Sestry Maru a Katka pracují v šumperské prodejně Kaufland. Zároveň jsou součástí ambasadoring programu, kdy tvoří příspěvky ze života v Kauflandu na svoje sociální sítě. Jaké to je pracovat v Kauflandu a proč si vybraly zrovna je?


Proč jste si vybrala jako zaměstnavatele zrovna společnost Kaufland?

K: Už jako malá jsem si vždycky přála vyzkoušet, jaké to je pracovat v obchodě. Zajímalo mě, co tato práce obnáší, jak asi probíhá. Mé předchozí brigády byly úplně v jiném oboru a lákala mě změna. A když jsem konečně měla více než 18 let, což je pro práci v Kauflandu podmínkou, zkusila jsem se na doporučení mých známých přihlásit k pracovnímu pohovoru.

Bylo těžké brigádu získat? A v jakém duchu probíhal pohovor?

M: Pracovního pohovoru jsem se účastnila společně s mojí sestrou. Konal se v kanceláři vedoucí obchodního domu, která nás nejprve seznámila se společností Kaufland a pak následovaly nejrůznější otázky. Zajímaly jí naše osobní vlastnosti, zájmy, ale hlavně to, co od brigády očekáváme, kolik bychom si chtěly vydělat nebo zda jsme časově flexibilní. Moc se mi líbilo, jak o práci uměla mluvit, všechno nám vysvětlit. V celku nešťastně jsme se však hlásily v době, kdy už měla téměř obsazené brigádnické pozice, nicméně jsme nějakým zázrakem byly přijaty. Ještě ten den proběhlo zaškolení na bezpečnost práce a vyplňovaly jsme potřebné administrativní záležitosti. Po celou dobu vládla příjemná atmosféra a tento pohovor beru jako zkušenost. Dodnes si moc vážím toho, jak to tenkrát dopadlo.


McDonald's crew

Jak dlouho tady pracujete? A jak jste tu spokojená?

K: Moje úplně první směna v Kauflandu proběhla 1. července 2020, takže déle než 3 roky. V září roku 2020, s nástupem na vysokou školu, jsem si myslela, že je kromě léta u konce i tahle brigáda, ale opak byl pravdou a já byla moc ráda, když mi bylo nabídnuto, že bych mohla v práci pokračovat i přes školní rok. Je rok 2023 a já jsem stále tady! Jsem v prodejně opravdu spokojená, kdybych totiž nebyla, hledala bych změnu. A i když sem poslední dobou můžu kvůli svým studijním povinnostem chodit jen o víkendech, vždy se do Kauflandu ráda vracím. Za tu dobu, co tu jsem, jsem měla možnost naučit se spoustu věcí, pochopit chod prodejny, poznat své kolegy i nadřízené, a přesto všechno mám stále možnost učit se něčemu novému a neustále poznávat nové lidi. A to mě na tom baví.

Jak vypadá vaše pracovní náplň, čemu všemu se za směnu věnujete?

M: Jelikož jsem na brigádnické pozici a nemám tak přidělené své konkrétní oddělení, je moje pracovní náplň každou směnu trochu jiná. Nejvíce se věnuji vybalování a doplňování zboží a dělám takzvanou údržbu – starám se o to, aby byl obchod porovnaný, sbírám prázdné kartony, rovnám zboží…. V případě potřeby chodívám také na pokladnu, kde odbavuji zákaznické nákupy.

Jaká je atmosféra v této společnosti? Jací jsou nadřízení a kolegové?

K: Atmosféru v prodejně hodnotím opravdu kladně. Se svými nadřízenými i kolegy vycházím bez problémů. Jsou milí a pokud si s něčím nevím rady, vždy se mi snaží pomoct. K utužování pracovních vztahů slouží také pravidelně pořádané firemní večírky, které jsou zároveň skvělou příležitostí k ještě lepšímu poznání všech nadřízených i kolegů.

Jak to vlastně v Kauflandu funguje? Může se vypracovat i zaměstnanec nebo brigádník na vyšší pozici?

M: Kariérní růst je v této společnosti určitě možný. Startovací čáru mají všichni zaměstnanci stejnou a je na každém, jakým směrem chce jít. Jestli zůstane tam kde je nebo si stanoví vyšší cíl. Podle mého názoru je však důležité vědět, že pokud se chce člověk posouvat dopředu, měl by k tomu mít určité vlastnosti, kterými jsou například cílevědomost, spolehlivost a zodpovědnost. Samozřejmě by měl být také pracovitý a pečlivý.


McDonald's crew

Můžete si sám volit směny podle svých časových možností?

K: O plánování směn se stará moje vedoucí, se kterou se vždy domluvíme tak, aby to vyhovovalo nám oběma. Ví, že přes týden musím plnit své studijní povinnosti, a protože studuji úplně v jiném městě, můžu do práce momentálně chodit jen o víkendech. Směny jsou plánovány s časovým předstihem a když potřebuji volno, není problém domluvit se.

Co vám tady nejvíc vyhovuje? Jaké jsou největší výhody této brigády?

M: Vyhovuje mi, že se téměř každou směnu naučím něčemu novému, v něčem se zlepším nebo poznám nové lidi. Se svou vedoucí se vždy dokážu domluvit na směnách a když něco potřebuji, snaží se mi vyjít vstříc. Díky tomu zvládám všechny své povinnosti a zároveň mám čas na své blízké a své záliby. Taky si sem chodím odpočinout od školy, „vyčistit hlavu.“ Jsem spokojená i s finančním ohodnocením. V mém okolí se totiž jedná o jednu z nejlépe placených brigád. Tato práce mě baví a chodím sem moc ráda.

Spolu se sestrou jste součástí ambasadoring programu. Můžete nám o tom říci něco více?

K: V září 2020 jsem se jak já, tak Maruška, stala součástí projektu #kauflandambasador. Mým úkolem je představovat svoji práci, ale i Kaufland jako společnost lidem kolem sebe na sociálních sítích. Jak mě, tak Maru můžete najít na Instagramu @katka_z_kaufu a @maru_v_kaufu, na Tiktoku pak máme společný účet @holky_z_kaufu, kam pravidelně přidáváme obsah. Díky tomuto projektu poznávám nové lidi, získávám nové zkušenosti a stále se učím něčemu novému. A to mě baví! Sama jsem zvědavá, co všechno mě s tímto projektem ještě čeká a jak bude dál pokračovat.

Jak lidé reagují na vaše příspěvky?

K + M: Setkáváme se s různými reakcemi. Některým se naše tvorba líbí, pravidelně ji sledují, mají na nás spoustu otázek a obdivují, co děláme a jak to děláme, nicméně se objevuje také kritika a negativní reakce. Jsme rády za každou zpětnou vazbu a těší nás, že převažují pozitivní reakce nad těmi negativními.

Stává se vám, že vás lidé na prodejně poznají a hlásí se k vám?

K+M: Přestože jsme zatím ještě nikde na sociálních sítích neuvedly, ve které prodejně pracujeme, tak nás lidé občas osloví a dají se s námi do řeči. Nejčastěji je zajímá, jestli jsme opravdu sestry a jak dlouho pracujeme v Kauflandu.

Čemu se ráda věnujete ve svém volném čase? Máte nějaké koníčky?

K: Volný čas nejraději trávím se svou rodinou a přáteli. Mám moc ráda výlety do přírody, ráda sportuji, příležitostně chodím plavat nebo jezdím na kole. Miluju pečení a nakupování!

Co bys chtěla dělat v budoucnu? Máš nějakou vysněnou práci?

M: V budoucnu bych chtěla dělat hlavně něco, co mě bude bavit a naplňovat. Něco, díky čemu se budu cítit užitečná, něco, co mi bude dávat smysl. Aktuálně studuji ekonomiku, a tak není vyloučeno, že bych pokračovala tímto směrem, nicméně jsem otevřená i jiným možnostem.



Pokud máte TikTok, tak můžete mrknout na holky_z_kaufu. Popřípadě IG maru_v_kaufu a katka_z_kaufu, kde najdete aktuality z jejich životů! :-)