Doba koronavirová se u nás zdržuje déle, než jsme předpokládali. Mnozí s touto situací stále nějakým způsobem bojují, někteří ji možná již přijali či rezignovali a pro další se zas tak moc nestalo a pokračují až na drobné detaily ve svém životě i zvyklostech dál. Asi málokdo ví, zda je v našich silách aktuální stav nějakým způsobem změnit...


Jedna skupina lidí si může myslet, že je v její moci zasáhnout a něco udělat, další se možná cítí bezmocná. Avšak nezoufejte, vždy je nějaká naděje! Jak řekl Mark Twain: „Kdo chce změnit svět, musí změnit nejdříve sebe.“ A tak se pojďme podívat na to, co pro sebe, a potažmo i svět, můžeme udělat nejen v této době.

Převezměme za sebe zodpovědnost

Může se to zdát tvrdé, ale v životě jsme zodpovědní především sami za sebe. Od nikoho jiného nemůžeme očekávat, že se o nás v dospělosti či ve stáří postará. Ani od svých nejbližších ani od nikoho jiného. Proto není dobré spoléhat se na druhé a předat jim svoji moc. Pak se totiž stáváme bezmocnými, slabými, závislými a čekajícími na záchranu. Toto platí pro jakoukoliv dobu a pro jakoukoliv oblast našeho života. Málokomu doopravdy záleží na našem blahu, zdraví a štěstí. Dobře to s námi mohou myslet naši milovaní, ale ani ti ve skutečnosti nemusí vědět, co je pro nás to nejlepší. Na to si musíme přijít každý sám a následně podle toho jednat. Teprve poté, až vynaložíme určité úsilí, můžeme na své cestě potkat někoho, kdo nám podá pomocnou ruku. Iniciátory a hlavními aktéry musíme být ale vždy nejprve my sami. Nyní k tomu máme tu nejlepší příležitost, tak se toho nebojme a pojďme se zachránit. Náš život za to přeci stojí!

Zaměřme se sami na sebe

Společnost, ve které žijeme, nás naučila zaměřovat se na život venku. Sledováním nejrůznějších pořadů, čtením skandálů či přílišným konzumováním sociálních sítí se odvracíme od našich životů a nevěnujeme se tomu, čemu bychom doopravdy pozornost věnovat měli. Díky tomu se může stát, že nám některé věci unikají. V ideálním případě bychom se nejen dnes měli zaměřit na sebe, na svoje nitro a řešit své vlastní radosti a starosti. Máme v pořádku vztahy s těmi nejbližšími? A co naše zdraví? Těší nás obor, který studujeme nebo naše práce? Cítíme se vnitřně šťastní? Pokud to tak není, děláme s tím něco? Chceme s tím vůbec něco dělat, nebo problémy, nepohodu či nemoc prostě jen tak protrpíme? Čí život je pro nás skutečně důležitý? Ten náš nebo život sousedů, seriálových hrdinů, businessmanů? Není vhodnější čas, kdy si uspořádat vlastní život než právě teď ;)! Tak už na nic nečekejme a pusťme se do toho!


pohovor

Hlídejme si své myšlenky a buďme pozitivní

Byť se situace pro nás nemusí jevit příznivě, záleží na tom, jak ji vnímáme a jak na ni reagujeme. Udržujeme se v pozitivním nebo negativním naladění? Jaké myšlenky se nám honí hlavou a kam je směrujeme? Je nám s našimi myšlenkami dobře nebo cítíme úzkost? Ať už je dění ve světě či v našem životě jakékoliv, záleží, jak na něho budeme nahlížet. To, jakým myšlenkám dáme zelenou je jenom na nás. Pokud jsme si tohoto vědomi, můžeme se zabývat především myšlenkami pozitivními, kreativními či láskyplnými. Jestliže však nebudeme mít myšlenky pod kontrolou, můžeme žít v neustálém strachu, co s námi bude. Proto je dobré vědomě si vybírat, které myšlenky budeme případně dál rozvíjet a jaké si do hlavy nepustíme. Zde je dobré připomenout si moudrá slova Dalajlámy: „Má-li problém řešení, nemá smysl dělat si starosti. Pokud řešení nemá, starosti nepomohou.“ A proto si zkusme hlídat své myšlenky a buďme pozitivní, i když je to třeba zrovna těžké a neveselé.

Buďme tvůrčí

Mnozí z nás nemohou aktuálně chodit do školy, do zaměstnání nebo rozvíjet svůj business, a to je po mnoha stránkách opravdu nemilé. Naštěstí máme pořád spoustu možností, co můžeme dělat. Jedna z nich je tvořit. A to cokoliv. Můžeme kreslit, hrát na hudební nástroj, psát román, plést... Tvorbě se meze nekladou. Každý z nás je na něco šikovný. A pokud snad někdo tvrdí, že to není pravda, tak má nyní skvělou šanci vyzkoušet nespočet kreativních činností a zjistit, která je ta jeho. A proč je tvorba tak důležitá? Díky ní se zaměřujeme na teď a tady. Při tvoření se cítíme šťastní. Když se nám něco povede, jsme na sebe patřičně hrdí. Díky tvoření se posouváme dál, neustále se zlepšujeme. Zapomínáme na to špatné. Vytvořením něčeho můžeme potěšit nejen sebe, ale i ostatní. Můžeme si tak najít novou zálibu a vyplnit hromadu volného času. Pro některé to může být cesta i k novému podnikání či hezkému přivýdělku. Když se naučíme např. vařit, šít, péct, stáváme se méně závislými na ostatních. Narůstá nám naše sebevědomí, sebehodnota a sebeláska. Z tvorby krásných věcí vzniká jen to dobré a svět se zdá být hnedle veselejší.

Budujme si vnitřní klid

Nejenom nyní se můžeme cítit rozladění a v nepohodě. K vyladění nám mohou pomoci výše uvedené tipy. Dalšími prospěšnými aktivitami, díky kterým se můžeme naladit na pozitivní vlny, ideálně bez myšlenek, mohou být meditace, dechová cvičení, jóga nebo třeba procházka lesem.

Ať už si vybereme kteroukoliv z možností, věřte, že neprohloupíme. Určitě nám udělají hezky na duši. Důležité je, abychom je praktikovali s plnou pozorností na dech (hlavně tedy ty první 3) a ideálně s prázdnou hlavou, kterou si tak můžeme skvěle vyčistit a osvěžit. Zaměření na dech je významné, protože pak nám nezbývá moc prostoru na nežádoucí myšlenky. Pokud budeme na svém vnitřním klidu pracovat pravidelně, výsledky na sebe nenechají určitě dlouho čekat. Očekávat můžeme i příjemné bonusy navíc. U jógy to může být pevnější, pružnější a zdravější tělo, u meditace pak duševní, mentální i fyzické zdraví.


pohovor

Udržujme se v dobré náladě

Jak a proč se smát a bavit, když k tomu není zdánlivě žádný důvod? No, možná právě proto je to tak důležité! Smích a veselí prospívá naší psychice, to není žádná novinka. Možná jsme na to ale trochu pozapomněli. A jak se bavit, když jsou obchoďáky, kina, restaurace atd. zavřené? Lidi, opravdu jsou tohle jediné možnosti, jak si udělat hezký den? Kdy naposled jsme se podívali do obličeje nějakého zvířecího mazlíčka nebo miminka? Jak je to dlouho, co jsme si pustili nějakou hudbu a pořádně od srdce si zazpívali a zatančili? A co ta zaprášená kytara v koutě? Komedií bylo snad taky natočeno požehnaně (ale není potřeba na ně koukat celé dny). A co takhle pohledat nějaké deskové hry? Člověče raději nevytahujme :). Pobavit se u dobrých vtípků taky stojí za to. Ty aktuální jsou na jednu stranu možná smutné, ale jsou nevyhnutelné! Jak jinak se s tím vším vypořádat? Tím, že budeme mít neustále špatnou náladu stejně nic nezměníme.

A tak se toho nebojme a pojďme zkusit žít, tak jak je to jenom možné. Žádnou další možnost, jak prožít tyto dny, týdny, měsíce a možná roky mít nebudeme. Pokud je promarníme, nikdy víc se nevrátí. A na co chceme jednou vzpomínat? Na to, jak jsme v letech 2020, 2021… seděli doma na zadku a brečeli si do dlaní? Nebo jak jsme z toho i přes nepříznivé okolnosti „vybruslili“ a žili, co to jen šlo?


Přeji nám všem, ať pro sebe děláme vždy jen to nejlepší a jsme co nejvíc šťastní. A to jak v letech „dobrých“, tak i v letech „zlých“.