Jaký je vlastně obor agentury Randstad? Na co se hlavně zaměřuje?

To velmi jednoduše vystihuje naše motto: Dáváme lidem práci a firmám zaměstnance. Zaměřujeme se nejen na vyhledávání lidí na stálé nebo dočasné pracovní úvazky pro naše klienty z řad firem, ale také spolupracujeme s těmi, které hledají brigádníky na krátkodobou výpomoc. Jsme součástí nadnárodní společnosti, která je druhým největším poskytovatelem personálně-poradenských služeb na světě. Máme zastoupení ve 39 zemích, kde ve 4400 pobočkách pracuje 29 000 lidí. V České republice působíme již 20 let a máme pobočky téměř ve všech krajích.

Čím se odlišuje Randstad od jiných pracovních agentur?

Tím, co je u nás skutečně unikátní, je naše organizační struktura. Jednotlivé týmy tvoří vždy dva konzultanti, kteří jsou zodpovědní jak za výběr kandidátů – tedy uchazečů o práci, tak za poskytování všech dalších služeb klientům – tedy firmám. Pracujeme jako tým - to zaručí, že je tu vždy někdo, kdo sleduje potřeby našich klientů i brigádníků a je připraven jim pomoci.  

Můžete popsat běžný den na personálním oddělení? Jaké to je, neustále se stýkat s mladými brigádníky? Co byste jim vytkla a co naopak pochválila?

Ve zkratce se dá říci, že u nás to rozhodně není stereotypní práce, naopak, každý den je jiný, zejména u nás v oddělení agenturních pracovníků :-). Naším každodenním chlebem je hlavně komunikace s našimi klienty, na základě jejich požadavků pak oslovujeme vhodné kandidáty na různé pozice (od výpomocí do výroby nebo skladu po administrativní pozice), děláme pracovní pohovory, inzerujeme volné pozice (nejen na webových portálech), zpracováváme našim zaměstnancům mzdy a v neposlední řadě se podílíme i na oslovování nových dalších klientů, kam bychom mohli naše šikovné zaměstnance doporučit.

 

Co se týče brigádníků, tak zaměstnáváme všechny věkové kategorie – řada společností nabízí práci, která je vhodná i pro starší ročníky. Je-li něco, co bych mohla brigádníkům občas vytknout, pak by to asi byla spolehlivost a dochvilnost při práci na směny. Ve valné většině jsou ale brigádníci snaživí, na směny chodí poctivě a jsou také ochotní nám pomoci a reagovat flexibilně, když potřebujeme. Takových brigádníků si velmi vážíme a velmi rádi si je udržujeme v databázi – víme, že jsou spolehliví a rádi jim zajišťujeme další uplatnění.

Jak probíhají pohovory s brigádníky? Na co se mají připravit a na co si dát pozor?

Záleží vždy na požadavcích na dané pozice, od toho se poté odvíjí i samotný pohovor. V případě administrativních pozic se nejčastěji naši kandidáti můžou setkat např. s otestováním znalostí práce na počítači – typicky práce s MS Excel nebo PowerPoint, nebo je čeká jazykový test. Pokud se jedná o pozice do výroby, tak kandidátům představíme pracovní pozici, projdeme si s nimi i jejich očekávání, časové možnosti a také i jejich případné předchozí zkušenosti z jiných brigád. Není výjimkou, že musí absolvovat nějaký z testů manuální zručnosti.

Jaké brigády nabízíte především?

Nabídku brigád máme velmi pestrou, protože spolupracujeme s různorodými klienty. Jedná se jak o pozice operátorů do výroby, tak i o administrativu či obchod. Veškeré naše nabídky jsou uvedeny na našich stránkách www.randstad.cz

Pracují u vás jen brigádníci nebo i zaměstnanci na HPP?

Naši zaměstnanci u nás pracují na oba druhy smluv – záleží vždy na jejich časových možnostech. Pokud to jsou např. studenti nebo uchazeči o zaměstnání a hledají si pouze přivýdělek, tak pracují na dohodu o pracovní činnosti. Pokud má někdo zájem o práci nastálo, rádi mu nabídneme hlavní pracovní poměr.

Je u vás možný kariérní postup?

Určitě je :-). Při nástupu jsem začínala na pozici Junior Consultanta, nyní po čtyřech letech pracuji na pozici Team Leadera, což ve zkratce znamená, že jsem vedoucí oddělení, které pečuje o agenturní pracovníky.

Zažila jste s brigádníky nějakou úsměvnou příhodu :-)?

Úsměvných situací je celá řada, i když ne ani tak s brigádníky, ale celkově u nás v kanceláři. V Brně pracuji po celou dobu s kolektivem opravdu skvělých lidí, kteří nezkazí žádnou legraci, za což jsem velmi vděčná. To potom ta práce jde skoro sama :-).

Chodila jste během studií také na nějaké brigády?

Určitě, stejně jako spousta dalších mých vrstevníků ze školy. Brigád jsem po dobu studia měla několik – rozdávala jsem letáky, pracovala jsem v rychlém občerstvení a nakonec jsem zakotvila v bance, což byla výborná praxe ke studiu, které bylo zaměřené na finance. Přeci jen bylo fajn být finančně méně závislá na rodičích.

Jakou práci byste chtěla dělat, kdybyste si mohla vybrat cokoliv na světě?

Možná je to zvláštní, ale žádnou vysněnou práci asi nemám. Baví mě to, co dělám nyní. I když pokud bych měla popustit uzdu své fantazii, tak mít z kanceláře výhled třeba na italské Dolomiti by taky nebylo k zahození :-).