Jen si to přiznejme, my ženy bojujeme s technologií každý den ať už doma nebo v práci. Máme dobré zprávy pro ty z nás, které chtějí nejen IT přijít na chuť.

 

Vyzpovídaly jsme Monču, která je spoluzakladatelkou neziskové organizace Czechitas. Tento projekt pomáhá všem ženám i dívkám uspět ve světě technologií a doufáme, že Tě bude také inspirovat stejně jako nás.


Říkala jsi, že ženy mají často pocit, že technologie a IT nejsou pro ně. Proč si myslíš, že to tak je?

Tak schválně, zavřete oči a představte si ajťáka…
Představili jste si ženu s počítačem? Pravděpodobně ne. IT je vnímané jako mužský obor, možná je to způsobené předsudky, stereotypy, které si neseme z dětství, možná nedostatek ženských vzorů v IT. Holky se do tohoto oboru nehrnou a je to hrozná škoda. Za tu dobu, co se k IT snažíme přivést více žen jsme vlastně zjistili, že jim chybí hlavně sebevědomí.

 

Czechitas při práci

 

Můžeš nám popsat i nějaké další mýty, které si lidé často spojují s tímto tématem a není tomu tak?

Napadá mě super hláška: “Aha ty umíš IT, opravíš mi počítač?” :) To je jeden z dalších předsudků, IT je široký pojem a existuje zde spousta specializací a různých oborů. Můžete se věnovat samotnému programování, ale i počítačové grafice, designu, řízení projektů, komunikaci mezi programátory a analytiky, technickými překlady, bezpečností, analýze, testování atd.

 

Takže holky nemusí být technicky nadané, aby se rozvíjely v technologiích?

Myslím, že je to musí hlavně bavit, to je asi to nejdůležitější. Jenže dokud to nevyzkouší, tak neví. Většina holek to právě neví, protože vztah k technologiím většinou nemají. Logické myšlení je v tomto oboru potřeba, ale rozhodně člověk nemusí být génius, aby se naučil s technologiemi pracovat. Vše se dá naučit a je potřeba hlavně píle a odhodlání.

 

Jaký je smysl Czechitas a co vás inspiruje k dalším pokrokům?

 

Logo Czechitas

Motivujeme ženy i mládež vyzkoušet si svět IT jinak. Hravě a zábavně. Pomocí workshopů, inspirativních přednášek i letních škol ukazujeme ženám, co to IT je. Vytváříme bezpečné prostředí, komunitu, kde žádná otázka není hloupá, kde si všichni tykáme, a kde holkám pomáháme se toho nebát. Czechitas je komunita nadšených lidí, kteří věří, že ženy v IT mají své místo. Inspirují nás zahraniční projekty podobného charakteru. Mně osobně a věřím, že všechny v Czechitas, motivují zpětné vazby žen, kterým jsem zvýšili technické dovednosti na konkrétní pozici nebo jim i pomohli najít práci v IT. Když vidím, kolika holkám jsme změnili život

a kolik lidí nám fandí, uvědomím si, jak skvělou věc děláme a chci to posouvat dál a dál.

  

Často organizujete různé workshopy. Jaký je jejich koncept a kolik stojí?

Holky jakéhokoli věku, vzdělání nebo předešlé pracovní zkušenosti učíme počítačovou grafiku, učíme je programovat, vytvářet weby i pracovat s daty:) To jsou naše čtyři hlavní směry.

Do toho pořádáme i kurzy Excelu, rekvalifikační kurzy ve spolupráci s firmami, kurzy na kariérní rozvoj a spoustu dalších aktivit. Ty pořádáme převážně v Praze, Brně a Ostravě, ale jezdíme i do jiných měst v ČR nebo do zahraničí. A co je nejlepší? Jsou za symbolické dobrovolné vstupné.


Mrkněte na to, jak takový holčičí workshop vypadá. :)

 

 

Na vaše kurzy tedy chodí ženy všech věkových kategoriích a i ty, které se s programováním v životě nesetkaly?

Přesně tak, v průběhu roku otevíráme workshopy opravdu pro kohokoli a většinou pro naprosté začátečnice. Kapacita přihlášek je častokrát dvojnásobná, proto musíme dívky vybírat na základě motivace. Přes léto pořádáme letní tábory IT pro dívky na středních školách, kam se ještě teď můžete přihlásit. To je jedna z mála akcí, kterou pořádáme pouze pro středoškolačky. Chceme je tak nasměrovat již v době, kdy se rozhodují, kam dál studovat. Ukázat jim, jak je to lukrativní

a dobře placený obor, a co všechno mohou s technologiemi dokázat.

 

Tým Czechitas

Máte stále pocit, že už jste za zenitem a technologie už pro vás nejsou? Omyl. :) Mrkněte na článek Honzy Mühlfeita, který vás přesvědčí o tom, že i v 50ti; 70ti klidně i ve 100 letech můžete začít pracovat na svém potenciálu (silných stránkách), který může být třeba i v IT.

 

Dokážeš zhodnotit vývoj technologií a jaký budou mít vliv na moderní ženy?

Technologie se vyvíjí ukrutnou rychlostí. To, co platilo před pěti lety, už dávno neplatí dnes. Vznikají úzké specializace, vznikají nové programovací jazyky, dnes se bavíme o robotech, autech bez řidičů, hlasové ovládání na vše, dnes už si z práce můžete doma naladit rádio, nastavit pokojovou teplotu v bytě nebo zapnout pračku přes chytrý telefon. Někdy je to až děsivé. Co je ale na tomto oboru super je fakt, že můžete pracovat odkudkoli, kdykoli z malého počítače u vás doma nebo na pláži. Vyvíjí se aplikace, které zachraňují životy, usnadňují práci ve zdravotnictví, zjednodušují život a šetří čas. To přece moderní ženy nezbytně potřebují ovládat :)

 

Loni v červnu jste získali v ČR ocenění za sociálně prospěšné podnikání - Social Impact Award. Jaký je to pocit?

Pocit je to super, hlavně jsme získali sebevědomí pustit se do sociálního podnikání naplno

a věděli jsme, že nám ostatní fandí. Teď jsme tři holky na plný úvazek a máme kolem sebe skvělý Czechitas tým. Loni jsme odučili 46 různých kurzů a proškolili přes 1 200 žen, dnes jsme na podobných číslech za pouhého půl roku. Vše se nám daří i díky IT odborníkům, kteří s námi dobrovolně ostatní ženy vzdělávají. Za dva roky fungování jsme navázali partnerství s několika firmami, jako je například Konica Minolta, Microsoft, Keboola nebo Concur. Přímo naše zakladatelka Dita Přikrylová byla umístěna v prestižním žebříčku 30pod30 ve Forbes a získala cenu od Evropské unie za občanskou angažovanost. A to je pro nás jako organizaci obrovský posun.

 

Ocenění Czechitas

 

To nejlepší nakonec. Máš pro nás nějaké doporučení?

Vyzkoušejte naše workshopy, učte se s námi i online, existuje spousta dalších kurzů a online videí. Ale hlavně, s technologiemi není nikdy pozdě začít, ať jste holka nebo kluk. Na to si technologie nehrají. :)

 

Workshopy Czechitas