Samozřejmě se všichni těšíme, jak budeme v roce 2018 efektivní, plní elánu, pustíme se do nových projektů a splníme si všechna předsevzetí (naučíme se španělsky, zhubneme 14 kilo, začneme konečně aktivně řídit, zúčastníme se kurzu vaření, ...)


... ,ale co si budeme nalhávat - svátky jsou holt svátky a odpočinek je taky potřeba! Proto se pojďme podívat, jak nám v tomto roce vycházejí volné dny, a kdy o ně přijdeme o víkendu.

Kolik nás čeká volna? Rok 2018 je šampionem posledních 18 let

V roce 2018 budeme mít více volna nejen než v předešlém roce, ale i za celých 18 let! Pouze dva státní svátky připadají na víkendy, zatímco v roce 2017 to byly dny tři. Celkem nás čeká 8 státních a 5 nestátních svátků. Také prodloužené víkendy nám udělají radost - získáme totiž hned tři, a pokud jsme ochotni věnovat jednodenní dovolenou na květnová pondělí , tak budeme mít dokonce pět předlouhých víkendů! Tak to nám ten rok krásné začíná :-).

 

A pokud někdo litoval, že letos jsou Vánoce v neděli a přijdeme tak o jeden svátek, může se těšit na následující Štědrý den, který vychází na pondělí; úterý a středa budou tedy také volné. Pokud budete mít volno anebo dovču, tak si můžete užít pohodových devět volných dní za sebou.

 

Významné dny

Ale samozřejmě nám nejde jen o volno z práce a ze školy :-). Jestli vás zajímají další důležité dny, můžete oslavit Tři krále 6.1. a Den památky obětí holocaustu 27.1. - oba jsou v sobotu. Ženám přineste kytičku (ne však karafiát!) 8.3. ve čtvrtek a srandu si udělejte z kohokoliv (ale šéf to většinou příliš neocení :-) 1.4., tedy v neděli. Čarodějnici si upalte v pondělí 30.4. a s dětmi zajděte na pouť na Mezinárodní den dětí 1.6., ideálně v pátek. Růžičku můžete položit na pomníky ve středu 27.6. na Den památky obětí komunistického režimu. Zesnulé příbuzné navštivte na Dušičky v pátek 2.11. a pak už si s dětmi užijte Mikuláše a to ve čtvrtek 6.12.

 

 

A kdy budou Velikonoce?

S Velikonocemi je klasicky ta potíž, že nikdo vlastně neví, kdy budou :-). Tentokrát budou kluci možná koledovat ještě na sněhu - Velký pátek totiž vychází na 30.3. a Velikonoční pondělí tedy již na 2.4.

 

A na jaké volné dny se můžeme těšit?

 

    ●     Pondělí 1. leden                 Nový rok. Den obnovy samostatného českého státu       
       Pátek 30. březen    Velký pátek
         Ponělí 2. duben    Velikonoční pondělí
       Úterý 1. květen    Svátek práce
    ●      Úterý 8. květen    Den vítězství
       Čtvrtek 5. červenec    Den věrozvěstů Cyrila a Metoděje
       Pátek 6. červenec    Den upálení mistra Jana Husa
    ●      Pátek 28. září    Den české státnosti
          Neděle 28. říjen    Den vzniku Československa
       Sobota 17. listopad    Den boje za svobodu a demokracii
          Pondělí 24. prosinec                   Štědrý den
          Úterý 25. prosinec    1. svátek vánoční
          Středa 26. prosinec    2. svátek vánoční

 

Znak označuje dny, ve kterých musí mít obchody ze zákona zavřeno.

Značka ukazuje, o kterých svátcích si můžete nakoupit bez omezení. Speciální je Štědrý den, kdy můžou mít obchody otevřeny do 12:00.

 

 

Jaráky aneb kdy si zalyžujem?

Samozřejmě nemůžeme zapomenout na jarní prázdniny, které se liší podle regionů, takže mrkněte k nám do přehledu a můžete začít plánovat hory :-).

 

5.2. – 11.2. 2018:  Praha 1 až 5, Blansko, Brno-město, Brno-venkov, Břeclav, Hodonín, Vyškov, Znojmo, Domažlice, Tachov, Louny, Karviná

 

12.2. – 18.2. 2018:  Praha 6 až 10, Cheb, Karlovy Vary, Sokolov, Nymburk, Jindřichův Hradec, Litoměřice, Děčín, Přerov, Frýdek-Místek

 

19.2. – 25.2. 2018:  Kroměříž, Uherské Hradiště, Vsetín, Zlín, Praha-východ, Praha-západ, Mělník, Rakovník, Plzeň-město, Plzeň-sever, Plzeň-jih, Hradec Králové, Teplice, Nový Jičín

 

26.2. – 4.3. 2018:  Česká Lípa, Jablonec nad Nisou, Liberec, Semily, Havlíčkův Brod, Jihlava, Pelhřimov, Třebíč, Žďár nad Sázavou, Kladno, Kolín, Kutná Hora, Písek, Náchod, Bruntál

 

5.3. – 11.3 .2018:  Mladá Boleslav, Příbram, Tábor, Prachatice, Strakonice, Ústí nad Labem, Chomutov, Most, Jičín, Rychnov nad Kněžnou, Olomouc, Šumperk, Opava, Jeseník

 

12.3. – 18.3. 2018:  Benešov, Beroun, Rokycany, České Budějovice, Český Krumlov, Klatovy, Trutnov, Pardubice, Chrudim, Svitavy, Ústí nad Orlicí, Ostrava-město, Prostějov

 

Tak to vypadá, že rok 2018 bude skvělý a můžeme se začít těšit, co nového nás čeká :-). Ale spolehnout se můžeme už teď na spoustu volna, které si užijte se svou rodinou a přáteli a odpočiňte si od pracovních povinností. A jak plánujete prožít svátky a prázdniny vy?