Kam na Erasmus? Co třeba do Francie? Přečtěte si rozhovor se studentkou Kamilou, která byla jeden semestr v Lyonu. 


Co tě lákalo na Erasmu? A proč zrovna Francie?

Podívat se do Francie byl můj dětský sen a Erasmus cesta, jak si tento sen splnit. Roli hrála samozřejmě také touha zdokonalit si angličtinu a francouzštinu a rozšířit si obzory.

Bylo těžké se na Erasmus dostat? Co přijímací řízení?

U přijímacího řízení byly nejdůležitější studijní výsledky, zapojení do projektů a jazykové znalosti.  Škola mě baví, takže tomu odpovídají i mé známky, projekty organizuji od prvního ročníku a jazyky jsou mým koníčkem, takže pro mne výběrové řízení nijak těžké nebylo. Horší je vyřízení veškeré administrativy a nasbírání podpisů,ale nic co stojí za to, není zadarmo.

Co všechno jsi musela zařídit?

Bylo třeba si zajistit ubytování, pojištění ubytování, zdravotní pojištění, francouzský bankovní účet, slevovou kartičku na MHD atd. Určitě se při vyřizování vyplatí umět francouzsky. 

Kolik ti dávala univerzita stipendium?

Stipendium bylo 473 euro na měsíc. 

Jaké byly tvé měsíční náklady?

Stipendium mi stačilo na základní potřeby typu ubytování, jídlo a legitimace na MHD. Zbytek (pojištění, accomodation fee atd.) jsem si už musela hradit ze svého.

Je Francie drahou zemí?

Francie je drahá, ale záleží na tom, jaké má člověk nároky. Drahou záležitostí je určitě doprava a ubytování. Pokud jste však vynalézaví, můžete najít levnější alternativy. U jídla opět záleží, jak vysoké máte nároky. Francouzské potraviny jsou obecně mnohem kvalitnější, takže i levnější věci bývají na úrovni našeho luxusního zboží. 

Jací jsou Francouzi a francouzští studenti?

S Francouzi mám obecně dobré zkušenosti. Musíte se však snažit mluvit jejich jazykem a připravit se na diametrálně odlišný přístup k času. Každopádně jsou velice zdvořilí. Když nastupujete do autobusu, je naprostou samozřejmostí, že pozdravíte řidiče, on Vám popřeje příjemný den, a když dobíháte, tak Vám klidně zastaví i na křižovatce.

 

Kamarády jsem měla mezi místními i erasmáky. Na národnosti asi nezáleží.

Našla sis mezi nimi kamarády nebo spíše mezi dalšími erasmáky?

Kamarády jsem měla jak mezi místními, tak mezi erasmáky. Na národnosti asi nezáleží.

Měla jsi čas na výlety po Francii? Co jsi procestovala?

Nejdříve mi nepřálo počasí (nejstudenější jaro za posledních 30 let) a pak jsem již neměla moc času kvůli studiu. Vzhledem k těmto faktorům a zmíněné cenové náročnosti jsem byla jen na několika výletech.

 

Určitě stojí za to zajet si na lyže do Alp. Speciální agentury pořádají jednodenní zájezdy, které Vás vyjdou mnohem levněji než výlet třeba do Jeseníků nebo do Tater.

 

Dále jsem navštívila Paříž, Avignon, Dijon, Annecy, středověké městečko Perouge a Mezinárodní Bienále Designu v Saint Etienne. Všechno určitě moc pěkné zážitky.

Jaké bylo studium? Těžší, lehčí než u nás?

Vzhledem k tomu, že jsem studovala MBA, bylo studium mnohem náročnější. Stálo to však za to a hodně mi to dalo.

Co zkoušky?

Zkoušky odpovídaly náročnosti programu, ale pokud se opravdu snažíte, není nic, co by se nedalo zvládnout.

Měla jsi školu ve francouzštině nebo angličtině?

Výuka probíhala v angličtině.

Co se ti na pobytu nejvíce líbilo?

Je těžké zhodnotit, co se mi líbilo nejvíce. Určitě mi chybí francouzské sýry. Ty jsem si opravdu zamilovala.

Jsi zpětně ráda, že jsi jela?

Začátky byly hodně těžké, ale nakonec se to zlomilo a zpětně jsem za tuto zkušenost moc ráda. Otevřel se mi nový pohled na svět, navázala jsem nová přátelství, zlepšila si jazyky a samozřejmě si prohloubila profesní znalosti. Měla jsem skvělé učitele a ještě lepší spolužáky, za což jsem velmi vděčná. Na francouzštině musím určitě ještě zapracovat, ale angličtina se mi zlepšila hodně – především ta odborná.

Doporučila bys pobyt i ostatním?

Jak jsem již zmiňovala, Erasmus je určitě perfektní příležitost jak poznat něco nového a odpoutat se od každodenních klišé a předsudků. Je zajímavé vidět, jak Vaši zemi vnímají ostatní, jak naopak cizinci vnímají sami sebe a porovnat si to s názory, které panují u nás.