Když kněžna Libuše kdysi dávno stála na kopci a večer při opékání špekáčků sdělovala okolí své vize o městě, jehož sláva bude hvězd se dotýkat, měla o Praze asi dost jasnou představu.

 

Co ale dělat, když je tu člověk poprvé, nebo se tu prostě jen příliš nevyzná? Kam se vrtnout?


1. Profláklé památky i méně známá zákoutí

Určitě je povinností podívat se na Staroměstské náměstí, na ty opěvované pajduláky na orloji. Stejně tak musíte navštívit Václavák, kde se zvonilo klíčema a podívat se až nahoru k Národnímu muzeu a k soše sv. Václava. Taky nezapomeňte na dominantu města Pražský hrad a pokochejte se výhledem na střechy a věže z největšího hradního komplexu na světě. Nebo si hrad prohlédněte z Karlova mostu, kde navíc v den letního slunovratu při západu slunce uvidíte, jak ohnivý kotouč přesně prostoupí lucernou velké chrámové věže katedrály sv. Víta, pokračuje přes lucernu menší gotické věže a zapadne v místech, kde jsou uloženy ostatky sv. Víta. Méně známá, zato mystičtější zajímavost.


No a pokud vás nebaví vyhýbat se selfie tyčím turistů, vydejte se na legendami opředený Vyšehrad nebo na kopec Vítkov. Anebo to vemte procházkou přes Staré město s jeho tajemnými úzkými uličkami, v nichž se podle všech indicií inspiroval Foglar pro svá Stínadla, kolem Staronové synagogy, kde je prý ukrytý bájný Golem, přejděte po jednom z mostů přes Vltavu vedoucí na Malou stranu, projděte se magickou Kampou, ukažte prsty „peace“ u Lennonovy zdi a skončete v další spleti malostranských uliček.

 

2. Popít i jen tak posedět

Nebudeme dlouho chodit kolem horké kaše a přejdeme hned k tomu nejdůležitějšímu. Kde si smočit sosáček? Mezi nejvyhlášenější pivnice, kam se při zájezdu do Prahy určitě uchylovali již vaši dědečkové, patří U Jelínků, U Zlatého tygra nebo U Fleků.

 

Pivovar U Fleků

 

Pokud zatoužíte po studentském prostředí, kde můžete debatovat o učivu, navštivte Café Kampus, Café-Pub Atmosphere nebo klub Mrtvá ryba. Anebo se vydejte do baru jako je Blue Light bar či jeden z podniků ze sítě Popocafepetl. Při potřebě protancovaných střevíčků navštivte Zlatý strom nebo Klub Lávka a pro milovníky oldies pak poslouží Retro nebo Futurum.

Při chuti potrápit uši na koncertě jděte do Meetfactory, Roxy, Jazz Dock nebo alternativnějších a undergroundovějších klubů jako je Vagon, Klubovna nebo Modrá Vopice. A aby bylo za co popít a zapařit, mrkni na brigády Praha :-)

 

3. Co s volným časem? Do přírody i za kulturou

Pro únik z města nejlépe poslouží Prokopské údolí, Hostivařská přehrada nebo opravdu divoká Divoká Šárka. Klasikou pak je Petřín s hemžícími se mladými páry, Stromovka, kde se zvesela griluje a Letenské sady. Zde se u Metronomu, kde dřív stála monstrózní socha Stalina, můžete kochat východem slunce, jako to tady každý den praktikují početné skupinky lidí. A jen tak mimochodem, na ploše hned pod tímto tzv. Kyvadlem, je v létě otevřen vcelku unikátní venkovní bar s prozíravým názvem Stalin.

 

A určitě se nezapomeňte duševně obohacovat, ať už navštívíte různé výstavy v Národní galerii nebo v DOX, vzděláte se v některém z muzeí, kromě Národního třeba v Náprstkově nebo Hrdličkově, anebo půjdete za kulturou do divadla. Vybírat můžete od Národního divadla přes Žižkovské divadlo Járy Cimrmana až po La Fabriku.

 

4. Studium a seberozvoj

Kam jít shánět materiály a kde si v poklidu zabořit nos do knihy? Nejdostupnější je Městská knihovna s řadou poboček po celé Praze. Poslouží také Národní technická knihovna v Dejvicích či Národní knihovna v Klementinu, považovaná za jednu z nejkrásnějších na světě, a kde seženete snad opravdu vše.

 

V Praze se také každou chvíli konají zájmové přednášky a veletrhy o možnostech pracovních pozic, různé semináře a workshopy, jak začít podnikat, jak umět prodat svůj produkt, jak uspět u pracovního pohovoru, jak se stát copywriterem nebo početné lekce věnované sebevzdělávání a sebezdokonalování, například, ehm, jak se vypořádat s prokrastinací.

 

5. Pražské fenomény

Praha se poměrně rychle stává velice činným a předním městem ve využívání veřejného prostoru, což je v poslední době hodně diskutované téma. Na ulicích najdete veřejně přístupná piana, stolky na hraní šachů nebo poeziomat (roura v zemi, která přednáší básně na přání). Dokonce celé oblasti se stávají místy, kde se dá „veřejně zašít“. Patří k nim určitě tzv. Náplavka, plocha hned vedle Vltavy, kde se dá posedět i poslechnout koncert nebo ulice Krymská ve Vršovicích. Po vzniku kultovního Café V lese zde začalo růst podobných podniků víc než příslovečných hub po dešti a ulice se stala svým vlastním, uzavřeným světem.

 

Rovněž celé čtvrti se vyznačují svým typickým duchem a bezpečně poznáte, když přejdete z jedné do druhé. Například taková Letná se svou sousedskou atmosférou a uměleckým duchem anebo Žižkov, kde se každý rok v březnu pořádá proslulá Žižkovská noc, jsou kapitolou samy o sobě.

 

Žižkovská věž

 

Praha je v tomto ohledu vcelku jedinečná. Setkávání a kulturní život neprobíhá jen v přesně ohraničených bodech na mapě, ale vše je propojeno se vším. Žije se venku i uvnitř. Nežijete ve městě, ale žijete s ním.

 

 

Vyjmenované zajímavosti jsou jen malou částí toho velkého živého tvora zvaného Praha. Je to město nesmírně kulturně

a osobitě rozmanité, stačí jen jít a dívat se.

 

Dotkne se kromě hvězd i vás?

 

 

Tomáš Hladký