Hledáte si zaměstnání? V tom případě se neobejdete bez znalosti cizího jazyka. Naprostou samozřejmostí je v dnešní době angličtina, kterou vyžaduje velká část zaměstnavatelů. Pouze ústní slib, že tuto řeč ovládáte, ale často nestačí. Stále častěji jsou vyžadována písemná potvrzení o znalosti cizího jazyka. A toho nedosáhnete jinak, než složením jazykové zkoušky.


 

Jazyková zkouška se Vám nebude hodit pouze při hledání práce, ale také např. při podávání přihlášky ke studiu v zahraničí. I zde se velmi často dokládá úroveň znalosti cizího jazyka právě touto formou.

 

Jazykových zkoušek je celá řada. Kterou si zvolit, to je otázka. Na některé se můžete připravovat ve speciálních kurzech s ostatními spolužáky. Procvičíte gramatiku, výslovnost i speciální cvičení, která jsou u jednotlivých zkoušek. Počítejte ovšem s dalšími výdaji. Jelikož samotné zkoušky se platí, velká část přihlášených již nechce vynakládat další finance, a na zkoušky se připravuje z pohodlí domova.

 

Jazykových zkoušek právě z angličtiny je opravdu spousta. Proč? Právě zkoušky z angličtiny jsou těmi nejvyhledávanějšími. 

Evropský referenční rámec pro jazyky (CEF)

CEF, neboli Council of Europe Framework je obsáhlým dokumentem Rady Evropy, který upravuje hodnotící systém úrovně jednotlivých jazyků. Tento dokument také stanovuje, jak by měly vypadat osnovy, učební materiály i jazykové zkoušky. Na základě CEF jsou znalosti cizího jazyka rozděleny do několika kategorií. Tyto kategorie jsou celosvětově uznávány. Jedná se o A1, A2, B1, B2, C1, C2.

 

V čem jednotlivé úrovně spočívají? Označení A1 a A2 jsou pro začátečníky nebo pro lehce pokročilé, označení B1 a B2 pro středně pokročilé. C1 pro velmi pokročilé studenty. Poslední označení C2 se používá při vynikajících znalostech cizího jazyka, tedy kdy člověk mluví a píše skoro jako rodilý mluvčí. 

Kterou zkoušku zvolit?

V České republice jsou nejznámější cambridgské zkoušky (Cambridge ESOL Examination)

 

1)KET – zkouška určená pro začátečníky na úrovni A2

2)PET – tato zkouška dokládá znalost pro běžnou komunikaci v angličtině o obecných tématech na úrovni B1

3)FCE – zkouška pro středně pokročilé na úrovni B2 (nejrozšířenější zkouška)

4)CAE – dokládá velmi dobrou znalost angličtiny na úrovni C1

5)CPE – nejnáročnější zkouška z cambridge ESOL, odpovídá znalostem na úrovni C2

 

Dále si můžete vybrat z několika dalších zkoušek, které se zaměřují na obchodní angličtinu. Jedná se o zkoušky BEC (Business English Certificate). Tyto zkoušky testují angličtinu pro obchodní sféru, administrativu a služby. Podle Vaší úrovně si můžete vybrat z 3 následujících zkoušek. 

 

1)BEC preliminary

2)BEC vantage

3)BEC higher 

Státní jazykové zkoušky

Zkoušky pořádané v České republice mají pět úrovní. Uznávané jsou velkou částí českých firem, ovšem nejsou známé v zahraničí. Pokud tedy potřebujete doložit Vaše jazykové znalosti pro zahraniční firmu, nebo zahraniční školu, zvolte spíše mezinárodně uznávané jazykové zkoušky. Výhodou státních jazykových zkoušek je, oproti např. cambridgským zkouškám, nižší cena a rychlejší získání certifikátu.

 

 

Autor: Huňová