Mileniálové (neboli generace Y) jsou dnešní dvacátníci a třicátníci.

 

Patříš k nim? To zjistíš snadno – máš otevřený tento článek a s otevřenou pusou hltáš, co nového se o sobě dozvíš :-).

 

Podle psychologů je totiž naším nejoblíbenějším tématem - my sami :-).


Naše pokolení se v pracovní sféře velmi liší od našich rodičů (tzv. generace X), už proto, že pracovali během komunismu, měli tedy naprosto jiné návyky a očekávání od života i zaměstnání. Dnešní mladí lidé bývají často liberálnější, co se přístupu k práci týče - spousta z nich nepotřebuje sedět 8 hodin denně v kanceláři, ale mají v plánu začít svoje vlastní podnikání (ať už jde o start-up, klasický podnik, osvč, apod). Sociologové mluví dokonce o generation sell - generace prodeje.

Když už neprodávají své produkty a služby, musejí umět prodat sami sebe (viz tolik oblíbené dotazy personalistů:" Co přinesete naší firmě? Jaká je vaše nejlepší vlastnost? Kolik si představujete plat? A mnohé další.) Dnes se již mladí neinspirují jen celebritami, ale zejména podnikateli a vizionáři, jako je Steve Jobs nebo Mark Zuckerberg. S tím souvisí také ochota této generace vkládat své peníze i volný čas do seberozvoje a vzdělávání. Často navštěvují různé kurzy, ať už digitální, jazykové, psychologické, tvůrčí, apod. Vnímají to jako investici do budoucnosti, která se jim vyplatí.

 

 

 

Místo klasického stoupání po žebříčku směrem nahoru (jak bylo typické pro generaci X) mileniálové se nebojí pracovat v tzv. vlnách - pracovat hodně, dát si pauzu, založit vlastní podnik, vydělat dostatek, dát si pauzu. Pauza může být založena na cestování, učení se nových věcí, založení rodiny, apod.

 

Lidé z generace Y dokáží často měnit práci. Oproti minulosti se to nepovažuje za nedostatek, ale naopak jako pozitivní fakt - je důležité nasbírat zkušenosti, postavit se na vlastní nohy, být nezávislý. Na rozdíl od svých rodičů, pro mileniály nepředstavuje problém odejít z práce, ve které nejsou šťastní, i když mají dobrý plat. Hledají tu, která je bude bavit a naplňovat. Kromě mzdy je pro ně většinou stejně důležitá i životní pohoda a různé benefity (flexibilita, home office, teambuildingy, dobrý kolektiv, inspirativní šéf apod). Flexibilita samotná je pro toto pokolení téměř mantra, mnoho z nich touží po volné pracovní době - vstávat, až se jim bude chtít, odejít si na dvouhodinový oběd, během pracovní doby si vyřídit osobní záležitosti, v létě si jít zaplavat a projet se na kole. Ale současně s tím jsou ochotní prodloužit si pracovní dobu až do večera, případně dodělat resty během víkendu a o svátcích.

 

 

 

Co se týče důchodu, s tím většina tohoto pokolení příliš nepočítá,protože jsou si jistí, že se do něj dostanou ve velmi pozdním věku a penze bude nízká - proto se snaží spoléhat spíše sami ne sebe a své úspory. V některých státech, jako je například Japonsko, dokonce mladí uvažují o tom, že budou pracovat až do smrti bez přestávky.

 



A co ty, patříš do generace Y? Jak vnímáš pracovní návyky této generace – jsou užitečné, nebo jsi spíše pro klasický způsob práce o hodinové době, stoupání po kariérním žebříčku apod.?