Šéf je živočišný druh sám pro sebe. Všichni se s nimi musíme stýkat každý den. Někdo má to štěstí, že spolu vychází skvěle a po práci jdou na pivo, někdo tiše trpí a skřípe zubama. Tak jsme se rozhodli, že se jim taky mrkneme na zoubek a rozdělíme je do několika kategorií, abyste věděli, co od nich můžete čekat a jak na ně.


Big boss

Ráno přijede v bílém meďáku a na sobě má oblek Hugo Boss. Na pozdrav sekretářce sotva kývne a když s vámi mluví, vždy sedí za stolem. Máme tu typického velkého šéfa. Běžně se nesníží k tomu, aby vám dělal ze života peklo a zbytečně stresoval. Ovšem když půjde o větší problém, zavolá si vás na kobereček a seřve vás tak, že na to budete pamatovat ještě dlouho poté. Nemá také problém s vyhazovem lidí (cítí se být vysoko nad nimi a jejich "malé" problémy ho nezajímají) - takže v jednání s ním buďte opatrní.


Jak na něj: Máte dvě možnosti: buď jste opravdu bezprostřední, schopní a sebejistí anebo ne. Pokud ano, můžete s ním jednat téměř rovnocenně a nebát se mu oponovat. Pokud si nejste úplně jistí v kramflecích, raději se zaměřte na vlastní práci a s ním jednejte, jen pokud je to nutné.

Kamarád

To je trošku ošemetné. Někteří šéfové jsou opravdu kamarádští a nemají problém jít s vámi na pivo, aniž by pak použili všechny informace, které jste vyzradili po sedmém pivu a třetím panáku (šli jste přece na jedno, že). Ale někdy se to může obrátit proti vám a ve chvíli, kdy prozradíte, že si u počítače po obědě vždycky dáte šlofíka, může druhý den přijít opravdu nepříjemné překvapení.


Jak na něj: Ze začátku buďte ostražití a nechejte si odstup. Na pivo klidně běžte, ale dejte si opravdu jedno a povídejte si o pracovně neutrálních záležitostech. S postupem času uvidíte, zda mu můžete opravdu věřit anebo je lepší dávat si pozor.

Stresař

Tak šéfa - stresaře vám nezávidíme. Je to ten typ, který dělá zbytečné zmatky, ze kterých vznikají stresy. Protože budete rozhození, budete dělat bezdůvodné chyby, ze kterých plynou nové stresy = nekonečný kruh.


Jak na něj: Zkuste nevnímat, když začne šéf šílet a dělejte v klidu svou práci. Pokud vám napíše mail s různými úkoly - uschovejte ho, můžete se jím zaštítit, až uděláte vše podle pokynů a přesto to bude špatně. Po telefonátu si vše zapište a pošlete mu email, zda jste to správně pochopili. A mějte pevné nervy :-).

Pohodář

Pokud máte tohoto šéfa, můžete si gratulovat :-). Většinou se sice snaží, aby práce byla hotová, ale jde mu hlavně o výsledek a ne o to, aby vás mohl průběžně buzerovat, stresovat a vytáčet. Chce vás motivovat, ale nepřehání to. Ví, že pokud bude lidi správně motivovat, dosáhne mnohem lepších výsledků než když jim bude dělat ze života peklo.


Jak na něj: Tady stačí být sám sebou a snaha odvést dobrou práci. Nedoporučujeme však podlézání a pochlebování, je dobré být přátelský, ale s přirozeným respektem. 

Idealista

Čerstvý absolvent vysoké školy, ze kterého nezkušenost a nadšení přímo sálá. Pokud již pracujete ve firmě déle a objeví se idealista jako nový šéf, počítejte se spoustou změn. Většina z nich bude efektivní pro společnost, můžou však být velmi nepříjemné pro vás (seškrtání platů, omezení benefitů, prodloužení pracovní doby, apod.) Tento šéf je člověk, který pro práci žije a ani ho nenapadne, že vy máte i jiné zájmy.


Jak na něj: Připravte si argumenty, proč je dobré to dělat podle vás. Nutí vás chodit do práce o půl hodiny dříve? Vysvětlete mu, že o půl osmé tam budete jen sedět a dospávat a budete jako chodící mrtvola. Dokažte mu, že pokud přijdete v osm, uděláte stejně práce, ale za kratší dobu.

Arogantní floutek

A nejhorší jsme si schovali na konec. Většinou se jedná o rodinného známého anebo jiného protekčního ... Však vy víte :-). Zde nebudeme radit, jak na něj. V tomhle případě můžete doufat jen ve dvě věci: ostatním vedoucím dojde trpělivost a budou intervenovat za jeho odchod. Druhá varianta je sice zajímavější, ale o to méně pravděpodobná: jako v hollywoodském filmu se změní z nezodpovědného, rozmazleného spratka ve spolehlivého, dobrého šéfa. Tak držíme palce!