Výjezdy do zahraničí za prací jsou již v současnosti celkem běžné. Většina lidí na ně navíc vzpomíná velmi pozitivně. Jak na svůj pobyt vzpomíná Bára ze Zlína? 


Ahoj Barčo, ty ses vydala do Anglie pracovat. Jak je to už dlouho a co jsi vlastně v Anglii dělala?

Ahoj, do Anglie jsem odcestovala v létě 2010. Starala jsem se o děti. Takže něco jako au-pair.:-) Před nějakuo dobou  jsem odjela do Kanady, takže jsem v Anglii byla celkem 3 krásné roky. 

Hledala sis práci přes agenturu nebo jsi jela na vlastní pěst?

Mám v Anglii tetu, která má 3 děti. Její manžel pracoval v té době v Africe, a jelikož děti byly ještě hodně malé, teta potřebovala trochu pomoct. Zrovna jsem ukončila roční pomaturitní studium angličtiny, tak jsem odjela pomoct hlídat já. Takže žádná agentura, ale na vlastní pěst. 

Sedla sis s místními lidmi?

S místními jsem si sedla skvěle! Do Anglie jsem jezdila každý rok na takovou malou dovolenou právě za rodinou, takže jsem naprosto věděla, do čeho to vlastně jdu. Lidé jsou tam velmi milí a ochotní. Naprosto ve všem ti pomůžou, když potřebuješ. 

Měla jsi nějaké trable po příjezdu?

Žádné trable jsem neměla. Bydlela jsem vlastně u svojí rodiny, takže případné nežádoucí situace se mi naštěstí naprosto vyhnuly. 

Studovala jsi i při práci nebo jsi pracovala na plný úvazek?

První rok jsem navštěvovala anglické kurzy. Přece jenom, když už člověk v zahraničí je, je potřeba toho využít. Všechny kurzy byly vždy ukončené zkouškami, které jsem úspěšně splnila.

Jak je to v Anglii vlastně s cenami? Říká se, že je to pro zahraniční pracanty poměrně drahá země.

No, já jsem nic platit nemusela, jelikož jsem bydlela u rodiny. Takže nic takového jako nájem nebo celkově shánění bytu, provize atd. jsem neřešila. Ale jinak ubytování v Anglii je opravdu velmi drahé. Co se týče ostatních věcí, žádný velký rozdíl oproti ČR jsem nezpozorovala. Např. ceny jídel jsou naprosto v pohodě. Nic extra přemrštěného. 

Je možné, aby si tam Čech něco vydělal?

Určitě záleží na každém. Já jsem si našetřit dokázala. A moji kamarádi také. A to jsme každý víkend vymýšleli různé akce, velmi často jsme jezdili na výlety na druhou stranu země a finančně jsme to v pohodě zvládali. S kamarádkou jsme jely na dovolenou, jezdívali jsme všichni na festivaly atd. Možností je tam opravdu hodně.

 

Opasky jsme si nijak neutahovali. Stačilo rozumně nakládat s financemi. Platy jsou tam zase o poznání vyšší než u nás, takže si nemyslím, že by byl problém si tam něco vydělat a našetřit. 

Hodně lidí má obavy z takového výjezdu kvůli všem papírům, které by podle nich museli vyřizovat. Je se opravdu čeho obávat nebo k tomu vlastně nic moc nepotřebuješ? (např. povolení, pojištění atd)

Když jsem do Anglie odjížděla já, musela jsem si akorát vyřídit roční zdravotní pojištění, a to bylo všechno. To, co jsem teď musela zařizovat při výjezdu do Kanady, se s tím naprosto nedá srovnat. Do Anglie opravdu není potřeba skoro nic. Není se čeho obávat. 

Jezdívala jsi během svého pobytu i zpět domů do ČR?

Do ČR jsem moc často nejezdívala. Po pravdě mě nic v ČR nelákalo tak, abych často jezdila. Přijela jsem vždy jenom na Vánoce na pár dní a potom zase zpět do Anglie. 

Byla jsi úplně odkázána na Angličany nebo jsi tam měla i nějaké české známé?

V Anglii jsem měla i pár kamarádů přímo ze Zlína. Pak jsem se seznámila s kamarádkou (také z ČR), se kterou jsem právě odjela do Kanady. Ale jinak jsem Čechy nevyhledávala. Byla jsem v Anglii, kde jsem chtěla poznat co nejvíce lidí z celého světa.

 

Hlavně se ničeho nebojte. Pořád jsou to jenom 2 hodiny letadlem

Jak se zpětně díváš na svůj pobyt? Doporučila bys takovou zkušenost ostatním?

Já jsem si celé 3 roky v Anglii maximálně užila. Všem Anglii můžu jenom doporučit, hlavně se ničeho nebojte! Lidé jsou opravdu ochotní a pomůžou. A navíc, pořád jsou to jenom 2 hodiny letadlem!!!