Už jste o ní slyšeli? Víte, co to sebeláska je a kde ji máte hledat? Poslední dobou se o ní hodně mluví a je jí přikládán velký význam. Bodejť by nebyl! Sebeláska je základem toho, aby byl člověk šťastný s tím nejdůležitějším člověkem v jeho životě. Šťastný sám se sebou. Se sebou totiž žijeme až do smrti, a proto bychom sami sebe měli mít na prvním místě.


Nenechte se zmást! Sebeláska nemá nic společného s egoismem. To, že máme mít sami sebe rádi, neznamená, že se z nás mají stát sobci, kteří myslí jen na svůj vlastní prospěch a jdou takříkajíc „přes mrtvoly“. Tak co to tedy sebeláska je?

 

Sebelásku si prokazujeme vždy, když si uděláme čas sami na sebe a děláme to, co máme opravdu rádi. Sebelásku si dáváme např. tím, že jdeme na procházku, dáme si vanu, setkáme se s přáteli, když si zacvičíme, když si koupíme knížku, nebo si zaplatíme nějaký kurz, když si něco vlastnoručně vyrobíme, zajdeme na masáž, nebo když studujeme obor, který nás baví, nebo děláme práci, která nás naplňuje. To jsou totiž chvíle, díky kterým jsme šťastní. To je sebeláska.

 

Znáte ty případy, kdy se dozvíte o závažné nemoci nějakého fakt hodného člověka? Nad tím všichni, kteří ho znají, kroutí hlavou, že to není možné, co JEHO, takového dobráka, postihlo za neštěstí. Stalo se bohužel to, že tento dobrák většinou myslel především na druhé. Pro rodinu a přátele by se rozdal. Všichni byli důležitější než on sám. Nejspíš mu dělalo radost pomáhat druhým, ale zapomněl při tom na sebe. Na to, že má dělat radost i sobě. Že si má odpočinout, věnovat si pozornost a lásku, zajít k lékaři, když mu tělo hlásí, že není něco v pořádku. Bohužel ale asi nad sebou často jen mávnul rukou a řekl, že on nic nepotřebuje…

 Parta

 

Sebeláska je také o tom, že o sobě smýšlíme pozitivně a máme se rádi takoví, jací jsme. Neustále jsme „masírováni“ tím, jak bychom se měli chovat, oblékat, česat, líčit, co bychom měli jíst a jaký sport provozovat, kolik bychom měli vydělávat, abychom byli dostatečně cool, a pro ostatní přijatelní. My ale nemáme být přijatelní pro ostatní! My máme být tím originálem, kterým jsme, protože jedině tak jsme jedineční, sví a šťastní. To, že jsme sami sebou a jsme na to patřičně hrdí, nám dává spoustu síly. To, že chceme být jako druzí, nás stojí hodně energie a navíc v této roli nemůžeme být nikdy zcela šťastní, protože nikdy nemůžeme být stejní jako náš vzor. Vždy budeme jen jeho napodobeninou a se sebou nespokojení. To ale neznamená, že bychom na sobě neměli pracovat. Ano, makejme na sobě, ale pro sebe a proto, abychom mohli být skutečně tím, kým jsme. Dělejme věci, které nás těší a lákají, ale ne proto, že to dělají druzí, ale proto, že chceme.

 

Sebeláska je také o výběru správné volby. Denně se dostáváme do různých situací. Narazíme si palec, ve škole vyfasujeme neprávem poznámku, šéf nás sjede na tři doby, zmokneme, ztratíme mobil,… Ano, tohle nejsou zrovna příjemné situace, ale pokud je přijmeme v klidu, dáváme sobě i světu najevo, že se máme rádi, protože se nad tím další 3 dny nerozčilujeme a nezásobujeme se negativní energií a náladou pod psa.

 Skateboarďačka

 

Sebeláska je o odpuštění sobě i druhým. Často si vyčítáme, že jsme něco udělali nebo neudělali. Mnohdy se tím trápíme celou věčnost. Jindy zase truchlíme, protože nám ublížili druzí. Tím, že udržujeme výčitky, smutek a minulost při životě, si však velmi ubližujeme. A i přesto, že jsme na druhé naštvaní právem, vždy to bolí především nás. Proto se mějme rádi, odpouštějme a buďme zase šťastní.

 

O sebelásce by se toho mohlo napsat mnoho, a mnoho již o ní bylo napsáno. Věřím však, že i s tímto krátkým výčtem jste pochopili, že mít se rád, je opravdu důležité. Možná, že nyní přehodnotíte některé zakořeněné způsoby myšlení a chování a odteď si budete projevovat lásku mnohem častěji. I když je to mnohdy těžké, stojí to za to ;)!

 

A pokud máte třeba pocit, že se nemáte mít za co rádi, zkuste si v klidu sednout a sepsat si všechny vaše pozitivní vlastnosti a dovednosti. Sepište si vše, co se vám doposud povedlo a na co můžete být pyšní. Vyzkoušejte to třeba i s kamarády a s partnery. Napište si navzájem, co na tom druhém máte rádi, za co ho obdivujete, proč je vám s ním dobře a pak si seznamy vyměňte. Třeba díky tomu zjistíte, že je spousta věcí, které na sobě můžete milovat.

 

Tímto se s vámi loučím, mějte se rádi a buďte šťastní ;)

S láskou