Přečti si rozhovor s brigádníkem, který si shání přivýdělky přes agenturu Human Agency již přes 5 let. Jak je spokojený? A dá se práce kombinovat se studiem?


Proč sis vybral zrovna agenturu Human agency?

Do agentury jsem poprvé přišel po svém návratu z nepříliš úspěšného pracovního pobytu ve Velké Británii. Byl jsem tehdy v situaci, kdy jsem se nechtěl vracet ke své původní práci, a hlavně jsem chtěl dělat něco různorodého. Tehdy mi kamarád doporučil tuto agenturu.

Jak jsi tu spokojený? Jak dlouho tady pracuješ?

Pro agenturu pracuji zhruba 5 let. Jsem velmi spokojený. Líbí se mi slušné a lidské jednání a také spolehlivost. Co se zde ujedná, to vždy platí. Neexistuje, že by vám tu nezaplatili nebo zaplatili méně, než bylo domluveno. Navíc pro výplatu si můžete přijít kdykoliv a vždy dostanete minimálně zálohu ve výši poloviny vydělané částky. U mnoha brigád Vám dají dokonce ihned výplatu celou.

Dají se kombinovat brigády se studiem?

Studenty na brigádách potkávám, takže určitě ano. Já teď sice oficiálně nestuduji, nicméně se věnuji seberozvoji, na který si čas (stejně jako na cokoliv jiného) vždy udělám.

Co ti tady nejvíc vyhovuje?

V agentuře mi vyhovuje zejména to, jak rychle se zde dá sehnat brigáda. No a také to, že už v den práce můžete dostat hotově peníze. Za dobu, co zde pracuji, jsem potkal spoustu lidí, kterým agentura Human agency pomohla z tíživé finanční situace.

Jakou nejzajímavější brigádu jsi dělal?

Jedna z nejzajímavějších brigád byla, když jsem se zabýval vyhodnocováním stavu silnic v zahraničí. K dispozici jsem měl videozáznam určitého úseku silnice, který jsem zhlédl a následně jsem musel vyhodnotit bezmála 70 parametrů o tom, v jakém stavu silnice je (např. povrch silnice, značení, typ svodidel atd). Bylo to velmi zajímavé.

Stala se ti nějaká vtipná příhoda během brigády?

Ano, i takové okamžiky se najdou. Když povážíte, kolik času ze svého života věnuje většina lidí práci, byla by škoda, kdyby se člověk v práci občas nepobavil. Krátce po návratu z Anglie jsem prodával na ulici hot dog. O velikonocích jsem si vzal do práce malou pomlázku. Když přišla nějaká zákaznice, řádně jsem ji obsloužil a pak jí řekl, že pro ní ještě něco mám. Vytáhl jsem pomlázku a pustil se do práce! V ten den jsem si vykoledoval čokoládu a několik vajíček.

Kolik si zhruba vyděláš za hodinu?

Výdělky se průměrně pohybují v rozpětí 100-170 Kč za hodinu. Někdy jsou však v nabídce i brigády s vyšší mzdou, hlavně tam, kde je vyžadována nějaká konkrétní dovednost či specializace, nebo kde se jedná o noční službu.

Můžeš tady pracovat i s kamarády?

Ano, stává se, že se s někým na brigádě seznámím a když je zaměstnavatel spokojen, tak se lze dohodnout spolu s agenturou na pokračování v tom samém složení. Nicméně jsem už potkal i lidi, co byli přáteli a pracovali společně. Myslím si, že když si lidé uvědomují, že jsou v práci a ne někde na zábavě, neměl by to být problém.

Je nutné čekat na brigády anebo jsou neustále nějaké k mání?

V zásadě jsou pořád nějaké k dispozici. Bývají ale období, kdy je jich méně. To je hlavně po Vánocích a také v létě o prázdninách, kdy si studenti chtějí vydělat a tudíž je o práci zvýšený zájem.

Co ti práce v agentuře Human agency přinesla, kromě vydělaných peněz?

Agentura mi hodně pomohla. Kolikrát se mi stalo, že jsem byl bez peněz a díky rychlému "zásahu" agentury jsem měl na nájem. Když jsem začal „brigádničit“, byl jsem nafoukaný a myslel si o sobě hodně. Z toho důvodu mne mnohdy podmínky některých brigád, ačkoli nebyly špatné, iritovaly. Po nějaké době mi ale došlo, že za spoustu věcí (ne-li za všechny), které se mi nelíbí, si mohu sám. Tehdy jsem si začal práce, i té co mě nebaví, více vážit.