Lámete si hlavu, jak napsat skvělý životopis? Přinášíme Vám názor profesionálů, kteří se s námi podělili o svůj pohled na to, co by v životopise nemělo chybět, a na co by si měli dát uchazeči pozor.


 

Vyzpovídali jsme 6 lidí odpovědných za výběr nových zaměstnanců z firem působících na českém trhu. O koho se jedná? Kateřina Nováková (senior HR specialista) z České pojišťovny, Lukáš Bartoň (HR specialista náboru) z Telefónica Czech Republic, Jan Zábranský z Agentury Student, Jan Kontorád z Quality Brands, Svojmír Sázavský z Atento a také Přemysl Hejda z Nude juice and Smoothie.

Kolik dostanete denně do rukou CV? A kolik máte času na jejich přečtení?

 „V průměru je to 5-10 CV denně. V případě čtení je to obvykle do půl minuty. Čím lepší CV, tím déle se čte.“ Uvádí Jan Kontorád.

Lukáš Bartoň se dokonce denně setkává i se 100 životopisy: „Je to ovlivněno několika faktory - např. atraktivností pozice, počtem volných pozic a také na ročním období. Pro zhlédnutí jednoho CV máme tak cca 1 minutu. Už víme, na co se v CV zaměřit. Když nás CV zaujme, tak mu věnujeme více času na detailnější prozkoumání.“

Co Vás v životopise zaujme jako první?

Ne nadarmo se říká, že by měli kandidáti věnovat pozornost formální úpravě svého životopisu. Právě podle úpravy životopisu si personalisté udělají první obrázek o uchazeči.

Svojmír Sázavský uvádí, že na první pohled je nejdůležitější, zda je CV strukturované a přehledné. „Informace v CV by měly být stručné, jasné a hlavně srozumitelně napsané.“

„Jde hlavně o strukturu životopisu (odrážky, rozdělení na bloky). Následně se personalista zaměří na nalezení informací o ukončeném studiu, obdobné práci. Často jsou důležité také informace o bydlišti - s podivem mnoho kandidátů reaguje na pozici, aniž by si prověřili, kde práce probíhá.“ Diví se Jan Zábranský.

Co je při psaní CV nejdůležitější a na co by si naopak lidé měli dávat při tvorbě CV pozor?

Podle odborníků je nejdůležitější, aby kandidáti „vypíchli“ ty znalosti a dovednosti, na kterých chtějí stavět hledání nové práce.

„4 stránkový elaborát o životě uchazeče číst nikdo nebude. Stejně přílišná stručnost může uškodit. Je třeba hlavně svůj životopis perfektně znát a přemýšlet nad tím, na co by se mohl personalista na pohovoru zeptat. Já osobně se velmi rád ptám u kolonky koníčky zejména na četbu. Tu tam dává každý, ale na otázku co naposled četl, už dostávám často odpovědi typu, noviny (na internetu).“ Přibližuje svou poznávací taktiku Jan Kontorád.

Profesionálni fotoZaměřit by se měli uchazeči také na přiloženou fotografii. Pokud se ji rozhodnou přidat do svého CV, měla by být pasového formátu. Tedy formální. Ořezané fotky z dovolené nebo focení u zrcadla nepřináší často očekávaný výsledek. Svojmír Sázavský se také zaměřuje na grafickou úpravu: „Co se týče grafické úpravy, tak vždy platí, že méně znamená více. Tzn. použít jeden styl a jednu barvu písma.“

Jak velkou roli u Vás hraje kvalitně vytvořený životopis při náboru nových pracovníků?

CV je velmi důležitým dokumentem, který je prvním (i když ne osobním) střetnutím s daným kandidátem. Navíc podle zkušeností Přemysla Hejdy vypovídá kvalitně vytvořený životopis o osobnosti samotného kandidáta: „Kvalitní životopis hraje velkou roli. Tito uchazeči jsou totiž i u osobního pohovoru většinou lépe připraveni.“

Zapomínat bychom ovšem neměli ani na motivační dopis. Např. pro Jana Kontoráda je životopis důležitý z 50%. Právě motivační či průvodní dopis je pro něj totiž nedílnou součástí celkového hodnocení kvalit kandidáta. 

Je pro Vás důležitý formát, ve kterém Vám uchazeč životopis pošle?

„To, jestli kandidát poskytne CV v MS Word, PDF, nebo OpenOffice není podstatné. Není ovšem vhodné posílat ve formátu TXT.“ Radí Jan Zábranský.

 

Už víte, že personalisté nemají mnoho času na pročítání životopisů kvůli jejich velkému množství. Proto je potřeba si dát s životopisem práci. Především zdůrazněte schopnosti a dovednosti, které Vám mohou práci získat. Nebuďte ovšem příliš zdlouhaví. Pište vždy pravdu a důraz klaďte také na formální stránku životopisu. Při kontrole CV si také dejte pozor na pravopisné chyby. Fotku používejte vždy pouze formální – pasovou. Klidně vycházejte ze šablon, které jsou dostupné na internetu, vždy tam ale přidejte kus sebe.

Tip na závěr:

Vžijte se do role náborového specialisty a celý svůj životopis si přečtěte během 60 vteřin.

  • Přijde Vám, že jsou informace stručné a věcné?
  • Našli jste vše potřebné?
  • Přijde Vám, že jste vhodný kandidát na tuto práci?

 

Pokud je odpověď ANO – tak máte vyhráno!