Nedávno jsem seděla u noťasu a vymýšlela narozeninové přání pro svého bratra. Chtěla jsem mu napsat něco originálního, vtipného a chytrého zároveň. Místo tradičního hodně štěstí, hodně zdraví, se přání nakonec zvrhlo zcela nečekaně ve slohovou práci o tom, jak je důležité žít šťastný život. Brácha si to uvědomuje a možná i proto je stále nešťastný.


Včera jsme byli sednout v mé oblíbené čajce a on se mi snad poprvé v životě svěřil s tím, co nechce slyšet žádný milující rodič, sourozenec ani pravý přítel. Mě tím doslova vyrazil dech a inspiroval k napsání mého prvního článku o tom, co je v životě pro každého člověka nejdůležitější – být šťastný.

 

 

Být šťastný je úplně to nejvíc. Je to ten nejvyšší životní cíl, který pod sebou zastřešuje všechno ostatní. Šťastní jsme, když jsme zdraví, když máme skvělou rodinu, přátele, bezva práci či podnikání, když se nám daří ve škole, když jsme úspěšní v tom, co nás baví, když víme, co od života chceme… Někdo je šťastný, když má skříň plnou značkových hadříků, v kapse nejnovější model chytrého telefonu, na zápěstí už od pohledu mega drahé hodinky, v garáži u své haciendy s bazénem zaparkované luxusní fáro, po boku super vyvinutou, vysportovanou do čokoládova opálenou brunetku (ať je trochu změna :D), a na účtech fakt dost peněz. Někdo jiný je šťastný, když si může o víkendu zajet na svoji malou chatičku a od rána do večera pracovat na zahradě, dovádět s dětmi, zajít si do lesa, lehnout si na louku a jen tak pozorovat mraky a poslouchat ptáky, vyvézt rodinu na výlet, koupit manželce kytici růží a dětem zmrzlinový pohár. Nějaký mlaďoch může být nejšťastnější, když si sbalí bágl a vyrazí do světa. Je šťastný, když chytí stopa, vychytá letenku za směšné peníze, najde nocleh a pohostinnost u lidí, kteří mají sami málo a přesto mu pomohou a ještě rádi. Je šťastný, protože je svobodný, protože se právě staví na vlastní nohy, rozhoduje si sám, kterým směrem se vydá, získává zkušenosti, nové přátele, poznává svět a zjišťuje, že za našimi hranicemi to není zas tak hrozné jak nám média servírují anebo naopak dochází k poznání, že u nás doma to není zas tak špatné jak si myslel, a že přes to, přese všechno se máme v té naší zemičce docela dost fajn a ta lékařská péče, kterou tady máme je na mnohem vyšší úrovni než tam, kde se zrovna nachází.

 Hledání štěstí

 

Ať už si pod to dosadíte cokoliv, prosím vás, buďte šťastní! Radujte se z maličkostí. Těšte se z těch neobyčejně obyčejných chvilek, kdy ležíte s partnerem v posteli, probouzíte se a první co vidíte, jsou jeho krásné milující oči a vše říkající úsměv na tváři. Buďte vděční za to, že vám nachystá snídani a vlepí pusu do vlasů, protože vás miluje. Radujte se, že venku prší, protože bez deště by to dost dobře nešlo. Užívejte si těch chvilek, kdy se rodiče zajímají o to, jak se vám daří. Někdy je to dost vopruz, ALE jednou, až budete v jejich věku, nebo možná mladší/starší, budete vzpomínat, a možná si i některé věci vyčítat a litovat všech těch chvil, kdy jste nestáli o jejich přítomnost, za kterou byste teď dali cokoliv na světě. Kochejte se, když projíždíte krásnou krajinou ozářenou nekonečným lánem slunečnic.

 

Můžete to brát jako samozřejmost, že máte po boku přátele, milující rodinu, v boudě vašeho psího miláčka, v lednici spoustu jídla, ve sprše kohoutek se studenou a teplou vodou a všude kolem vzduch, který dýcháme. Nic z toho ale samozřejmostí není. Proto je důležité žít teď a tady a být vděčný za to všechno co máme a vážit si těch „obyčejných“ chvilek a maličkostí, protože to je to, co tvoří náš život. Náš život nejsou jen ty nej věci, nej dovolené, nej výhry, nej nápady, nej výplaty, nej partie. Náš život tvoří každodennosti. Škola, práce, nákupy, starost o rodinu, tréninky a kroužky…Tvoří ho to, když starou paní pustíte v tramvaji sednout, když pomůžete neznámé mamince s kočárkem ze schodů, když poplácáte kamaráda po rameni a řeknete, že jste tu pro něj, když uvaříte kolegovi kafe, aby se uklidnil, když vyzvednete děti ze školky, když pomůžete prarodičům posbírat třešně na zahradě, když vezmete svoji milou do kina a pak jí u okýnka koupíte trojúhelník pizzy, když dáte chodci na přechodu přednost nebo když v supermarketu děláte nákup za tisíce a pustíte před sebe studenta, který má v ruce jen dvě pivka a brambůrky. TO je ŽIVOT.

 

Práce 

Pokud máte v životě vytyčený nějaký cíl, užívejte si tu cestu. Cíl je jen okamžik oproti tomu, co všechno mu předchází. Cíl vás udělá šťastnými většinou jen na nějaký čas. Možná jen na jeden jediný den, týden, měsíc…a co ten zbytek života?

 

Zaměřte se na všechno dobré a děkujte za to, jak se máte skvěle a jak krásný život žijete (samozřejmě, že spousta lidí toto říct nyní nemůže, protože to tak není, ale o tom tady teď psát nechci). Neužírejte se tím, že druzí mají stotisícové výplaty, x-krát do roka jezdí na dovolené, Seychely, Maledivy, Bora Bora jsou jejich přechodným bydlištěm, na svačinu si dávají kaviár a setkávají se jen s nejvýznamnějšími lidmi. Vůbec nevíte, zda jsou tito lidé šťastní. Možná ano a možná taky ne. Možná takovému způsobu života obětovali rodinu, vztahy, veškerý svůj čas, energii, zdraví. A možná žijí svůj sen a mají se skvěle a vše klape podle jejich představ. Položte si otázku, co jste ochotni udělat a obětovat pro to, abyste žili taky takový život a zda vám to vůbec stojí za to. Pokud vám to za to stojí, a je to TO nejvíc po čem toužíte, tak na sobě makejte, dřete od rána do večera, ale pak možná na nějaký čas zapomeňte na volné víkendy a dovolenou u moře.

 

Tím vším chci říct, že když se zaměříte na všechno to krásné, co máte a budete za to vděční, tím spíš k vám bude život přívětivější a štědřejší. Jako šťastní a spokojení si do života budete přitahovat ty šťastné chvíle a situace než když se budete dobrovolně utápět v závisti, že sousedi se mají líp. Kam směřujete pozornost, tam to sílí. Pokud budete negativní a stěžovat si, jak to všechno stojí za hovno, budete si přitahovat další a další situace, které budou stát za prd, a to je to poslední co chcete. Vy chcete být šťastní, tak se zaměřte na štěstí ve vašem životě, dělejte to, co máte rádi, co vás baví a naplňuje, buďte s lidmi, které milujete, najděte svůj smysl života a žijte svůj IDEÁLNĚ šťastný život, protože celé to tady je na té naší milované zemi o tom, abychom byli co nejvíc happy. Jo a buďte hlavně sami sebou, protože jedině tak můžete být opravdicky šťastní ;)

 

Dítě s otcem

 

No a na závěr ještě malý dodatek. Na smrtelné posteli nakonec stejně budete vzpomínat na to všechno, co jste prožili, jak jste se seznámili se svou vyvolenou, jak jste ji požádali o ruku a pak si ji vzali, jak vám řekla že je těhotná a ukázala první ultrazvuk, jak se vám narodilo první, druhé, třetí dítě, jak vám prvně řeklo tati, jak vnuci dali svého prvního góla,…a bude vám jedno, že v garáži máte čtyři auta, venku bazén s čističkou a na účtu hromadu peněz, protože ty si s sebou do hrobu nevezmete…

 

A ještě na úplný konec…neodkládejte své štěstí a nečekejte že budete šťastní AŽ něčeho dosáhnete, až se někým stanete, až si najdete toho pana dokonalého, až zhubnete těch 10 kilo, až si vyděláte na to nové auto, až vyhrajete v té loterii, až se odstěhujete do toho vlastního bytu, protože byste se taky nemuseli toho AŽ dočkat a nakonec mohli zjistit, že jste vlastně pořád jenom čekali a za celý život nebyli vůbec šťastní!

 

 

Veronika Dudová