1. Jaké je to být krupiérem? Pro lidi pracující např. v kanceláři to zní jako velmi netradiční zaměstnání :-).

Být krupiérem je určitě netradiční. Je to zábavné a úplně jiné než jakákoliv jiná práce. Krupiéřina rozhodně není stereotyp.

2. Jaký je Váš běžný den?

Krupiér se pohybuje převážně mezi třemi základními hrami – Americkou Ruletou, Black Jackem a Pokerem. Střídá se hodina hry a pauza, asi 15-20 minut. Záleží na zaplnění kasina a počtu krupiérů u stolů. Přizpůsobujeme se situaci a potřebám kasina.

3. Můžete si sami volit směnu?

Směny se zpravidla píšou předem, ale nebývá problém si přehazovat směny s ostatními. Vždycky to záleží na lidech, ale není problém se domluvit.

4. Co jste dělal před tímto zaměstnáním?

Studoval.

5. Jsou na vás nějaké specifické požadavky?

Krupiér by měl být malinko flegmatik, při práci s lidmi a penězi si člověk nesmí jejich chování brát osobně, zvláště když prohrávají. Je nutné mít profesionální přístup. V kurzu nás připravili na různé druhy situací. Důležitý je hlavně osobní přístup k hráčům.

6. Jak Vás napadla zrovna práce krupiéra?

Spolužák ze základní školy dělal krupiéra a já jsem začal chvilku po něm. Po maturitě jsem nevěděl, co dál a v oboru jsem zůstat nechtěl.

7. Jsou kurzy na krupiéra těžké?

Ne. Jen se tomu člověk musí věnovat, musí se do výuky připravovat a aktivně zapojovat, zkrátka nebýt jen pasivní. Hodně záleží na přístupu, těžké to ale není.

8. Kolik si zhruba vyděláte za měsíc? Jak dlouho už tady pracujete?

Krupiérský plat se pohybuje kolem 30 000 Kč. Já se této profesi věnuji s přestávkami asi 10 let.

9. Zažíváte nějaké vtipné nebo zajímavé okamžiky?

V práci určitě vtipné okamžiky zažívám. Vzpomínám třeba na příhodu s hráčem, který chodil do kasina pravidelně. Už jsme ho znali, věděli jsme, co hraje. Byl to příjemný chlapík a přál jsem mu, aby vyhrál. Byl zrovna na ruletě a padla sedmička. Občas se stane, že stejné číslo padne znovu, tak jsme mu říkali, ať na ni vsadí. On ale váhal a nevsadil. Samozřejmě padla znovu sedmička. Hecoval jsem ho, že padne i potřetí. Nevěřil. A padla znovu. Sklidil pak od ostatních hráčů salvu smíchu, která ho provázela ještě dalších 14 dní. Muselo ho tehdy hodně mrzet, že mohl mít za večer 70 000 Kč v kapse díky těm dvěma sedmičkám.

10. Jak se pracuje s lidmi každý den v kasinu? Není to někdy náročné?

Někdy je to náročnější, častěji se stálými hosty. A hlavně nad ránem, když už je člověk unavený a některým zákazníkům se nechce domů.

11. Co považujete za největší výhody této práce?

Celkem časté přestávky, pracovní doba je také výhodná. Střídání denních a nočních směn umožňuje vyřídit si své věci, když člověk potřebuje. Nevýhodou pak je, že si třeba nemůžete na každý víkend dělat plány, ale na to se dá zvyknout.

12. Jaká je atmosféra mezi pracovníky kasina? Chodíte někdy na soukromé party?

Atmosféra mezi kolegy bývá přátelská, nikdy jsme neměli problém. Občas jsme se scházeli i ve volném čase, naplánovali si nějakou akci, spíše sportovní aktivitu apod.

13. Co byste dělal, kdybyste nebyl krupiérem :-)?

Kdybych nebyl krupiérem, dělal bych asi to, co jsem vystudoval, takže bych byl nejspíš číšníkem nebo barmanem.

14. Co považujete za největší výhody této práce?

Celkem časté přestávky, pracovní doba je také výhodná. Střídání denních a nočních směn umožňuje vyřídit si své věci, když člověk potřebuje. Největší výhodou je, že mě práce baví.