Většina lidí si za svůj život projde alespoň jedním pracovním pohovorem a jeho struktura se může u každého lišit. Jak se na něj můžete dopředu připravit, abyste nebyli překvapeni dotazy personalistů? Máme pro vás nachystaných 7 tipů, na co se vás mohou zeptat. Mrkněte s námi na možné otázky – pracovní pohovor s nimi hravě zvládnete!


1) Co byste nám o sobě řekl/a?

Klasická počáteční otázka, která umožní většinou personalistovi připomenout si rychle váš životopis a získá z vás první dojem. Dejte si proto záležet na tom, abyste nemluvili příliš dlouho a ať jsou sdělené informace tématem k pozici, na kterou se hlásíte. Ze svých pracovních zkušeností shrňte jen ty, které vám přijdou pro výběrové řízení podstatné – není nutné zmiňovat všechny, máte je přece v životopise.

2) Proč byste chtěl/a pracovat u nás?

Jde o velmi častý dotaz personalistů, aby jím nenápadně zjistili váš zájem o pracovní pozici. Je dobré si před pohovorem něco málo o firmě nastudovat. Ideálně je ve zkratce mít povědomí o tom, čím se firma zabývá, jaké produkty/služby si můžete pořídit od nich, zda jde o českou nebo zahraniční firmu nebo třeba také vědět o hlavních konkurentech.


pohovor

3) Jaké jsou vaše silné a slabé stránky?

Téměř na každém pohovoru se s těmito otázkami setkáte. Není na ně jednoduché odpovědět, abyste sami sebe nepoškodili. Pečlivě proto zvažte nejenom tyto stránky své osobnosti, ale nacvičte si dopředu i bližší důvod, proč si to o sobě myslíte. Je dobré být upřímný, ale není vhodné zabíhat do podrobností. Ideální je směřovat opět tyto vlastnosti na pozici, o kterou se ucházíte.

4) Jakou máte představu o svém ohodnocení?

Diskuze o mzdě je vždy náročná. Pokud je to možné, nechte ji vždy až na dobu, kdy máte jistotu, že už si zvolili ze všech kandidátů právě vás. Většinou však tento dotaz od personalistů přijde, z tohoto důvodu zkuste dopředu udělat analýzu mezd ve svém oboru na stejné pozici. Ideální je říct nějaké finanční rozpětí, ať máte možnost pozdější debaty. Vhodné je také upozornit, že vše záleží také na dalších faktorech, např. bonusové složky, benefity apod.


pohovor

5) Můžete nám prozradit, proč jste odešel ze svého předchozího zaměstnání?

Možná si říkáte, že do toho potenciálnímu zaměstnavateli nic není, ale tato otázka bývá mezi častými. Doporučujeme, abyste nezmiňovali ideálně žádnou kritiku na své bývalé pracoviště a spíše zapřemýšleli nad neutrální odpovědí.

Vhodná odpověď: Nebylo zde možné nijak kariérně nebo osobnostně růst.

Nevhodná odpověď: Šéf byl neschopný. / Kolegové se proti mně spikli.

6) Kde se vidíte za 5 let?

Každý člověk je zvědavý a personalisté ještě více. Touto otázkou se snaží zjistit, zda je pro vás firma jen přestupní stanicí za jiným cílem nebo si umíte už představit svou budoucnost jen u nich, třeba na vyšší pozici. Dejte hlavně pozor na přehnané ambice a relevantnost vaší odpovědi.

Vhodná odpověď: Za pět let bych chtěl/a mít stabilní pozici ve firmě jako team leader a mít pod sebou třeba několik zodpovědných lidí.

Nevhodná odpověď: Za pět let se vidím s karavanem na cestě kolem světa. / Nevím, kde budu za pět let.

7) Máte nějaké otázky vy, které byste chtěl/a zodpovědět?

Příprava na pracovní pohovor by se neměla podcenit ani u této otázky, která bývá většinou doplňková. Vždy mějte nachystané nekonfliktní dotazy, které byste mohli použít jako odpověď. Díky nim získáte u personalisty plusové body, protože dáte najevo svůj zájem o danou pozici. Ideální je mít v záloze alespoň 3-5 otázek pro případ, že by se nějaké už zodpověděli v předcházející části pohovoru. Většinou přijde řeč jen na max. dvě, ale je dobré být připraven/a!

Vhodná odpověď: Bude možné zajistit přes firmu třeba nějaké kurzy pro další sebevzdělávání? / Je možnost nějakého kariérního růstu z této pozice?

Nevhodná odpověď: Nic mě nenapadá. / Kdy mi zvednete ohodnocení? / Můžu si vzít dovolenou příští měsíc?

Nyní jsme se společně podívali na pracovní pohovor – otázky a odpovědi, které na něm mohou padnout. Solidní přípravu už nyní máte, tak vzhůru na získání vysněné práce ve vašem městě.