Jak vypadá výběrko v ComCzech a.s.? Vyzkoušeli jsme za vás... 


Co můžete očekávat a jak se na to ev. lépe připravit?

Po představení jsme si sedli a personalista nám říká, že výběrové řízení bude trvat asi hodinu a půl. Výběrové řízení se skládá ze 3 kroků:

 

1) seznámení se společností

2) ověření předpokladů pro práci

3) cvičný test 

Ad 1) Seznámení se společností

Na úvod se dozvídám základní informace o společnosti, v kterých zemích ji můžeme najít, pro které klienty pracují apod. Dále se dozvídám, že pokud mě vyberou, budu muset absolvovat 50-ti hodinové školení (záleží na typu pracovní pozice, někdy školení bývá 20-ti hodinové). Uklidňuje mě to, že školení se proplácí buď hned po skončení (pokud pracujete na dohodu o pracovní činnosti), nebo po odpracování určitého počtu hodin (dohoda o provedení práce). Následují další informace o pracovní místě, především poslouchám. Zatím pohoda. 

Ad 2) Ověření předpokladů pro práci

Po vyzvání se blíže představuji a říkám své zkušenosti z brigád či prací. Také říkám své zkušenosti s prodejem  – moc jich zrovna nemám. Nicméně personalista se ptá, a nakonec zjistím, že jsem už také nějakou věc prodával a tyto zkušenosti i zde můžu uplatnit. Také jsem oceněn, že umím souvisleji vykládat, což je dobrý předpoklad pro tuto práci.

 

Poté přichází hlavní část. Dostávám papír se jménem zákazníka, který je, jak se dočítám, klientem jedné banky. Personalista hraje zákazníka a já mu mám na zkoužku zavolat a nabídnou doprovodné služby, jako např. balíček výběrů z bankomatu či vedení účtu zdarma. No, trochu jsem se zapotil, ale nakonec to byla docela sranda :-) 

3) Cvičný test

Poslední částí je písemný test. Zaměření testu záleží na projektu, na který se hlásíte, já dostávám test z oblasti bankovnictví. Z testu mám i ze školy strach, zase jsem se neučil :-) Test je však velmi snadný, zodpovídal jsem otázky typu K čemu slouží internetové bankovnictví, vyjmenování 5 bank u nás či co je to platební karta. Ze 12 otázek odpovídám správně na 11.

Zda jste byli či nebyli vybráni se dozvíte následující den emailovou formou, nebo přímo telefonickým hovorem s termíny školení, pokud jste byli vybráni. Já dostávám rozhodnutí rovnou. ANO, vzali by mě, ale potřeboval bych zapracovat na pomalejší mluvě a vyslovování. S tím by mi ale měli pomoci na školení. 

 

Ze začátku jsem měl celkem trému, i když jsem se na dané místo skutečně nehlásil. Ovšem z pohledu zpětně můžu říci, že celé výběrové řízení bylo naprosto v pohodě. Když jsem něco nevěděl, nic se nestalo.  I tak bych ale práci dostal. A i kdyby vás nevybrali, tak budete mít jistě mnoho poznatků, které můžete zužitkovat třeba při hledání nejen jiné brigády, ale i zaměstnání.  

 

A jedna rada na závěr: Není důležité vědět nebo umět vše, je potřeba se však snažit, projevit zájem. Někdy totiž i snaha může znamenat více než kupa vědomostí :-)

 

 

Přečtěte si také další zajímavé informace o ComCzech a.s.:

 

ROZHOVOR S PANEM ŘEDITELEM

 

ROZHOVOR S PERSONALISTOU

 

ROZHOVOR S BRIGÁDNÍKEM - HONZA

 

ROZHOVOR S BRIGÁDNÍKEM - PETRA