Plán byl jasný – muž na kole s koženou brašnou nesmí projet! Pardon, to byl jiný. Můj plán byl jasný – trošku se vzpamatuju po porodu, zvyknu si na nový režim a začnu brzy pracovat, ideálně co nejdřív, ať moc nevypadnu z tempa. Doufala jsem aspoň na pár hodin týdně z domova. Ale rodič míní a mimino mění...


Jaká byla realita?

Tak za prvé jsem byla tak rozhozená, když se na světě objevila ta naše holčička, že jsem nebyla schopna použít správně elektrický kartáček na zuby, natož otevřít notebook a pracovat. A za druhé, to vysněné a spavé miminko vůbec bez mojí asistence nespalo! A to ani v noci. Pracovní plány tak šly totálně do háje. Zhruba po roce a kousek se konečně život začíná vracet do normálu (včetně spánku v noci), a tak jsem se rozhodla nastartovat mozkové závity (úplně slyším, jak vržou) a vrátit se alespoň na menší brigádní spolupráci. Ale určitě to není všude stejné a nejsou výjimkou matky, které reálně pracují hned po porodu. Navíc existují i jesle a miniškoličky, kam je možné dítě dávat vcelku brzy.

 

Brigáda na rodičovské

Jaký typ práce nebo brigády se hodí k mateřské?

1) Ideální je samozřejmě home office (práce z domova)

Bohužel tento typ spolupráce není tak častý, ale určitě doporučuji zkusit si ho vyjednat u šéfa. Přinejhorším prostě odmítne, ale nepochybně ocení vaši iniciativu.

 

2) Podnikání

To je bod, který by vystačil na samostatný článek, který jsme pro vás připravili už na našem partnerském portálu INwork.cz, tak mrkněte zde. Rozjet vlastní byznys může být velmi náročné, jak časově, tak i energeticky. Ale na druhé straně se můžete s někým spojit a nebrat vše na svá bedra. Pak by mělo být jednodušší plánovat si práci v době, kdy se to bude hodit vám. Navíc můžete často dělat z domova a také spojit podnikání i osobní život. V Brně nedávno otevřeli úžasnou dětskou kavárnu, kterou miluje každá máma v okruhu dvaceti kilometrů. A majitelé? Dvě mámy, které tam neustále s vlastními ratolestmi pracují. Nebo zapojte celou rodinu, pokud bude partner/ka souhlasit. Existuje e-shop s přírodními produkty z medu, který provozuje celá rodina včetně roční Emilky, jež prý na vše dohlíží z nosítka :-)

 

Brigáda na rodičovské

 

3) Hlídání dětí

Proč mít doma jedno nudící se dítě, když si můžou hrát spolu třeba ve dvou? Pokud už jsou dítka trošku starší a samostatnější, může být hlídání příjemný přivýdělek. Stačí třeba pár hodin denně, pohrají si na hřišti a vy budete mít super kámoše pro vlastního prcka. Jen je to velká odpovědnost, zodpovídáte za to, že rodiči vrátíte dítě ve stejném stavu, v jakém jste ho přijali.

 

4) Roznos letáků

Nachodíte každý den kilometry s kočárkem a spícím dítětem? Znám z vlastní zkušenosti :-) Co by matka neudělala pro spící (a tiché) mrně... Tak si k tomu domluvte letáky na roznos a spojte procházku s brigádou. Dítě o tom ani nebude vědět a vy zabijete dvě mouchy jednou ranou.

 

5) Venčení psů

Pokud vaše dítě v kočáře jen tak něco nevzbudí a štěkající hafan vám nevadí, proč nevyvětrat s kočárem taky pejska?

 

A jak to bylo u vás, bylo možné pracovat i s prckem anebo jste byli doma rádi, že jste zvládali dítě? Napište nám do komentářů. Přeji klidnou rodičovskou a spavé miminko :-)