Jak správně napsat životopis? Odvěká otázka, která je na internetu propírána od rána od večera. Všichni nás učí napsat klasický – strukturovaný životopis. Co se takhle ale trochu odlišit a zkusit něco nového, jiného a hlavně originálního?


 

Dobře si vzpomínám jak jsem psala svůj první životopis. Bylo to v 6. třídě na základní škole. Slova paní učitelky zněla nějak takto: „Třído, teď se naučíme, jak napsat správně životopis. Ukážu vám, co přesně do něj musíte a také nesmíte napsat. Zítra mi podle těchto pokynů donesete svůj vlastní životopis. Všichni se držte těchto instrukcí. Životopis má jasná pravidla, která musí splnit všichni do puntíku úplně stejně.“ Přeneseně řečeno: „Opovažte se to mít jinak, než vám řeknu, protože to budete mít špatně!“ Děkujeme, paní učitelko. 

Originalita kupředu!  

Ovšem má tento přístup vůbec ještě smysl? V dnešní době, kdy lidé doslova bojují o dobré místo, je velmi pošetilé si myslet, že nám bude stačit obyčejný životopis. Tedy takový, jako mají všichni ostatní. Abychom se dostali našemu budoucímu zaměstnavateli pod kůži, musíme ho přeci nějak zaujmout. A řekněme si narovinu, že pokud obdrží 100 životopisů, které jsou více méně stejné, šance na zapamatování právě nás se velmi sníží.

 

Podívejme se na statistiky nezaměstnanosti z ledna letošního roku, které jsou volně přístupné na webu Ministerstva práce a sociálních věcí. Tyto statistiky jasně ukazují, že počet lidí hledající práci se zvýšil. S volnými místy je to ale přesně naopak. „V lednu se celkový počet uchazečů o zaměstnání zvýšil o 7,4 % na 585 809, počet hlášených volných pracovních míst poklesl o 3,1 % na 33 794 a podíl nezaměstnaných osob vzrostl na 8,0 %.“. Tato zpráva jistě nepotěší nikoho z těch, co si touží najít nové zaměstnání. Kdy jindy by tedy mělo smysl zkusit něco nového, co by nás ve výběrovém řízení mohlo zviditelnit a posunout nás k lepším zítřkům?

 Vývoj počtu uchazečů o zaměstnání(zdroj: http://portal.mpsv.cz/sz/stat/nz/mes)

 

 

Vůbec nemá smysl diskutovat o tom, že nejdůležitějším aspektem životopisu je obsahová stránka. Můžete mít fantasticky vytvořený životopis, ale pokud vaše studium či praxe nebude dostatečná, ani design životopisu to nemůže zachránit. Pokud ale máte kvality na vykonávání tížené pozice, proč si k jejímu získání ještě trochu nepomoci? Na druhou stranu je také možné, že právě skvělý design našeho životopisu zakryje drobné nedostatky v naší pracovní minulosti. Vždyť přece člověk, který si dá takovou práci s kusem papíru, aby předvedl, co v něm je, musí být kreativní, nadšený pro práci, cílevědomý. Tak proč by se na ono místo nehodil zrovna on? Obzvláště výhodný je tento životopis v případě, že se hlásíte do nějakého kreativního oboru, jako je reklama, grafika aj. 

Let´s start     

Tak tedy, zapomeňme na klasický Word, zapomeňme ale také na Malování. Obzvláště ten kreativní životopis by měl být provedený precizně a kvalitně. Když už si s ním dáváte takovou práci, mělo by to být vidět. Možností je několik. Buď jste graficky zruční a životopis si vytvoříte sami. Ano, tohle je určtě nejjednodušší varianta. (I tady platí zlaté pravidlo, že víc hlav víc ví. Nebojte se tedy ukázat váš hotový výtvor kamarádovi, rodičům, kolegům, aby vám pomohli vychytat případné nedostatky.)

 

Ovšem graficky gramotných lidí, tedy aby uměli pracovat v nejrůznějších grafických programech (navíc opravdu dobře), není tolik. Některé ale v našem okolí najít můžeme. A to je zrovna skvělá příležitost pro nás ostatní, pro které je počítačová grafika španělskou vesnicí.

 

Pokud máte desetitisíce, rozhodně není špatně si najmout profíka s několikaletou praxí v oboru, který vám ze životopisu vykouzlí hotový zázrak. Na druhou stranu zázraky umí tvořit i studenti, kteří se v tomto oboru zatím snaží získat potřebné zkušenosti. A právě i pro ně může být vaše vzájemná spolupráce prospěšná. Vy budete mít skvělý životopis, oni další čárku do toho vlastního.

 

Ve vlastním provedení se kreativitě meze nekladou. Až na jednu, za to velmi důležitou. Životopis musí být bezpodmínečně přehledný, čítelný a srozumitelný. I člověk, který ho vidí poprvé by se v něm měl bez problémů orientovat.

 

Možností je opravdu mnoho. Životopis jako evoluce, jako strom rostoucí ze svých kořenů, jako časová osa, jako inzerát v novinách, jako milníky vašeho života v podobě poznámek v cestovním pase, jako správně vyznačená cesta v bludišti,……možností je opravdu mnoho a mnoho. Určitě byste ovšem při zvažování designu životopisu neměli zapomenout na to, že zvolený design by se měl shodovat s oborem, ve kterém chcete pracovat.

 

     

A proto popusťte uzdu svojí fantazie a hurá do toho!