Taky jste již mnohokrát uvažovali o nějakém tom přivýdělku v zahraničí? Stále si netroufáte a vymýšlíte si důvody proč (NE)vycestovat? Jak se říká, kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody. Odhoďte zábrany a strach a pojďte si přečíst příběh mladého člověka, který překonal svůj ostych a předsudky, a vydal se na sever, konkrétně na Aljašku.


 

Hlavními důvody, proč se tento mladý muž vydal vstříc drsné severské přírodě, byly zážitky. Relativně nudný a spořádaný život vyměnil na čas za období plné dobrodružství. Navíc dostal příležitost si vydělat nějaké peníze, poznat jinou kulturu a nabrat nové zkušenosti jak jazykové, tak i životní. J Na Aljašku odjel, aby si splnil svůj životní sen, a to se mu podařilo.

 

Když jsem se ho ptala na některé organizační věci, tak dopravu do této překrásné země si vybral leteckou přes Work and travel program prostřednictvím Student Agency. 

Na kolik mě vyjdou náklady?

Finanční stránka je zřejmě jedna z nejzásadnějších věcí při takovémto důležitém kroku. Opět musíte počítat s tím, že to nebude úplně zadarmo. Letenka se pohybuje okolo 21 000 Kč, za vízum zaplatíte 3 500 Kč a programový poplatek vás vyjde na 17 000 Kč + nějaké kapesné, za které budete moci žít do své první výplaty. Pokud budete ubytovaní ve stejné budově či oblasti, kde zároveň vykonáváte práci, vyjde vás nájem na den okolo 12 dolarů. Tato částka zahrnuje i stravu. Dle mého názoru pokud nemáte problém adaptovat se na cizí prostředí, budete na Aljašce spokojení. Obyvatelé této země jsou ochotní, tolerantní a umí se chovat k lidem i přírodě, což se o některých místních lidech nedá zcela tvrdit. Dbají na čistotu, třídí odpad a váží si toho, co mají.

A jak se zde pohybují mzdy?                                              

Samozřejmě je to různé dle oboru, ve kterém člověk pracuje. Například minimální mzda je zde 7,25 USD před zdaněním. Servírky si vydělávají cca 300 USD za den v sezoně. Řidič kamionu, který 14 dní jezdí a 14 dní má volno bere 5 000 USD. Naopak silničář, který celý den stojí s cedulí v ruce, pobírá 30 USD na hodinu. Takže je to tu opravdu rozmanité.

 

Pokud se člověk vrátí po čase domů, naplánuje si v brzké době další zahraniční cestu. Tato zkušenost je natolik zajímavá, že je škoda nepodívat se do dalších zemí, poznat nové lidi, kulturu a především si vylepšit své jazykové dovednosti. První dny a týdny jsou velice těžké, člověk si musí nejprve zvyknout. Především většina lidí, kteří takto vycestují do jiné země, znají cizí jazyk ze školy. Je ale obrovský rozdíl, když mluví anglicky učitel na hodině, nebo rodilý mluvčí ve své zemi. Nic ale není nemožné! Takovou zkušenost vám už nikdo nevezme, tak proč ještě váháte?

 

 

Autor: Monika Peterková