Erasmus, jak ho známe, tedy program pomáhající zprostředkovat studentům zahraniční studijní pobyty či stáže, měl skončit. Proč? Důvod byl jednoduchý. Málo peněz. Paradoxně ovšem došlo k úplně jiné změně. Erasmus sice končí, ale přichází Erasmus plus. Jaká je ta hlavní změna? V programu bude mnohem více peněz, tedy i mnohem více vyjíždějících studentů!


 

Velmi populární vysokoškolský program Erasmus již opravdu skončil, a to ke konci roku 2013. Nemusíte se ovšem bát, že byste nemohli do zahraničí vyjet. Erasmus plus nahradil klasický Erasmus. Ovšem dlouho to vypadalo, že žádná náhrada nebude a výjezdy vysokoškoláků skončí úplně.

 

Studentský program Erasmus byl založený již roku 1987, celkově přes něj vycestovalo kolem 3 milionů studentů. Cena byla ovšem velmi vysoká. Evropskou Unii totiž tyto výjezdy stály kolem 4 miliard Eur! Právě vysoká cena a chybějící peníze měly za následek diskutování o úplném ukončení celého programu.

 

Předloni požádala Evropská komise členské státy o přispění do unijního rozpočtu a to částkou 9 miliard eur k již odsouhlaseným 129 miliardám.

 

Problém s nedostatkem financí na vědu a výzkum se ovšem nakonec vyřešil a proto vznikl Erasmus plus s ještě většími možnostmi. Erasmus plus sjednocuje všechny evropské programy, spojuje evropské a zámořské smlouvy. Navíc se má nový Erasmus zaměřit také více na dobrovolnické služby studentů, které mohou trvat až jeden rok.

 

Pokud jste se rozhodli vyrazit do zahraničí přes klasický program Erasmus, mohli jste vyjet jednou za studium na studijní pobyt a jednou na pracovní stáž. To se ovšem také mění. V novém programu můžete vyjet jednou na pracovní i studijní pobyt v rámci bakalářského studia až na jeden rok, plus navíc ještě jednou na pracovní i studijní pobyt v rámci navazujícího studia. To jistě ocení všichni ti, kterým se v zahraničí zalíbilo natolik, že by rádi vyrazili znovu.

 

Na příštích 7 let dostanou studenti „k dispozici“ přibližně 7 miliard eur (cca 380 miliard korun) na zahraniční výjezdy, což je o 40% více, než doteď.

 

A kam jezdí nejčastěji čeští studenti? Na prvním místě je sousední Německo. V rámci Erasmu vyjelo do Německa loni přes tisíc českých studentů. Další oblíbenou destinací českých studentů je Francie, Španělsko či Británie.

 

Naopak k nám jezdí nejčastěji Španělé. Ostatně právě Španělé využívají studijní výjezdy nejvíce ze všech členských zemí EU.