Napadlo tě někdy jet studovat do Velké Británie, ale nemáš samé jedničky a ani si nemůžeš dovolit drahé školné? Zdá se ti, že takovéto studium je pro tebe naprosto nedosažitelné?

 

Tak se nech vyvést z omylu a přečti si zajímavé rozhovory, jak to s těmi univerzitami v zemi s nekvalitnějším školstvím na světě vlastně funguje. Studovat v Británii může úplně každý, stačí jen chtít!


 

21letá Marica ze Slovenska se chtěla už jako dítě lišit od svých vrstevníků a ukázat, že má navíc. Šla tvrdě za svým snem a už třetím rokem studuje v Anglii public relations a komunikaci. Na své univerzitě navíc působí jako Employability Ambassador a Student Ambassadors Team Leader!

Většina z nás se domnívá, že studium na britských univerzitách je jen pro bohaté a velmi chytré a většině lidi nedosažitelné – je to skutečně tak?

Ono je to takto, každý medzinárodný študent je medzi Britmi pán lebo naše stredné a základné školy nás učia niečo, čo britské školy nemajú. My sme veľmi popredu vo viacerých veciach. Ďalší fakt je, že hocikto môže sem prísť študovať. Nieje to len pre bohaté.

 

Spolužáci

 

„Šla som cez agentúru a tým pádom oni za mňa skoro všetko spravili, takže přihlašování nebolo tak náročné.“

Můžeš nám říct, jak jsi vyřešila financování školy? Máš nějakou brigádu?

Tým, že niesme bohatí, som si uvědomila, že si budem musieť privyrábať po pri štúdiu. Rodičia mi pomáhali zozačiatku. Poviem vám, že je to pecka pracovať túto v UK; minimálna mzda sa každý rok zvyšuje o cca 30 centov. Každý sa bojí tejto studentskej požičky, ale ak chcete počuť pravdu, ono to je tá najlepšia ponuka, akúkedy dostanete, čo sa týka vzdelávania. Je pravda, že s atie ročné školské naklady masívne zvýšili, ale tie pravidlá týkajíca sa samotnej pôžičky sú úplne jednoduché so super systémom.

 

Tá najlepšia ponuka, akúkedy dostanete, je ta, čo sa týka vzdelávania.

V čem vidíš největší výhody, popřípadě i nevýhody studování v Anglii, samozřejmě kromě zlepšení angličtiny?

Výhody sú pracovné, zarobíte si celkom slušne a učitelia vám veľm ipomáhajú počas štúdia. Na našej škole máme veľa part time učiteľov, ktorí stále popri učení napríklad marketingu, pracujú vo svojej agentúre alebo firme. Čo znamená, že študenti dostávajú 'hot news' o tej oblasti a aj tipy a triky ako najlepšie spraviť určitú kampaň alebo projekt. Naša škola je veľmi praktická a 90 % študentov končiacich školu, dostane pracovné ponuky počas jedného roka od ukončenia. Štúdium v UK vám zaručí jedinečné medzinárodné skúsenosti; spoznáte super ľudí z celého světa. Nevýhody sú asi len ten cultural shock a homesickness zo začiatku ale inak to potom frčí super.

V čem vidíš největší rozdíl od tvých vrstevníků, kteří zůstali studovat v Česku?

Všetko čo robím mi napomáha dostať môju vysnenú prácu po skončení. Ja si osobne myslím, že tí, čo ostanú doma, nedostanú tú skvelú príležitosť zažiariť a skúsiť niečo nové, či už to je štúdium alebo práca mimo domov. Podľa mňa každý by mal ísť von na pár mesiacov zažiť nejaké to dobrodružstvo. Ono sa vám to oplatí, verte mi.

 

 

Chceš si přečíst více rozhovorů z Británie?

Klikni na: Brainstorm magazine 

 

 

 

Jo a stáhni si aplikaci časopisu Brainstorm přes App Store nebo Google play taky do mobilu a tabletu:

 

 

 App Store         Google play

 

 

 

Autor: Lenka Kosmatová