Procházíme se lesem, nasáváme čerstvý vzduch, užíváme si ticho a klid... V této uspěchané době je to ideální místo pro relax, pro načerpání energie. Tady se mihne srnka, tady zajíček...


Mimo těchto duševních požitků ale z lesa čerpáme i materiální hodnoty. V první řadě je to dřevo. Obnovitelná surovina pro různá odvětví lidské činnosti. Aby les jako ekosystém fungoval a plnil všechny své funkce, musí se o něj někdo starat, pracovat v něm. 

 

Nedávno jsme vám přinesli článek o práci hajného. Ten sám by toho ale v lese moc nezmohl. Má za/pod sebou skupinu lidí, jejichž denním chlebem je práce v tomto přírodním chrámu. Lesní dělníci – práce všeho druhu!

 

Pár takových jsme v lesích kolem Brna vypátrali. Všem jsme položili stejné otázky. Vyptali jsme se na náplň jejich práce, na to, co je na jejich práci fajn a pozitivní, ale i na stinné stránky. Dokonce se nám i přes to, že lesní dělník je tvor plachý, podařilo natočit krátká videa zachycující je při práci.

Dělníci v pěstební činnosti

„Naše práce je různorodá a v průběhu roku se mění. Na jaře se sází stromky, v létě se vyžíná (odstraňování buřeně kolem zasázených malých stromečků), na podzim je hlavní náplní natírání stromků proti okusu zvěří. Je to však i čas loveckých akcí, kterých se musíme účastnit. Někdy obsluhujeme hosty u kuchyně, jindy chodíme jako honci a vyháníme zvěř na střelce. V zimě pak uklízíme a pálíme klest po těžbě. Taky se chystají vánoční stromky, které i sami každoročně prodáváme. Průběžné se po celý rok připravuje chvojí pro květinářství a pohřebnictví. Nejvíc před dušičkami, Vánocemi a Velikonocemi. Muži oproti ženám navíc pracují i s motorovou pilou, vyřezávají nežádoucí dřeviny, dělají prořezávky. Ženy naopak uklízí kancelář vedoucího polesí :-). 

 

 


Tato práce je krásná a zdraví prospěšná v tom, že jste každý den na čerstvém vzduchu. Neřešíte, kde je toaleta, je prostě všude :-). Všichni, co tu děláme, bydlíme ve vesnici poblíž lesa, takže to máme do práce kousek. Vyděláme peníze a jako bonus si někdy neseme domů plný koš hříbků, malin nebo ostružin. Pracovní doba je standardních 8 hodin, ale abychom například v létě nemuseli dělat ve vedrech, přijdeme do lesa o půl páté ráno a na oběd můžeme jít domů. Pracujeme za každého počasí, když je ale extrémně nepříznivé, zůstaneme doma s 60% platu. Děláme v kolektivu, zažíváme kopec srandy. Podnik nám přispívá stravenkami. Taky máme fajn hajného :). Někdy to ale není med. Na to, jak je ta práce náročná a riziková, bychom si představovali vyšší plat. Dostáváme 11 500Kč čistého měsíčně. Všichni trpíme bolestmi zad, jelikož pracujeme v náročném terénu a téměř pořád v předklonu. Je tady zvýšený riziko, že vás pobodá hmyz, takže alergici - pozor!“

 

Dělníci v těžební činnosti

„V těžbě většinou pracují dva lidi. Těžař a traktorista. Jsou na sobě závislí. Někdy se k nim přidá ještě koník s kočím. Našim úkolem je vyrobit ze stojícího stromu dříví k dalšímu zpracování. V průběhu roku se pohybujeme v různých porostech a děláme různé druhy těžeb (mýtní, nahodilá,...). Postup i náplň práce jsou pořád stejné. Úkolem těžaře je označený strom pokácet do stanoveného směru specifickými postupy. Když strom leží na zemi, odvětví se, rozměří se kmen a rozdělí do jednotlivých částí. Pak ke stromu přijede traktor. Traktorista jednotlivé kusy uváže k lanu a navijákem přitáhne. Klády se pak vezou na skládku, kde se rozmanipulují a roztřídí podle kvality (vláknina, palivové dřevo, pilařské kulatiny, výběry a cenné výřezy). Všechno to musíme změřit, zkubírovat a zaevidovat.

 

 

 


Pracujeme s bratrem ve dvojici. Práce je fyzicky extrémně náročná, za to ale máme posilovnu a solárko (v létě) zdarma a to vše na vzduchu :-). Pila váží 7 kilo a denně naběháme kilometry do kopce i z kopce. Mínusem je vysoká rizikovost, i při dodržení všech bezpečnostních pravidel je zde pořád nebezpečí úrazu, a tak trochu hazardujeme se životem. Když na vás spadne 30 metrový smrk, není to úplná sranda. Platově by to mohlo být lepší, oba máme 100 Kč/hodinu + náhrady na benzín a pilu. Když máme splnit normy, které nám nastaví hajný, musíme pěkně máknout. Ale máme i nějaký benefity v podobě stravenek a možnosti samovýroby palivového dřeva za zvýhodněných podmínek.“

 

Špekáčky

 

 

 

A co na to hajný? Vždyť to už víme... článek o hajném >>