Plat není jediný oceněním, kterým nás zaměstnavatel může „obdarovat“. Stále populárnější jsou také tzv. zaměstnanecké benefity, neboli zaměstnanecké výhody. O jaké benefity se může konkrétně jednat?


 

A proč vlastně zaměstnavatelé tyto výhody poskytují? Důvod je prostý. Chtějí, abychom se v práci cítili dobře, byli motivovaní a tím samozřejmě lépe pracovali. 

O co se jedná?

Často se poskytují nejrůznější daňové úlevy, ovšem mezi nejčastější benefity patří zvýhodnění svých zaměstnanců oproti konkurenci. Tedy pokud budete pracovat pro onu konkrétní firmu, můžete získat velmi zajímavé výhody, které vám mohou pomoci při rozhodování. Když promýšlíte 2 nabídky, kterou vezmete? Tu, kde dostanete plat a nic víc, nebo tu, kde dostanete plat plus stravenky, zvýhodněné pojištění a jiné výhody? Co pro to musíte udělat? Ve většině případů pouze „chodit do práce“. 

Nejčastější zaměstnanecké výhody

Co Vás jako první napadne pod spojením „zaměstnanecké výhody“? Většinu jistě napadnou stravenky. A je to tak. Právě stravenky bývaly nejpoužívanějším zaměstnaneckým benefitem. V těsném závěsu se řadila delší dovolená (často 5 týdnů), služební mobil a služební auto. Existuje jich ale mnohem více.

 

V roce 2013 se jednotlivé položky trochu prohodily. Tedy podle výzkumu, který provedla společnost ING Employee Benefits. Výzkumu se zúčastnilo 155 firem v České republice. Téměř 70% těchto firem se navíc řadí mezi ty největší v ČR – s obratem nad 100 miliónů Kč. (Zdroj: Halonoviny.cz)

 

Mezi top benefity patří podle výzkumu následující:

 

- Mobilní telefon (cca 87% firem)

- Vzdělávání (cca 85% firem)

- Stravenky (82% firem)

- Automobil (76% firem)

 

Výhodou, ze které těží obě strany (tedy zaměstnavatel i zaměstnanec) jsou nejrůznější vzdělávací kurzy. Ať už jazykové, nebo přímo se vztahující k oboru práce. Kurzy zlepšují manažerské schopnosti, tím zlepšují i výsledky firmy.

 

Po čem zaměstnanci také často touží? Výhody nabízené okolo Vánoc. U některých firem se můžete těšit na 13. plat, u jiných zase na zajímavé vánoční balíčky. Může se jednat o poukázky na fitness, saunu, bazén, kulturní zážitky nebo dokonce dovolenou. 

 

 

Autor: Huňová