Asi každá holka se chce líbit a téměř většinu holek někdy napadlo, jaké by to vlastně bylo, být modelkou... Předvádět krásné šaty, cestovat, být obletovaná, mít cool fotky.

 

Jak to ale je, když nejsme takové ty "klasické krásky" ideálních mír? Máme šanci být modelkami? Děkujeme Markétě Bartošové za rozhovor.


1) Markét, jak ses dostala k modelingu?

V dospívání se mi tahle práce velmi líbila a vždy chtěla jsem si to vyzkoušet. Jelikož jsem ještě studovala gymnázium a rodiče nikdy takovou práci nepodporovali, našla jsem si agenturu, která byla v místě mého bydliště, poslala jsem jim své fotky, oni si mě pozvali na pohovor a začala spolupráce. Většinou šlo o malé přehlídky v rámci kulturních akcí, či přehlídky pro místní butiky, dále hodně hosteskování.

2) Máš to jako brigádu – přivýdělek nebo práci?

Je to můj přivýdělek. Momentálně studuji vysokou školu a ještě jsem se nadchla pro práci fitness trenérky, takže nemám tolik času, abych si sháněla zakázky, nebo objížděla castingy, abych pravdu řekla, už jsem z toho asi vyrostla a nyní si vyloženě vybírám jen nabídky, které se mi vyplatí. Však nemá to vyznít tak, že si vybírat mohu. Jen jsou holky, které jsou krásné a tu práci chtějí tak moc, že třeba jdou i za minimální ohodnocení, ale to zase pak záleží jak prestižní ta nabídka je.

3) Kolik ti je let? Myslíš, že věk je rozhodující pro práci modelky tady v ČR?

Mně je 21 let a s modelingem a těmito věcmi okolo jsem začala až 17 letech. Myslím si, že je asi lepší když modelky začnou už dříve, třeba kolem třináctého roku. Ale zase pokud ta osoba dokáže zaujmout, tak je asi jedno, jestli začne v patnácti, nebo třiceti. Také záleží, jakému odvětví se chce věnovat, někde vyžadují vyšší věk, jinde hledají mladinké holky.

4) Myslíš si, že modelka musí mít vždy míry 90-60-90 :-)?

Určitě ne. Modelky jsou různé. Můžete být modelka nadměrných velikostí, což se v poslední době celkem rozmáhá, nebo třeba fitness modelka, která má taky úplně jiné proporce. Právě fitness modelkou bych chtěla být, ale to vyžaduje největší disciplínu, co se životního stylu týče, takže ještě na tom musím hodně zapracovat. Celkově si myslím, že modelka musí něčím zaujmout, mít něco krásné, nebo jiné než většina ostatních lidí.

5) Dá se práce modelky skloubit se školou?

Určitě dá, tedy v mém a v drtivé většině dalších případů. Pak jsou samozřejmě top modelky, které díky cestování a obcházení castingů v mladém věku ani nedodělaly střední školu.

 

Modelka v designovém křesle

6) Kolik zhruba dostávají modelky za přehlídku, focení či nějakou akci?

Na tuhle otázku se také těžko odpovídá, záleží jak známá modelka je, kolik má za sebou prestižních zakázek, jestli má tituly krásy apod. Pro představu, neznámé modelky, za přehlídku dostanou od tisíce korun výš, což je pro studentku fajn přivýdělek za ani ne pár hodin. V honoráři se dále zohledňuje, kolik modelů předvádíte a honorář se více navýší, pokud předvádíte spodní prádlo, či jiný oděv, který vás odhaluje.

7) Spousta holek chce být modelkou, co bys jim doporučila, jak začít?

Pracovat na sobě a najít si dobrou agenturu, která jim v začátku pomůže najít zakázky a naučí je základům.

8) Jak bys popsala práci modelky, co vše to obnáší? Jak vypadá tvůj pracovní den?

Správná modelka by se o sebe měla starat, ať jde o postavu, pleť, vlasy. Měly by si umět zajistit práci, nebo si zajistit takovou agenturu, která jí tu práci sežene. Modelky, které už mají svou prestiž se tak snažit nemusí, nabídky si najdou je. Když se jedná o přehlídku, tak se modelky sejdou několik hodin předem, aby se všechny stihly nalíčit profesionální vizážistkou, popřípadě se zopakovala choreografie, oblečení je již většinou odzkoušené pár dní předem, v den přehlídky se jen dolaďují detaily, ale zase to může být individuální. Když jde o focení, může to být otázka třeba i jen pár minut, hodně času však zabere příprava.

9) Vím, že děláš i hostesku. Co to obnáší? Je to nějak propojené s modelingem?

Ano, hostesku dělám častěji. Mnohokrát to s modelingem propojené je. Většinou klient požaduje, aby byla hosteska atraktivní a kolikrát i požadují modelkovské míry. Hosteska by se měla umět chovat a mnohdy hovořit i cizími jazyky. Vše však záleží na typu akce. Podle vašich schopností se pak odráží i výše honoráře.

 

Pózující Markéta

10) Můžeš zmínit pár zakázek - akcí, které máš za sebou?

Byly to přehlídky pro butiky a obchody v daném městě, přehlídka na ukončení lyžařské sezóny v Nassfeldu, přehlídky v rámci různých akcí. Dále se pak stává, že mě osloví nějaký fotograf, chce si rozšířit své portfolio, nebo naopak mně se líbí jeho fotky, oslovím ho já a domluvíme se na focení. Jako hosteska pak mám zkušeností nejvíc, to byly různé firemní i soukromé večírky, promo akce, lékařské konference, veletrhy různého druhu, rally apod. Dále jsem natočila TV reklamu pro jeden fitness přístroj.

11) Co tě baví víc modeling nebo hostessing?

To nedokážu jednoznačně říct, spíše ale asi modeling. Záleží, co se po mně, jako hostesce požaduje, dnes se taky pojem hosteska používá pro vše, já si ale vždy vyberu jen nabídky, které mi vyhovují, takže mě baví obojí.

 

 

Máš zkušenost jako modelka nebo hosteska? Napiš do komentů níže... :-)