O jaké výzvě že je tu řeč? Čtěte pozorně! Jedná se o 21denní nestěžovací výzvu, do které se zapojilo již více než 10 milionů lidí ze 106 zemí světa a členové našeho týmu Fajn brigády jsou této úžasné myšlenky od lednové porady součástí. Někteří z nás se do výzvy pustili sami jako jednotlivci ještě před tím, než s tímto nápadem přišli naši „šéfíci“.


A o co ve výzvě jde?

Cílem je nestěžovat si, nepomlouvat a nepoužívat sarkasmus celých 21 dní. Tak, a teď jste si asi mnozí poklepali na čelo, pěkně hlasitě jste se uchechtli, možná se i od srdce pořádně zasmáli, řekli si, že to je pěkná hovadina a navíc, že je to NAPROSTO NEMOŽNÉÉÉ. Asi máte i sto chutí teď hned zavřít článek a jít raději brouzdat na fejs, protože to je mnohem zábavnější a smysluplnější. Avšak zachovejte paniku a čtěte směle dál ;)!

 

Kniha Svět bez stížnostíZačátkem listopadu jsem v poště objevila mail s předmětem: "Veroniko, chceš si přestat stěžovat?" A tak jsem se prvně dozvěděla o Willu Bowenovi, jeho knize Svět bez stížností, fialovém náramku, 21denní výzvě a rovnou si řekla, že do tohodle jdu určitě taky! Na nic jsem nečekala, knihu si objednala, za pár dní si nasadila náramek, knihu přečetla jedním dechem a byla jsem naprosto nadšená!

 

V této malé knize je tolik pravdy a inspirace, že jsem po jejím přečtení objednala dalších 10 kusů pro své přátele a rodinné příslušníky, protože dobré věci, které mohou zlepšit a zkvalitnit život vám i vašim blízkým, se prostě musí šířit dál!

 

Pokud chcete 21denní výzvu zvládnout, je vhodné, abyste v tom nebyli sami, protože pokud kolem sebe máte lidi, kteří si neustále na něco stěžují, nebo někoho pomlouvají, je velmi těžké nenechat se do toho nekonečného kolotoče vtáhnout, a nezačít si také stěžovat a nepomlouvat. Podpůrné prostředí je tedy vhodným pomocníkem. Ale znáte to. Pokud chcete docílit jakékoliv změny, musíte vždy začít sami u sebe. Takže nečekejte na okolí, pořiďte si knížku a začněte s výzvou teď hned, stejně jako to udělala spousta lidí před vámi. Ostatní se k vám možná sami přidají. Třeba jako můj přítel, který už si knížku půjčil, a dle jeho vlastních slov, začal horlivě číst. Je na 35. straně a už prohlásil, že výzvu zvládne hned napoprvé, tak jsem velmi zvědavá. Nebo to můžete udělat stejně jako já a moji kolegové a sami svým přátelům, spolupracovníkům, či členům rodiny knížku pořídíte. No nebylo by to úžasné, kdyby všichni doma, ve vaší třídě nebo v práci měli svůj fialový náramek? Pojměte to jako hru a bavte se a zasmějte se pokaždé, když si uvědomíte, že si právě stěžujete nebo někoho pomlouváte. Časem těchto situací bude míň a míň, až jednou tradá, a máte vyhráno!

 

V knížce jsou také příběhy lidí, kteří se do výzvy zapojili, a popisují zde své počáteční strasti, jak si přendávali náramek z jedné ruky na druhou několikrát denně. Cílem výzvy je ponechat náramek na jedné ruce po celých 21 dní. Při každé stížnosti, pomluvě a sarkasmu vysloveném nahlas si ho musíte přendat na druhou ruku. Vesměs všichni účastníci přiznávají, že až do přijetí výzvy si ani neuvědomovali, jak moc a jak často si stěžovali. Zároveň ale jedním dechem hodnotí nestěžovací výzvu velmi pozitivně, protože díky změně myšlení a chování se jim zkvalitnil život a jsou nyní mnohem šťastnější a spokojenější.

 

Stížnostmi si často vynucujeme pozornost druhých. Chceme, aby nás politovali. Mnohdy nás zase nenapadá žádné vhodné téma ke konverzaci, tak si známým v autobuse začneme stěžovat, jaké strašné je počasí. Druzí se chytnou a najednou si celou cestu domů v autobuse jeden přes druhého jenom na něco stěžujeme. Na šéfy, kolegy, děti, partnery, spolužáky, nemoci, na to, že je moc vedro nebo moc zima, velké sucho nebo už třetí den prší…

 

U stížností to funguje tak, že když si stěžujeme, tak se snažíme ty ostatní trumfnout, abychom dokázali, že my to máme v tom životě, v práci, ve škole, doma,… fakt nejtěžší. Zrovna se mi vybavila scéna z pohádky, Jak se budí princezny, kdy se princ „vytahuje“ a vypočítává princezně všechny choroby, které v dětství prodělal. Tady máte malou (video) ukázku.

 

 

…„Já měl totiž v dětství všechny známé nemoci. A navíc ještě jednu úplně neznámou. Nemáte tušení princezno, jak dovedou člověka potrápit třeba takové osypky.“ „Ale ty snad měl každý, ne?“ „Ale já měl také často i rýmu a kašel.“ „No to já taky.“ „To neříkejte princezno! Takovou rýmu jako já, neměl nikdo na světě! Vypadalo to, že už vůbec nezůstanu na živu!“…

 

Tákže, pokud máte chuť se sebou něco dělat, posunout se zase o krok dál, zatočit se stížnostmi a žít spokojenější život, tak tahle výzva by pro vás mohla být to pravé ořechové.

 

Já se vám asi za rok ozvu a „podám hlášení“, jak jsme výzvu zvládli my ve Fajn brigádách.

 

Doufám, že pro vás byl článek inspirativní, a že po prvotním šoku o výzvě přece jen začnete přemýšlet a pustíte se do ní spolu s námi. Protože být šťastný, to chce přece každý! To je to, oč tu běží! A když to tak vezmete – přestat si stěžovat je to nejmenší, co pro sebe, svůj život a mnohdy i své zdraví, můžete udělat ;)

 

Hodně štěstí všem odvážlivcům!

PS: Na Facebooku již existují skupiny Svět bez stížností ;)