Jaké vlastnosti by měli mít brigádníci, kteří se starají o distribuci zákaznických novin? A proč jde o super brigádu? Přečtěte si rozhovor se Simonou Frenclovou, inspektorkou distribuce pro společnost Kaufland.


1. Je společnost Kaufland vaším prvním zaměstnavatelem?

Společnost Kaufland není můj první zaměstnavatel. Ve světě maloobchodu se pohybuji již řadu let, ale je to můj první zaměstnavatel v marketingu mimo provoz obchodu.

2. Jak vypadá vaše pracovní náplň? Co vše máte na starost?

Náplní mojí práce je koordinovat distributory v přidělené oblasti, kontrolovat kvalitu a správnost roznosů letáků a jeho případných příloh. Provádím kontroly a pravidelné přepočty územních rozpočtů, tzn. evidenci schránek na každém z mých území. Navrhuji změny v hranicích a vytvářím nové území pro roznos našeho letáku. Vyřizuji případné reklamace ze strany zákazníků. Dbám na obsazenost své oblasti, ale i na obsazenost celkovou. Pomáhám s náborem a zaučením distributorů, tak inspektorů. Jsem nápomocná a k dispozici všem svým distributorům, ale i kolegům. Řešíme spolu všechny změny a trable.

Nedílnou součástí mojí práce jsou i personální a administrativní činnosti.

3. Chodila jste jako studentka na brigády? Která vám nejvíce utkvěla v paměti?

Jako student, jsem pracovala v rodinné potravinářské, maloobchodní firmě. Tam začaly moje počátky ze světa obchodu.

4. Staráte se o brigádníky distribuce zákaznických novin. Jaké vlastnosti by měli mít?

Nejdůležitějšími vlastnostmi distributora jsou spolehlivost a důkladnost. Na svého distributora se potřebuji spolehnout, že letáky roznese včas a kvalitně. Další důležitou vlastností každého brigádníka je, aby ho bavil pohyb venku na čerstvém vzduchu, někdy i za nepříznivého počasí. Musí počítat s tím, že každý výtisk má určitou gramáž. Dále je také důležitá komunikace. V případě potřeby se nesmí bát obrátit na svého inspektora.

5. Můžete popsat běžný průběh roznosu? Je náročné se zaučit?

Roznos je stanovený na jeden den v týdnu - na úterý. Distributorovi přivezl noviny pracovník spediční firmy o den dříve. Distributor si v úterý vezme přidělené výtisky dle svého území a jde na pochůzku. Je jedno, v jakou hodinu roznáší (samozřejmě s ohledem na noční klid). Nicméně během úterního dne musí být roznáška hotová. K dispozici má mapu svého území, aby věděl, kde jsou jeho hranice. Samozřejmostí je důkladné zaškolení každého nového brigádníka a popsání nejlepší trasy roznosu. Popřípadě je možné, aby inspektor šel na roznášku společně s distributorem a vše mu vysvětlil při roznosu.

Ve chvíli, kdy je distribuce hotová, informuje distributor svého inspektora o ukončené roznášce, o případných změnách, nedoručených letácích apod.

Zaučení nového brigádníka není nijak složité, ani náročné. Důležité je mít chuť roznášet a komunikovat. Každý inspektor je svému distributorovi nápomocný nejen v jeho začátcích.

6. Co je na této brigádě nejlepší?

Distributor pracuje jen jednou týdně (v úterý). Je to časově flexibilní. Velkou výhodou je, že se distributorem může stát každý komu již bylo 15 let, a má ukončené základní vzdělání. V tomto věku je skoro nemožné sehnat brigádu.

Co se týká mé práce, je nejlepší časová flexibilita. Práci si naplánuji vždy na jeden týden dopředu dle svého uvážení. Pohyb na čerstvém vzduchu mě velmi baví a naplňuje. Jelikož jsem velmi komunikativní, mám také ráda komunikaci s našimi zákazníky.

7. Jak ráda trávíte svůj volný čas? Jaké máte koníčky?

Svůj volný čas ráda trávím se svým synem, se kterým podnikáme různé výlety po krásách ČR. Velmi ráda houbařím, čtu nejen knihy, ale také se zajímám o novinky ze světa maloobchodu. Ráda posedím s přáteli u dobrého vína a u grilování. V poslední době si mě získaly adrenalinové sporty. V červnu jsem absolvovala kurz lezení.

8. Co vás v poslední době potěšilo a na co se naopak teprve těšíte?

Poslední, co mě potěšilo a utkvělo v paměti, je přijetí mého syna k základnímu vzdělání do školy, ve které bude se svými kamarády. Z toho jsem měla velkou radost. A už se moc těším na léto, které určitě budeme hodně trávit u vody, na výletech a u táboráku. Jistě zavítáme i na jeden z letních kulturních festivalů po českých hradech.