druh „průzkumu“ nadchl.


S myšlenkou stát se mystery shopperem jsem si vlastně pohrávala už několik let.

A to od jedné z mých prvních prací v McDonald´s. Tam nám chodil mystery shopper 2x za měsíc a mě vždycky hrozně zajímalo, kde k tak super práci přišel. Dáš si jídlo na účet někoho jiného a ještě za to dostaneš zaplaceno.


Vlastně tomu dopomohla, jak už to tak bývá, náhoda. Děti už odrostly do školkového věku a já si musela začít hledat práci. Mladší ještě sice nemá ani tři roky, ale do školky už chodí, tak co bych dělala doma. Nikdo mi moc šancí na sehnání práce nedával, ale přece nebudu sedět se založenýma rukama. Při hledání práce, jsem na internetu objevila stránku www.fajn-brigady.cz, kde jsem také narazila na možnost stát se mystery shopperem. Nelenila jsem a vyplnila všechny potřebné dotazníky. Byla jsem tehdy nadšená. Sice jsem věděla, že je to spíše nepravidelná brigáda, ale i tak. Zajít občas na kávu s kamarádkou nebo přítelem, nechat si zaplatit útratu a ještě dostat odměnu, je prostě super.

 


Netrvalo dlouho a přišel můj první mystery shopping. Ozvala se paní, že jim vypadl někdo na MS v bankách, a jestli mám zájem. Samozřejmě jsem měla. Na poprvé to bylo sice trochu náročnější, ale to mi nevadilo. Musela jsem si nastudovat materiály, protože šlo o založení účtu. Na chvíli jsem se tak trochu stala herečkou. Měla jsem zaměstnání i plat podle scénáře. Musela jsem si dávat pozor na to, abych nevyzradila něco ze svého soukromí, a tím se neprozradila. A hlavně jsem se nesměla moc vyptávat, všechno mi muselo být sděleno paní poradkyní v bance. Celý rozhovor byl nahrávaný na diktafon, takže každá chyba by se odhalila. A nejen moje, ale hlavně ta její :-). Po úspěšně dokončeném MS jsem vyplnila dotazník, kde byl i popis prostředí, moje pocity a celkové hodnocení. Na poprvé to bylo celkem náročné, protože jsem se musela soustředit jak na scénář, tak na to, co mi paní vykládá, abych pak mohla dobře vyplnit zmiňovaný dotazník. Všechno jsem zvládla a dostala zaslouženou finanční odměnu.


Můj druhý a zatím poslední MS byl oproti prvnímu velice uvolněný. Odehrával se v kavárně a nejlepší na něm právě bylo to, že na útratu jsem dostala 200Kč a mohla jsem si vzít někoho se sebou. Vzala jsem přítele. Dali jsme si dobrou kávu

a zákusek a chvilku poseděli. Já se samozřejmě ještě soustředila na další věci, jako bylo chování obsluhy, výzdoba restaurace, nabídkový prodej atp. Pořídila jsem nějaké fotky kávy a zákusku, který jsme si objednali, zaplatili jsme a odešli.

Potom jsem jako vždy doma vyplnila dotazník s hodnocením, poslala fotky a měla jsem odpracováno.


Už mám k téhle bezva brigádě ještě stabilní zaměstnání, ale pokud se objeví nabídka zajímavého MS, neváhám se přihlásit. Teď například mě velice zaujala možnost mystery shoppingu v restauraci, kde sice není odměna, ale na útratu je 700Kč, takže tiše doufám, že mě vyberou :-).

 


Všem mohu vřele doporučit. Výběr je veliký a každý týden chodí spousta nabídek z různých oborů, ze kterých si určitě každý vybere.

 

Jitka